Kategoriat
Peliarvostelut

Cash ’n Guns

Pyssyleikit ovat monelle tuttuja muistoja lapsuudesta. Silloin ampuma-aseeksi kävi mikä tahansa revohka, kun suuria taisteluita käytiin pitkin pihoja. Cash & Guns pyrkii todistamaan, että pyssyleikit ovat hauskoja vielä aikuisenakin ja onnistuu vakuutteluissaan aika hyvin.

Pelaajat ovat gangstereita, jotka jakavat ryöstösaalista. Koska yhteisymmärrystä ei synny, pelaajien on pyrittävä ampumaan mahdollisimman monta osingolle pyrkijää. Valitettavasti suurimman osan ajasta ase ei toimi, joten voittoon tarvitaan myös tuuria ja bluffia.

Pelin idea

Cash'n Gunsin kansi

Jokainen pelaaja saa 8 korttia sekä vaahtomuovipyssyn. Kierroksen alussa pelaajat valitsevat salaa kortin, jonka jälkeen lasketaan kolmeen ja jokainen pelaaja osoittaa aseellaan jotain toista pelaajaa. Tämän jälkeen lasketaan uudelleen kolmeen ja ne, jotka tuntevat olonsa uhatuksi, voivat vetäytyä kierrokselta.

Viimeisessä vaiheessa ratkaistaan, ketkä saavat luodista. Kortit paljastetaan ja ne, joilla on valittuna ammuskortti, tiputtavat osoittamansa pelaajan pois kierrokselta. Useimmiten pelaajilla on vain ”Clic clic clic”-kortti ja tähdätty voi huokaista helpotuksesta.

Tämän jälkeen kierroksesta selvinneet jakavat potin keskenään. Mikäli seteleitä ei voi jakaa tasan pelaajien kesken, kukaan ei saa mitään. Tämän jälkeen lisätään uudet shekit vanhojen joukkoon ja uusi kierros alkaa. Kun kaikki kortit on pelattu, peli loppuu ja rahakkain roisto voittaa.

Bang! Bang! Bang!

Aseita ja rahaa. Kuva: Aleksander R. Nordgarden Rødner
Aseita ja rahaa. Kuva: Aleksander R. Nordgarden Rødner / BGG

Cash ’n Guns ei yritä olla yhtään enempää kuin hauska, yksinkertainen ja nopea seurapelifilleri. ”Tähtää, ammu, toista” -resepti on helppo opettaa kaikille parissa minuutissa, eikä yksi peli kestä puolta tuntia pidempään. Peliä voi kyllä moittia ylituotetuksi, pelaaminen kun ei käytännössä vaadi sormiaseiden lisäksi kuin korttipakan. Mutta pakko myöntää, että vaahtomuoviaseet ovat aika hauskoja.

Jotain taktisia haasteita peli onneksi tarjoaa. Jokaisella pelaajalla on yksi ”Bang! Bang! Bang!” -kortti ja kaksi ”Bang!”-korttia. Näistä ensimmäinen ratkaistaan kierroksella aina ensin, joten se voi pelastaa nahan kaksintaistelussa.

Pelaajan on myös oltava tarkkana, milloin kannattaa jatkaa välienselvittelyyn ja milloin ei. Vetäytyjä joutuu ottamaan pelkurimerkin ja merkeistä saa pelin lopussa miinuspisteitä, mutta mikäli pelaajaan osutaan kolmesti, hän tippuu kokonaan pelistä. Välillä shekit eivät edes mene tasan, joten jakoon on riskin vuoksi turha jatkaa.

Pelissä on kuitenkin runsaasti tuuria ja voittoon vaikuttavat myös pelaajien keskeiset kemiat. Jos kaikki pelaajat liittoutuvat yhtä vastaan, hänen gangsteriuransa loppuu lyhyeen.

Pelin mukana tulee myös säännöt kahteen vaihtoehtoiseen pelitapaan. Ensimmäisessä jokainen pelaaja saa oman erikoisvoiman, toisessa yksi pelaajista on valepukuinen poliisi, joka pyrkii saamaan rikolliset kiinni. Erityisesti erikoisvoimat kannattaa ottaa mukaan viimeistään toisella pelikerralla, sillä ne maustavat muuten niin yksinkertaista peli-ideaa.

Hauskanpitoa varauksella

Cash ’n Guns soveltuu moneen tilanteeseen, niin seurapeliksi kuin harrastajien filleriksi. Peliä pelaa erityisen mielellään uusien ihmisten kanssa, tutulla porukalla pelin kaivaa esiin silloin tällöin. Myös perhepeliksi se taipuu, mitä nyt pieni bluffauselementti voi kadota.

Peli toimii hyvin koko skaalalla neljästä kuuteen, mutta monien muiden seurapelien tapaan se loistaa pelaajamäärän yläpäässä. Lisäosalla pelaajamäärää saa kasvatettua entisestään.

Varoituksen sanana pelin teema voi herättää joissain piireissä ongelmia. Varsinkin viimevuosien ammuntaepisodien jälkeen ajatus toisten tähtäämisestä aseella voi tuntua joillekin hurjalta, vaikka kyse on pelkästä pelistä. Onneksi peli ottaa itsensä ja teemansa huumorilla – kuvitus on sarjakuvamaista ja vaahtomuovipyssyt kirkkaanoransseja kuin plussapallot.

Rahakasa. Kuva: Sampsa Ritvanen
Tästä rahakasasta väännetään. Kuva: Sampsa Ritvanen

Lisäosat

Ca$h ’n Gun$: Yakuzas lisää peliin tikarin, haulikon ja heittotähdet sekä tiimipeliaspektin, jolla maksimipelaajamäärä nousee yhdeksään. Ca$h ’n Gun$: Live on puolestaan itsenäinen sisarpeli, joka lähentelee jo roolipelaamista fyysisen luonteensa vuoksi.

Faktat Ca$h & Gun$ista

Suunnittelija:

Julkaisija: Repos Production (2005)

Mutkikkuus: Osoita ja ammu, hyvin helppoa.

Onnen vaikutus: Muut pelaajat luovat vahvan kaaoselementin, jota voi hiukan hallita.

Vuorovaikutus: Suurta, toisia pelaajia on pakko tähdätä. Täten erinomainen keskustelunavaaja.

Teema: Vaahtomuovipyssyt vahvistavat teemaa, joka on muuten aika höttöinen.

Uudelleenpelattavuus: Peli toimii, kun mukana on uusia ihmisiä. Saman porukan kanssa pelaa mieluummin silloin tällöin.

Kieliriippuvuus: Peli on kieliriippumaton.

Pelaajamäärä: 4–6.

Pituus: 20–30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *