Kategoriat
Peliarvostelut

Carcassonne Korttipeli

Vuoden 2004 Suomen Vuoden peli Carcassonne on laajentunut vuosien varrella useilla lisäosilla, jotka ovat kehittäneet alkuperäistä peliä uusiin suuntiin. Viimeisin uutuus tuoteperheessä on Carcassonne Korttipeli, jossa tämä maailmankuulu peliperhe siirtyy korttipelimuotoon ja jonka päällepäin tunnistaa Carcassonne-perheeseen kuuluvaksi.

Pelin kulku

Carcassonne Korttipelissä pelaajat yrittävät kerätä mahdollisimman arvokkaita korttisarjoja itselleen. Pelilaatikosta löytyy peruspelistä tuttu pisteytyslauta sekä puu-ukkoja, mutta muutoin peli ei lautapeliversiota muistuta.

Carcassonne Korttipelin kansiPelissä on neljän värisiä kortteja, joita on kolmea eri tyyppiä: henkilö-, eläin- ja rakennuskortteja. Kierroksen alussa pelaajille jaetaan kortteja, joita sitten ryhdytään asettamaan laudalle. Kortit asetetaan pöydälle riveihin värinsä mukaan ja omalla vuorollaan pelaajalla on mahdollisuus asettaa kortti pöydälle tai varata tietyn rivin siihen asti pelatut kortit itselleen.

Jokaisen kierroksen ensimmäinen kortti asetetaan pöydälle kuvapuoli alaspäin ja tämän kortin voi asettaa mihin tahansa riviin huolimatta kortin väristä. Näin peliin saadaan hiukan satunnaisuutta ja toisaalta mahdollisuus piilottaa muille pelaajille arvokkaita kortteja riveihin, joita pelaaja ei todennäköisesti varaa itselleen. Kierros päättyy, kun kaikki pelaajat ovat pelanneet kortit kädestään ja valinneet kortteja yhdestä pöydällä olevasta korttirivistä.

Kierroksen päätyttyä tapahtuu pisteytys, jossa kaikki pelaajan keräämät kortit pisteytetään. Henkilökortit tuottavat pisteitä vain kerran siten, että korttien arvot lasketaan yhteen ja summa kerrotaan kolmella. Eläinkortit jäävät pelaajan eteen pöydälle ja samanlaisia eläimiä pyritään keräämään läpi pelin. Mitä enemmän samanlaatuisia kortteja kertyy, sitä enemmän pisteitä kortit tuottavat. Rakennuskortit puolestaan pisteytetään vasta pelin lopussa siten, että tavoitteena on kerätä erivärisiä rakennuskortteja. Täysi neljän erivärisen rakennuskortin sarja on arvokkain, mutta pisteitä saa pienemmistäkin sarjoista. Peliä pelataan useampi kierros, jonka jälkeen eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa pelin.

Näppärä settienkeräilypeli

Carcassonne Korttipeli on nopea ja helposti lähestyttävä korttipeli, jossa ratkaisevaan rooliin nousee ajoitus ja rohkeus korttien keräämisessä. Liian aikainen korttien lukitseminen itselle saattaa pahimmillaan merkitä sitä, että pelaaja menettää itselleen tärkeitä kortteja ja runsaasti pisteitä kyseisellä kierroksella. Toisaalta liiallinen odottaminen yleensä johtaa siihen, että kaverit vievät kierroksen parhaat korttisarjat itselleen. Tässä mielessä peli muistuttaa paljon Colorettoa, joka on toinen erinomainen korttipeli, jossa kerätään sarjoja.

Carcassonne Korttipeli on säännöiltään yksinkertainen ja sitä on helppo pelata myös satunnaisesti pelejä pelaavien henkilöiden kanssa. Peli on myös tyylikkään näköinen ja siten miellyttävä lisä Carcassonne-peliperheeseen. Vakavammille peliharrastajille peli on kuitenkin korkeintaan kevyt välipala muiden pelien välissä ja todelliset Carcassonne-fanit saattavat tuntea itsensä petetyiksi – peli ei ole lautapeliversion kaltainen eikä missään nimessä sen laajennus, vaikka pelinä onkin oikein kelvollinen.

Faktat Carcassonne Korttipelistä

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Lautapelit.fi (2009), Hans im Glück

Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot, pisteiden laskeminen vaatii kohtuullista päässälaskutaitoa.

Onnen vaikutus: Voittamiseen tarvitaan taidon ohella kohtuullinen ripaus onnea.

Vuorovaikutus: Korttien piilottaminen ja hyvien korttisarjojen vieminen kaverilta tuovat mukavasti vuorovaikutusta mukanaan.

Teema: Carcassonnen teemojen ujuttaminen peliin jää latteaksi.

Uudelleenpelattavuus: Ei välttämättä jokailtaiseen kortinlyömiseen, mutta kestää ehdottomasti useamman pelikerran.

Kieliriippuvuus: Komponentit ovat kielivapaat.

Pelaajamäärä: 2-5

Pituus: 30-45 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Carcassonne Korttipeli”

Pieni tarkennus sääntöjä koskien: Henkilökorttien pistemäärä kerrotaan kolmosen sijasta henkilökorttien lukumäärällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *