Kategoriat
Peliarvostelut

Carcassonne Amazonas

Amazonin sademetsät ovat täynnä villieläimiä. Pelaajat kartoittavat Amazonin aluetta, perustavat leirejä ja valtaavat kyliä ja sivujokia itselleen pisteiden toivossa tässä Carcassonnen viidakkoversiossa.

Carcassonnea maailmalle vievän ”Carcassonne Around the World”-sarjan kolmas osa Carcassonne Amazonas vie pelaajat Amazonin sademetsiin. Peli ilmestyi alunperin jo vuonna 2016, mutta suomennosta saatiin odotella muutama vuosi, ennen kuin se ilmestyi vuonna 2020.

Oletan, että lukija tuntee Carcassonnen: peli on liki kahdenkymmenen vuoden ajan kuulunut modernien lautapeliklassikoiden terävimpään kärkeen. Jos peli ei ole tuttu, kannattaa perehtyminen aloittaa Carcassonnen arvostelusta.

Carcassonne Amazonasin kansi

Amazon yläjuoksulta alkaen

Amazonille sijoittuvassa pelissä on tietysti viidakkoa, jokia ja villieläimiä. Viidakko korvaa peruspelin pellot, teiden tilalla on Amazonin pieniä sivujokia ja kaupungit ovat viidakkokyliä. Luostarit on tästäkin versiosta jätetty pois, kuten tavallista on.

Itse Amazonkin on mukana ja se tuokin tälle pelille omimman makunsa. Pelin alussa pöydälle tulee 2×4 laatan kokoinen aloituspala, jossa on keskellä Amazonin alkulähde ja sen reunoilla sitten viidakkoa ja sivujokia, joista lähteä rakentamaan. Asetelma on tosiaan varsin natiivi: pelaajat lähtevät joen alkulähteeltä eteenpäin, sen sijaan että joelle tunkeuduttaisiin mereltä käsin.

Peli etenee tavalliseen tapaan laattoja nostaen, niitä laudalle asetellen ja seuraajia pelaten, mutta muutamalla olennaisella poikkeuksella. Amazon rajoittaa laudalle pelaamista. Pelin alussa saa rakentaa ainoastaan aloituspalan sivuille ja joen lähteen puolelle, mutta alajuoksulle rakentaminen on tiukasti kiellettyä.

Vasta kun laattapinosta nousee Amazon-jokilaatta, joka pelataan joen jatkoksi, pelialue laajenee. Pelatut laatat eivät saa koskaan ohittaa rajaa, jonka Amazonin tutkittu osuus asettaa. Tämä varmistaa sen, että Amazon pääsee aina etenemään esteettä.

Lähikuva Carcassonne Amazonasin pelilaudasta
Eläinsymbolien laskeminen viidakon keskeltä käy vähän työstä, vaikka sinänsä suoraviivaista onkin. Hedelmävadit ovat aina lisäpisteitä, olivat ne kylässä tai sivujoessa. Sivujokien veneet antavat heti edetä veneellä Amazonilla. Kuva: Mikko Saari

Jokiveneilyä Amazonilla

Pelaajilla on vähän seuraajia, joten seuraajien pelaaminen vaatii tavallista Carcassonnea tiukempaa harkintaa. Käytössä on vain neljä tavallista seuraajaa ja kaksi leiriä, jotka vastaavat maanviljelijöitä ja jäävät pysyvästi laudalle.

Vaan ei hätää: jos ei pelaa lainkaan seuraajaa, pääsee etenemään omalla veneellään Amazonilla. Aina kun pinosta nousee Amazon-laatta, tulee jokipisteytys, jossa kaksi pisimmälle purjehtinutta pelaajaa tienaa pisteitä. Lisäksi pelin lopussa palkitaan pisimmälle purjehtineet.

Muuten pelaaminen on melko tavanomaista Carcassonnea. Sivujoet toimivat kuin tiet, niistä voi saada sinänsä melko vähän pisteitä, mutta ne on aika helppo saada valmiiksi ja lisäksi niistä on mahdollista saada lisäaskelia jokiveneelle. Kylät tuottavat runsaammin pisteitä. Peltojen sijasta leireillä vallataan viidakkoa, josta sitten lasketaan laatoilla esiintyviä eläimiä, eli tämä pisteytys on yksinkertaisempi kuin tavallisessa Carcassonnessa.

Lähikuva Carcassonne Amazonasin laatoista, etenkin joesta
Joessa ui kaimaaneja ja piraijoja. Jokipisteytys perustuu niihin: johdossa oleva pelaaja saa pisteitä uuden laatan kaikista eläimistä, kakkosena oleva vain piraijoista. Pelipöydälle muodostuva maantiede on vähän jännittävää, sivujoissa ei ole juuri logiikkaa. Kuva: Mikko Saari

Kelpo versio

Amazonas vaatii melko paljon pöytätilaa, koska Amazon pakottaa pelin rakentumaan aika pitkänomaisesti. Pelialueen muodostumiseen vaikuttaa muutenkin vahvasti se, miten jokilaattoja nousee. Jos ne pakkautuvat loppua kohden, syntyy pelin alkuun laaja, leveä alue ja loppuun sitten pitkä ohut suiro, kun joen viereen ei enää ehdi tai kannata pelata mitään. Tasaisempi jakauma tuottaa toisennäköisen pelialueen.

Carcassonne Amazonasista ei suuria tunteita irtoa. Se on aivan mainio Carcassonne-muunnelma, mutta ei sen enempää. BoardGameGeekin ranking-listalla se on Carcassonnen sisarpeleistä kuudenneksi parhaana pidetty. Edelle kiilaavat Kivikausi, The Castle, The City, Etelämeri ja Gold Rush.

Jos olet fani, joka rakastaa Carcassonnea intohimoisesti, pidät varmasti tästäkin. Kilpa-ajo veneillä saa erityisesti kiitosta pelin ystäviltä eikä ihme, sillä onhan se tämän lisäosan omaperäisin osa. Jos taas et Carcassonnesta välitä, tämä versio ei päätäsi käännä, eikä satunnaisemmin Carcassonnea pelaavan kannata tähän versioon aikaansa käyttää, ellei Amazon-teema sitten jotenkin aivan erityisesti houkuta.

Faktat Carcassonne Amazonasista

Suunnittelijat:

Julkaisija: Hans im Glück (2016), Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Carcassonnea joskus pelanneille peli on helppo juttu, sääntökirjan tyyli on tuttu ja pelissä on paljon samaa. Tyhjästä lähteville peli vaatii vähän perehtymistä, mutta eipä tämä järin mutkikas peli ole oppia ja opettaa.

Onnen vaikutus: Laattojen nostamiseen liittyy aina annos tuuria, mutta taidollakin on paljon merkitystä.

Vuorovaikutus: Kilpapurjehdus joella on uusi vuorovaikutuksen muoto. Muuten ollaan kuin Carcassonnessa: peliä voi pelata rauhanomaisesti puuttumatta toisten peliin tai verisesti kilpaillen. Ensituntumani on kuitenkin, ettei tämä ole välttämättä yhtä raaka kuin mitä tavallinen Carcassonne voi olla.

Teema: Maastonmuodot voivat olla toisinaan aika pöhköjä, mutta viidakon värimaailma on hauska ja Amazonista muodostuu kyllä iso joki. Pisteet siitä, että jokea tutkitaan nimenomaan yläjuoksulta lähtien.

Uudelleenpelattavuus: Laatat asettuvat aina eri järjestykseen, joten vaihtelua riittää. Tässä versiossa Amazonin eteneminen rytmittää peliä lisäksi joka kerta vähän eri tavalla, mikä tuo lisää vaihtelua.

Kieliriippuvuus: Pelaaminen ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–5. Kuten tavallisessakin Carcassonnessa, joillekin maistuu parhaiten kaksinpeli, toiset pitävät moninpeleistä enemmän. Viidellä tämä ei välttämättä varsinaisesti loista.

Pituus: 30–40 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *