Calico tarkoittaa kolmiväristä kissan turkkia, mutta myös usein kirjavakuvioista kalikookangasta. Sen lisäksi Calico on abstrakti laatanasettelupeli söpöllä kissateemalla! Pelissä pyritään muodostamaan mahdollisimman paljon voittopisteitä tuottava tilkkutäkki.
Kissoja tilkkutäkille
Yhdistelemällä erivärisiä ja -kuvioisia laattoja saa houkuteltua tilkkutäkille kissoja, kerättyä nappeja ja suoritettua tehtäviä. Vuoron alussa pelaajalla on kädessään kaksi laattaa, joista asetetaan tilkkutäkkiin toinen. Sitten valitaan käteen pöydällä olevasta kolmesta laatasta yksi, minkä jälkeen on seuraavan pelaajan vuoro. Tätä toistetaan, kunnes jokainen on asettanut alustalleen 22 laattaa, eli kun tilkkutäkki on valmis.
Pelin alussa jokainen pelaaja valitsee kolme tehtävälaattaa, jotka asettaa pelilaudalleen. Pelin lopussa tehtävälaatat antavat voittopisteitä, jos niiden ympärillä olevat kuusi laattaa täyttävät annetut vaatimukset. Tämän lisäksi pelissä saa pisteitä napeista ja kissoista. Nappeja tilkkutäkille saa yhdistelemällä samanvärisiä laattoja, kun taas kissoja saa houkuteltua käyttämällä niiden lempikuvioitaan.
Paperilla tämä kaikki kuulostaa yksinkertaiselta ja helpolta, mutta todellisuudessa pelin aikana täytyy olla koko ajan varpaillaan, ja improvisoida parhaansa mukaan vastaan tulevilla laatoilla. Laatoissa on yhteensä kuutta eri väriä ja kuviota, joten kaiken kaikkiaan erilaisia laattoja pelistä löytyy 36. Tämän suuren määrän ansioista ei voi luottaa siihen, että juuri oikea laatta osuu kohdalle, vaan täytyy olla valmis toteuttamaan varavaihtoehtoja.
Helposti lähestyttävä, mutta raastava
Calico on varmasti monelle helposti lähestyttävä söpöjen kissojen ja värikkäiden laattojen ansiosta. Yhteen pelikertaan pääsee mukaan kolme kissaa, mutta pelistä löytyy yhteensä kymmenen erilaista kissaa, jotka ovat kaikki oikean elämän esikuvia. Kaikista kissoista löytyy esittely ohjekirjan viimeiseltä aukeamalla. Esittelyistä käy ilmi muun muassa kissojen nimi, ikä, luonne, sekä kotipaikka! Kissaihmisille siis löytyy paljon ihailtavaa pelistä.
Hellyttävän ulkokuoren ei pidä silti antaa hämätä, sillä kyseessä on parhaimmillaan ja pahimmillaan aivoja kovasti raastava peli. Jokaisen laatan asettaminen tuntuu vaikealta, koska useimmiten on lähes mahdotonta saada laatta toteuttamaan kaikkia suunnitelmia. Tähän kun yhdistetään kädessä olevien laattojen vähäiset vaihtoehdot, ja pelin myötä täyttyvä lauta, ovat katastrofin ainekset valmiit.
Laattojen asettelun tiukkuudesta huolimatta kyseessä on rento perhepeli, josta voi kuka tahansa nauttia – kunhan vain osaa hyväksyä suunnitelmien totaalisen tuhoutumisen. Pelin voittaakin yleensä se, joka osaa tehdä parhaat kompromissit. Tuurilla on kuitenkin pientä vaikutusta peliin, sillä joskus juuri oikeaan aikaan laattakauppaan ilmestyvä laatta saattaa pelastaa pelin ja antaa huiman määrän pisteitä. Calicon koukuttavuus piileekin niissä onnistumisen tunteissa, kun suunnitelma toteutuu täydellisesti, tai improvisoitu varavaihtoehto pelastaa tilkkutäkin kohtalon.
Calico toimii hyvin kaikilla pelaajamäärillä vähäisen vuorovaikutuksen ansiosta. Jokainen pelaaja rakentaa omaa tilkkutäkkiänsä, eikä muiden peliin voi vaikuttaa muuten kuin epäsuorasti laattaa valitessa. Yksinpelistä nelinpeliin peli rullaa eteenpäin lähes samalla tavalla, ainoana erona on oman vuoron odotusaika. Muiden vuoroilla voi kuitenkin miettiä valmiiksi omia suunnitelmiaan, joten tämäkään aika ei ole täysin hukattua.
Todellisille intoilijoille Calico tarjoaa ominaisuuden, jonka ainakin itse yhdistän enemmän videopeleihin kuin lautapeleihin: saavutukset. Ohjekirjasta on pyhitetty kokonaiset neljä sivua sille, että pelaaja voi pitää kirjaa, millaisia asioita hän on onnistunut saavuttamaan pelissä. Pelisession jälkeen voi käydä merkkaamassa raksin ruutuun, jos esimerkiksi saavutti tietyn määrän pisteitä, onnistui saamaan yhdeksän nappia pelilaudalle, tai sai kaksi kappaletta jokaista pelissä olevista kissoista tilkkutäkille. Tavallisten saavutusten lisäksi tarjolla on sääntörajoituksia ja erilaisia skenaarioita, jotka kannustavat testaamaan pelaamaan hieman totutusta poikkeavasti. Kerää kaikki 30 saavutusta ja olet sääntökirjan mukaan ”Calicon peite-MESTARI!”
Calico vai Cascadia?
Calicoa vertaillaan usein Flatout Gamesin uudemman pelin Cascadian kanssa. Molemmat sattuvat olemaan laatanasettelupelejä kauniilla eläinteemalla, jossa rakennetaan omaa pelialuetta, joten vertailut sinänsä ymmärtää. Lyhyesti sanottuna Calico vetää paljon tiukemmat rajat laattojen asetteluun, kun taas Cascadiassa voi rakentaa lautaansa paljon rennommin. Ainoa asia, jonka ymmärrän Calicossa mahdollisesti vieraannuttavan on juuri tämä rajattu pelialue, joka pelin edetessä käy aina vaan yhä ahtaammaksi.
Tästä huolimatta näen kummassakin pelissä viehätyksen ja molemmat toimivat vallan mainiosti melko kevyenä, mutta silti ajatustyöskentelyä haastavana perhepelinä. Kaikesta samankaltaisuudestaan huolimatta kyseessä on silti pohjimmiltaan eri pelit, joista molemmat onnistuvat loistavasti siinä, mitä tekevät. Niin kuin kaikki lautapelit, tämäkin on pohjimmiltaan vain makukysymys. Jos molemmat kuulostavat houkuttelevalta vaihtoehdolta, oma suositukseni olisi mennä puhtaasti sen mukaan, kumpi miellyttää omaa silmääsi enemmän!
Faktat Calicosta
Suunnittelija: Kevin Russ
Julkaisija: Flatout Games, AEG (2020, suom. 2022)
Mutkikkuus: Säännöiltään Calico on melko yksinkertainen, ja se on helppo oppia ja opettaa. Pelin mutkikkuus kuitenkin syntyy tiukoista valinnoista, joita pitää tehdä joka vuorolla. Mikä pahinta, tiukat valinnat, joita on tehnyt aikaisemmin, saattavat vaikuttaa koko loppupeliin.
Onnen vaikutus: Melko vähäistä. Pussista vedettävät laatat sattuvat tietysti joskus paremmin sopimaan omaan lautaan, mutta tässäkin tapauksessa pelin aikana kerkeää varmasti kokea myös huonompaa tuuria.
Vuorovaikutus: Ainoastaan vähäistä epäsuoraa vuorovaikutusta laattojen valitsemisessa. Jokainen saa keskittyä täysillä omaan lautaansa.
Teema: Kaikessa yksinkertaisuudessaan teema on söpö ja toimiva. Hienoa, ettei lautapelien tarvitse tapahtua enää vain maatilalla tai sotatantereella, vaan peleistä tehdään helpommin lähestyttäviä monipuolisen teematarjonnan vuoksi!
Uudelleenpelattavuus: Jokainen pelikerta on pohjimmiltaan melko samanlainen kuin edellinen, mutta vaihtuvat tehtävälaatat ja kissat antavat mukavaa variaatiota peliin. Jos rennosta pulmanpähkäilystä pitää, ei laattojen asettelu käy varmasti tylsäksi useankaan pelikerran jälkeen. Kaiken kukkuraksi sääntökirjasta löytyvät tavoitteet, pelivariaatiot ja eri skenaariot antavat peliin lisämaustetta niitä kaipaavalle.
Kieliriippuvuus: Pelissä on kissojen nimien lisäksi vain yksittäisiä numeroita ja kirjaimia. Ei siis vaadi kielitaitoa!
Pelaajamäärä: 1–4
Pituus: 30–45 minuuttia. Pelin kesto riippuu hieman pelaajamäärästä, mutta etenkin pelaajien miettimisajasta. Kolmella tai etenkin neljällä pelaajalla, jotka miettivät jokaista vuoroaan tarkasti, peli voi helposti venyä yli tuntiin.