Vuonna 2021 julkaistu Box Monster on yhteistyöpeli lapsille ja perheille, joka yhdistää monta hauskaa uniikkia ideaa ja jopa uudistaa lastenpeligenreä. Box Monsterista on helposti tunnistettavissa näppäryyttä, hahmontunnistusta, setin keräystä, nopeuspeliä, yhteistyöpeliä ja partypeliä, mutta kaikkea vähän totutusta poikkeavalla tavalla.
Ainakin meidän eskarilainen ja pelaavat vanhemmat -peliporukassa Box Monster kutitteli pelihermoa monella tavalla.
Käsikopeloa hirviön vatsassa
Ensimmäinen asia, jonka Box Monsterista huomaa on iso laatikko – pelin komponentit mahtuisivat laatikkoon varmasti 20 kertaa. Mutta toisin kuin monessa muussa pelissä, laatikko ei ole lainkaan tarpeettoman suuri, koska se on oleellinen osa peliä. Itse asiassa koko peli pelataan laatikon sisällä avaamatta laatikkoa!
Tarkkaan ottaen Box Monsterin pelilaatikkoa ei edes voi avata, vaan laatikko – eli Laatikkomonsteri itse – on umpinainen lukuunottamatta neljällä sivulla olevia isoja pyöreitä reikiä. Kaikki pelin osat ovat siis monsterin mahassa tallessa ja ne otetaan sieltä pois reikien kautta.
Pelin aluksi laatikon sisältä etsitään tehtäväkortit ja kaksi lääkekapselia sekä tiimalasi. Ensiksi valitaan sopiva vaikeustaso ja otetaan vaikeustason mukaiset tehtäväkortit, joista arvotaan kolmen kortin setti.
Kun kaikki ovat valmiina, käännetään ensimmäinen kortti ja tiimalasi, ja ei muuta kuin kädet rei’istä sisään ja penkomaan!
Löytyykö?
Kun tuntuu siltä, että on löytänyt kortin näyttämän esineen, sen voi näyttää – mutta vasta, kun toinenkin pelaaja uskoo löytäneensä oikean. Pelaajat vetävät kätensä ja esineen pois yhtä aikaa, ja jos molemmat olivat osuneet oikeaan päästään jatkamaan seuraavaan esineeseen tai seuraavaan korttiin. Jos toisella meni väärin, jatketaan etsimistä.
Kierroksen aikana pitää saada valmiiksi kaikki kolme korttia ennen kuin aika loppuu. Jos tiimalasi ehtii tyhjäksi, voi hirviölle syöttää yhden lääkkeen ja kääntää tiimalasin uudestaan – ja vielä toisen lääkkeen. Jos kolmaskaan tiimalasillinen hiekkaa ei riitä, peli on hävitty.
Ainakin alkuun tunnistus on oikeasti vaikeaa koska monet muodot muistuttavat toisiaan juuri oikealla tavalla. Edes helpoimmalla tasolla läpipääseminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Esimerkiksi meritähden ja robotin näppituntuma on yllättävän samanlainen – mikä on siis vain hyvä juttu.
Perhepeli parhaasta päästä
Box Monster sopii yhtä hyvin pienille kuin isoillekin käsille, joten se on ideaali perhepeli. Box Monsterin teema – ylensyöneen hirviön vatsakivun parantaminen kaivelemalla mörön vatsaonteloa – voi kuulostaa luotaantyöntävältä tai jopa pelottavalta pienimmille, mutta peli on päinvastoin oikein nätti ja kutsuva.
Kun vaikeustasoa voi säätää, yksi peli kestää vain muutaman minuutin ja sääntöjen selittäminen vielä vähemmän, voi tämän ottaa esille ihan milloin vaan. Kun peli on vielä nätin näköinenkin, tästä lähtee meidän testiporukalta itsestäänselvä suositus. Pelilaatikko tarjoaa iäksi 6+, mutta peli menee kyllä jo pienemmällekin pelaajalle. Meillä 2,5-vuotiaankin kanssa onnistui helpoimmilla korteilla.
Faktat Box Monsterista
Suunnittelija: Romain Caterdjian
Julkaisija: Mandoo Games, Lautapelit.fi (2021)
Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset ja pelaamaan pääsee erittäin nopeasti. Vaikeustasoa voi säätää.
Onnen vaikutus: Hyvä näppituntuma ratkaisee, mutta samankaltaisten esineiden kesken voi tuurillakin olla osansa mukana.
Vuorovaikutus: Pelaajien on tehtävä yhteistyötä voittaakseen.
Teema: Hirviön sisuskalujen kaivelu on oivallinen sekoitus ällöä ja söpöä, kiitos Dixit-taiteilija Marie Cardouatin kauniin kuvituksen.
Uudelleenpelattavuus: Erät ovat todella nopeita, joten kerralla tulee aina pelattua useampi erä.
Kieliriippuvuus: Peli ei edellytä lukutaitoa.
Pelaajamäärä: 2–4; monsterilla on neljä suuta, joten se lopulta rajoittaa pelaajamäärää. Kahdella kädellä voisi pelata jopa yksin.
Pituus: Yksi peli kestää alle viisi minuuttia.