Bombay Bazar on 2–4 pelaajan peli, jossa tarkoituksena on saada ladottua omalle norsulleen mahdollisimman paljon pituutta kärsään. Peli muistuttaa hyvin paljon esimerkiksi Tsuroa ja Indigoa sillä erotuksella, että tuurilla ei ole tässä pelissä mitään sijaa.
Kärsänkasvatus arvioitiin vuonna 2001 Vuoden perhepeli –tittelin arvoiseksi ja samana vuonna peli sai myös Tanskan Årets Familiespil -palkinnon.
Kärsänpidennysoperaatio
Pelin alkaessa jokaisella on oma norsunsa yhteisen pelilaudan yhdessä nurkassa. Vuorollaan pelaaja valitsee yhteisistä laattapinoista laatan, jonka asettaa oman norsunsa kärsän jatkeeksi. Laatoissa on 1–3 kärsää, eikä yksikään kärsistä saa päätyä seinään. Sen sijaan pelilaudalla jo olevia irtokärsiä saa vapaasti hyödyntää, kunhan kärsän toisessa päässä ei ole toista norsua (jolloin kahdella norsulla olisi vain yksi kärsä).
Yhdellä onnistuneella siirrolla voikin yhtäkkiä päästä pelilaudan toiselle puolelle. Pelin voittaakin pelaaja, joka pystyy tehokkaimmin hyödyntämään pelilaudalla jo olevia kärsänjämiä.
Kun pelaaja ei voi enää pelata yhtään laattaa sääntöjen mukaan, on hänen päätettävä kärsänsä omalla päätöspalallaan, ja hänen pelinsä päättyy. Kun kaikki pelaajat ovat pelanneet päätöspalansa, lasketaan kunkin norsun kärsän pituus. Pelaaja, jonka norsulla on pisin kärsä, on voittaja.
Simppeliä perhehupia
Bombay Bazar ei paljoa selityksiä vaadi. Pelaamaan pääsee nopeasti ja säännöt on parilla lauseella kuitattu. Ihan pienimmillä pelaajilla voi olla hankaluuksia hahmottaa, missä mikäkin kärsä kulkee. Muutoin kyseessä on kuitenkin ihan kelpo perhepeli.
Kovin pitkäikäiseksi huviksi pelistä tuskin on. Siinä ei ole lainkaan satunnaistekijöitä, vaan kaikki pelaajat näkevät koko ajan pelitilanteen ja laattapinojen määrän. Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu: toisaalta peli ei ratkea huonoon laattatuuriin, mutta toisaalta nyt huonommalla pelaajalla ei ole minkäänlaista tasoitusmahdollisuutta. Ilman satunnaisuutta pelin voi myös periaatteessa pelata aina samalla kaavalla.
Kannattaa antaa Bombay Bazarille mahdollisuus, jos sellainen jostakin tulee vastaan. Se ei tarjoile mitään maata mullistavaa, mutta kyllä siitä silti hupia irtoaa ainakin muutaman pelin verran. Jos ei muuten, niin ainakin lopputulos on kiehtovaa katseltavaa kärsien kierrellessä ja kaarrellessa toistensa lomissa.
Faktat Bombay Bazarista
Suunnittelijat: Juan Rodriguez, Sylvie Barc
Julkaisija: Tactic (2001)
Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, pelaamaan pääsee käytännössä heti.
Onnen vaikutus: Pelissä ei ole satunnaistekijöitä, taitavin voittaa.
Vuorovaikutus: Pelilauta ja pelilaatat ovat yhteisiä, joten muiden pelaamia laattoja tulee pyrkiä hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti.
Teema: Melko abstrakti peli on kyseessä, teeman voisi vaihtaa helposti vaikka viemäriputkiksi.
Uudelleenpelattavuus: Tämä hieman mietityttää. Pelissä ei ole satunnaistekijöitä, minkä vuoksi peli voi kulkea aina samoja latuja. Kyllä tätä useamman erän pelaa, mutta sitten peli alkaa tuntua melko nähdyltä.
Kieliriippuvuus: Komponenteissa ei ole lainkaan tekstiä.
Pelaajamäärä: 2–4, useammalla pelaajalla pelistä saadaan mielenkiintoisempi.
Pituus: Yksi erä kestää noin 20 minuuttia.