Bohnanza on kuulunut Lautapelit.fi:n valikoimiin pitkään, mutta pelin lukuisia lisäosia ei ole suomeksi vielä nähty. Alkuvuodesta 2015 pelin saksalainen julkaisija Amigo paketoi vanhoja lisäosia kahden lisäosan paketteihin ja Lautapelit.fi tarttui tietysti tilaisuuteen ja julkaisi paketit myös suomeksi.
Tähän pakettiin on yhdistetty alunperin vuonna 2000 ilmestynyt Al Cabohne ja vuonna 2007 ilmestynyt Ladybohn: Manche mögen’s heiß!, joka on laajempi versio alunperin vuonna 2002 ilmestyneestä Ladybohn-lisäosasta. Tarkalleen ottaen kyse ei ole lisäosasta vaan sisarpelistä, sillä paketissa tulee sen verran paljon kortteja, että tavallista Bohnanzaa ei näiden lisäosien seuraksi tarvita.
Al Cabohne
Yksi perus-Bohnanzan puutteista on ollut kaksinpelin puute, ainakin alkuperäisessä saksalaisessa laitoksessa. Al Cabohne -lisäosa on luotu alunperin paikkaamaan tätä puutetta. Mukana on myös yksinpeli. Suomalaisesta Bohnanzasta Al Cabohnen kaksinpelisäännöt löytyvät jo valmiiksi, mutta Al Cabohnessa on muutama jekku lisää, joita perus-Bohnanzan kaksinpelissä ei ole.
Sekä kaksinpelissä että yksinpelissä vastaan asettuu papumafia. Koska kaupankäynti ei toimi pienemmillä pelaajamäärillä, se on jätetty pois kokonaan. Pelin peruskuvio on muuten tuttu Bohnanzasta: vuoron alussa istutetaan papuja kädestä, sitten käännetään pakasta kortteja pöytään, tehdään niille jotain ja sitten nostetaan käden pohjalle uusia kortteja.
Nyt pöytään käännettyjä kortteja ei vain voi vaihtaa muiden pelaajien kanssa. Sen sijaan ne saa istuttaa, jos haluaa, mutta jos ei halua, ne jäävät pöytään, mistä toinen pelaaja saa vuoronsa aluksi ne istuttaa halutessaan. Jos ei halua, kortit menevät poistopakkaan. Näin peliin tulee vähän vuorovaikutusta, kun joutuu miettimään paitsi sitä, mitä itse käyttää, mutta myös sitä, mitä toiselle jättää.
Papuvalikoima on kovin erilainen kuin peruspelissä. Tutuista pavuista mukana ovat Blue Beanit, Chili Beanit, Stink Beanit ja Green Beanit. Kaikki parhaat pavut on siis jätetty pois, ja uudet pavut ovat nekin varsin nihkeitä papumittareiltaan. Oikean pohjanoteerauksen tekevät Kidney Beanit, joista yhdenkin kolikon saaminen vaatii peräti viiden pavun pellon. Parhaat Bush Beanit vaativat nekin kolme papua peltoon, ennen kuin ensimmäistäkään kolikkoa irtoaa.
Lisäksi riesana on papumafia. Mafialla on kaksi peltoa ja mikäli omalla pellolla on vuoron alussa samaa tavaraa kuin mafian pelloilla, mafia ryöstää pellolta yhden pavun. Tätä voi toki käyttää hyödykseen järjestelemällä mafian pelloille jotain sellaista, mitä toinen pelaaja yrittää kasvattaa. Mafialle saa lahjoittaa papuja, mikä mahdollistaa toisinaan käden siivoamisen turhista pavuista.
Yksinpelisäännöissä vastassa on kolme mafiapeltoa ja tavoitteena on kerätä kaksi kertaa enemmän kolikoita kuin papumafia. Pidän lautapelien pelaamista yksin niin tylsänä, etten osaa oikein sanoa tästä sen enempää; meneehän se varmasti pasianssina, jos sellaisesta pitää. Jos joku yksinpelien harrastaja haluaa kommentoida yksinpeliä tarkemmin, niin sana on vapaa kommenteissa.
Aika kaukanahan nämä pelitavat perus-Bohnanzasta ovat, koska kaupankäynti puuttuu, mutta jotain tuttua näissä sentään on, että tunnistaa Bohnanzaa pelaavansa. Kaksinpeli on ihan mukava; keksin kyllä nopeasti montakin vetävämpää kaksinpeliä (vaikkapa Jaipur, Le Havre: Inland Port, Agricola: All Creatures Big and Small, Battle Line…), mutta kyllä tätäkin aikansa kuluksi pelaa.
Ladybohn
Perus-Bohnanzan pavut ovat kovin miehisiä. Ladybohn tuo papuherrojen puolisotkin peliin. Nyt osa korteista on rouvapapuja, joilla on ukkojaan paremmat papumittarit, eli pienempi määrä papuja tuo suuremman määrän kolikoita. Kun pellolla on sekaisin herroja ja rouvia, saa rahaa sen mukaan, mikä papu pellossa on päällimmäisenä.
Siellä missä on herroja ja rouvia, on ennen pitkää myös vauvoja. Vauvapavut ovat hankalia, sillä ne tekevät pellosta arvottoman, niissä kun ei ole papumittaria laisinkaan. Vauvoilla on kuitenkin hyödyllinenkin puolensa: kun vauvapapu istutetaan peltoon, yksi pellossa oleva rouvapapu nousee kaksi askelta lähemmäs pellon yläpäätä ja tuottoisia kauppoja.
Kaupankäynti saa hieman lisäväriä, sillä pelaajien on kiellettyä sanoa, minkälaisia papuja vaihtavat. Vain lajin saa mainita, mutta sitä, onko tulossa herroja, rouvia vai vauvoja, ei saa sanoa. Vauvapapu ison pinkan päällä on kiperä tilanne, koska silloin voi olla jokseenkin varma, ettei vaihtokauppoja aivan helposti synny.
Ladybohn on hauska muunnelma Bohnanzasta. Muutos on melko yksinkertainen ja helppo selittää pelaajille, jotka ovat tavallista Bohnanzaa pelanneet. Pitäisin kyllä itse vasta-alkajat loitolla Ladybohnista, ennen kuin perus-Bohnanza on tuttu. Kokeneiden pelaajien kanssa saattaisin itse päätyä sittenkin peruspeliin sen selkeyden vuoksi, mutta jos pelaisin paljon Bohnanzaa, Ladybohn olisi varmasti tervetullutta vaihtelua.
Yhteenveto
Al Cabohne & Ladybohn -paketti toimii siis ilman peruspeliäkin, mutta ensimmäiseksi Bohnanzaksi ostaisin silti peruspelin. Jos Bohnanzasta pitää ja peruspeli löytyy vaikka kaverilta, tämä on ihan hyvä jatko, etenkin jos kaksin- tai yksinpeleille on tarvetta. Ladybohn tuo mukavasti vaihtelua peruspelin veivaamiselle, olematta silti turhan monimutkainen häkkyrä.
Faktat Bohnanza: Al Cabohne & Ladybohnista
Suunnittelija: Uwe Rosenberg
Julkaisija: Amigo (2015), Lautapelit.fi (2015)
Mutkikkuus: Vaikka Bohnanza olisi tuttu, pelien säännöt kannattaa opiskella huolella. Sääntöjen esitystapa on vähän sekava ja niiden hahmottaminen vaatii vähän pohtimista. Aluksi pitää varautua pelaamaan sääntökirjan kanssa.
Onnen vaikutus: Tuuria on mukana, mutta taitavin pelaaja vie yleensä voiton.
Vuorovaikutus: Ladybohnissa on sama kaupankäynti kuin peruspelissä, mutta ei Al Cabohnessakaan voi toista pelaajaa olla noteeraamatta.
Teema: Paputeema jatkuu johdonmukaisena ja ihan yhtä pöhkönä kuin aikaisemminkin.
Uudelleenpelattavuus: Ladybohn on mukavaa vaihtelua peruspelille, joten sikäli uudelleenpeluuarvo on kohdallaan.
Kieliriippuvuus: Pelin kortit eli papujen nimet ovat englanniksi, mutta niillä ei ole pelissä merkitystä.
Pelaajamäärä: Al Cabohnelle 1–2, Ladybohnille 3–5.
Pituus: 30–60 minuuttia.