Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Blokus

Blokus on idealtaan erittäin yksinkertainen peli, joka toimii erittäin hyvin juuri sen takia.

Idea ei ole uusi, sillä Alex Randolph oli tehnyt jotain samankaltaista jo vuonna 1960 Pan-Kai-pelissään, josta Parker Brothers julkaisi 1966 paremmin tunnetun version Universe. Myös Gigamicin Cathedral vuodelta 1978 on samantyyppinen asettelupeli.

Helpot ja intuitiiviset säännöt tekevät Blokuksesta erittäin helposti lähestyttävän. Todennäköisesti tästä syystä peli voitti myös Vuoden peli -palkinnon ja aivan varmasti se auttoi Mensa Selectin voittamisessa. Peli on voittanut myös As d’Or -palkinnon.

Blokuksen kansi

Polyominojen asettelua

Pelaajilla on joukko polyomino-laattoja, joihin sisältyvät kaikki Tetriksestä tutut neljän neliön muodostamat kuviot, niitä pienemmät yhden, kahden ja kolmen neliön kuviot ja isommat viiden neliön kuviot.

Pelaajat latovat laattoja laudalle vuorotellen siten, että laatat saavat koskettaa pelaajan omia laattoja vain ja ainoastaan kulmittain.

Peli päättyy, kun laudalle ei enää pysty pelaamaan uusia laattoja. Pelaajat saavat sakkoa käteen jääneistä laatoista. Pelaaminen on yhtä aikaa hyvien paikkojen luomista itselle ja vastapelaajien blokkaamista. Toisia on vaikea sulkea kokonaan pois, väleistä pääsee aina kiemurtelemaan, mutta varsinkin jos toisella on jäljellä vain isoja paloja, jumiin jää helposti.

Blokus on niitä harvinaisia pelejä, joita on helppo suositella lähes kaikille. Vaikka ei olisikaan abstraktien pelien ystävä, Blokukseen on helppo jäädä koukkuun.

Jatko-osat

Perus-Blokus on erittäin hyvä nelinpeli. Kolminpelinä se on kehno, pelaajat pelaavat vuorotellen neutraalia väriä, eikä se ole erityisen elegantti ratkaisu. Kaksinpelinä peli toimii, mutta pelilauta on turhan lavea, jos pelaajat eivät käytä kahta väriä kukin. Siksi jatko-osat.

Blokus Trigonin kansi

Blokus Trigon paikkaa ongelman kolminpelin kanssa. Laatat muodostuvat neliöiden sijasta kolmioista ja pelilauta on kuusikulmio, jolloin peli toimii kolmella pelaajalla paljon paremmin. Peliä voi pelata myös kahdestaan ja neljällä pelaajalla. Laattojen uusi muoto tuo uusia haasteita myös kokeneille Blokus-mestareille.

Blokus Duo (tai Travel Blokus) on pienempi kaksinpelattava Blokus. Käytössä on vain kaksi väriä ja pienempi 14×14-kokoinen pelilauta – tätä voi pelata helposti perus-Blokuksellakin, jos haluaa tiiviimmän kaksinpelin. Riittää, että merkitsee vain pelilautaan pienemmän kentän rajat. Tämän version saatavuus on tällä hetkellä heikkoa.

Blokus 3D:n kansi

Blokus Junior on yksinkertaistettu lastenversio, jota ei ole ilmestynyt Suomessa. Blokus 3D on alunperin Rumis-nimellä ilmestynyt kolmiulotteinen peli, jossa rakennellaan palikoista kolmiulotteista kokonaisuutta ja pisteet riippuvat siitä, minkä verran omaa väriä näkyy ylhäältä katsottaessa.

Gemblo ei ole Blokus, vaan korealainen seuraaja, jossa pelataan kuusikulmion muotoisella laudalla kuusikulmioista muodostuvilla paloilla. Suomeksikin ilmestynyt Gemblo on pelaajamääränsä suhteen mukavan joustava.

Faktat Blokuksesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Educational Insights, Mattel (2000)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset ja ne opettaa helposti kenelle tahansa. Menestyksekäs pelaaminen vaatii sitten paljon harkintaa.

Onnen vaikutus: Pelissä ei ole lainkaan satunnaistekijöitä.

Vuorovaikutus: Blokus on tiukkaa kilpailua, jossa yritetään sulkea muiden pelaajien tilaa mahdollisimman pieneksi.

Teema: Peli on täysin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Peli on jo parikymmentä vuotta kestänyt klassikko.

Kieliriippuvuus: Peli ei vaadi lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2–4, perus-Blokus ei ole hyvä kolmella.

Pituus: 20 minuuttia

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Blokus”

Moikka. Tarvisin blokus peliini kaksi nappulaa. Vihree kaks palaa peräkkäin ja keltaista kolme palaa peräkkäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *