Kategoriat
Peliarvostelut

Bilekuosi

Huumeita, seksiä ja alkoholia! Bilekuosi (Dope Fiend) on poliittisesti epäkorrekti korttipeli, jonka julkaisi tamperelainen pikkufirma Mind Altering Games vuonna 2008.

Huumorivetoisuudestaan huolimatta Bilekuosi ei ole pelkkää kevyttä kortinlätkintää, sillä voittaminen vaatii varovaisuutta ja taktikointia. Haittapuolena on jonkinasteinen sekavuus, ja myös sääntökirja vaatii huolellista lukemista.

Pelin kulku

Bilekuosi koostuu 150 kortista, jotka on pakattu kompaktiin pelilaatikkoon. Kortteja on kolmea sorttia: huumeita ja muita nautintoaineita, kulttuurikorteiksi nimettyjä toimintokortteja sekä diilereitä. Korttien lisäksi tarvitaan paperia ja kyniä pisteiden merkitsemiseen sekä kolikko muutamien korttien kolikonheittelyä varten.

Omalla vuorolla voi pelata huumekortteja ja kulttuurikortteja. Erilaisia huumeita löytyy laaja valikoima kahvista kokaiiniin ja sienistä sedatiiveihin. Kulttuurikorteilla voi esimerkiksi tilata ambulanssin, aiheuttaa huonoja trippejä, harrastaa seksiä tai ottaa valokuvan pelaajasta, joka harrastaa seksiä.

Vuorolla kortteja saa pelata niin monta kuin haluaa ja uskaltaa. Joka vuorolla saa yhden huumekortin lisää, mutta parempia aineita voi hankkia myös diilaamalla. Huumeita voi ostaa pöydässä olevilta diilereiltä tai toisilta pelaajilta.

Pelissä lasketaan pisteitä neljällä asteikolla, jotka ovat fiilis, mielenterveys, sydän ja aivot. Jokaisella käytetyllä aineella on näihin oma vaikutuksensa – esimerkiksi LSD parantaa fiilistä mutta vie mielenterveyttä. Pelissä voittaa se, joka pääsee ensimmäisenä parhaaseen bilekuosiin eli kerää vähintään 20 fiilispistettä. Lisäksi on pysyttävä hengissä ja järjissään. Jos sydän pettää, putoaa pelistä.

Kortteja. Kuva: Raisa Rautiola
Bilekuosin kortteja. Kuva: Raisa Rautiola

Vahva teema, tyydyttävä toteutus

Humoristisen epäkorrekti teema on Bilekuosin selkein vahvuus. Peli tuottaa loputtomasti mahdollisuuksia kyseenalaiseen läppään, jota saatetaan katsoa kieroon naapuripöydistä. Edellisessä Bilekuosi-pelissäni kuultiin muun muassa ”tuon salviatripin ansiosta vältit juuri deittiraiskauksen” ja ”onneksi mulla on kahvia, voin ostaa crackhuoran”.

Peliporukoissa Bilekuosi jakaa usein mielipiteitä, sillä kaikkiin huume- ja sekoiluteema ei ymmärrettävästi vetoa. Jos huuruinen huumori ei lainkaan nappaa, kannattaa Bilekuosi jättää kauppaan.

Teema on Bilekuosissa merkittävässä osassa, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole mikään tuuripeli eikä välttämättä edes kevyt seurapeli. Jos pelaa voittaakseen, omaa taktiikkaa on syytä vähän miettiä. Liian huoleton huumeidenkäyttö johtaa kuolemaan ja pelistä putoamiseen, ja pelaajaeliminaatio on tietysti aina vähän tylsää.

Ylimääräistä mutkikkuutta peliin tuo se, että säännöissä on jonkin verran setvimistä. Pelisuunnittelijoiden kokemattomuus näkyy siinä, että sääntöjä on runsaasti ja ne ovat osin hankalasti omaksuttavia ja sekaannusta aiheuttavia. Vaikka Bilekuosin peruskuvio on melko yksinkertainen, joku poikkeus tai pikkusääntö jää yleensä epähuomiossa noudattamatta. Pelin huumori kuitenkin pelastaa paljon, eikä sääntöjen täydellinen noudattaminen ole onnistuneen Bilekuosi-kokemuksen kannalta aivan välttämätöntä.

Bilekuosin pistelaskua varten on saatavilla ilmainen sovellus Android-laitteisiin. Dopefiend.fi-osoitteesta voi ladata myös sääntökirjan uuden version, joka selkeyttää ainakin joitakin epäselviä sääntöjä.

Faktat Bilekuosista

Suunnittelija: Mika Isomaa, Niku Ratia, Anna Knappe.

JulkaisijaMind-Altering Games (2008)

Mutkikkuus: Kaikkien sääntöjen hahmottaminen ei käy ihan käden käänteessä, ja osa korteista on hankalaselkoisia.

Onnen vaikutus: Pakasta nousevilla korteilla on jonkin verran tuurivaikutusta, mutta peliin voi vaikuttaa itse ihan kiitettävästi.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutusta on kohtalaisesti. Toimintokorteilla voi kiusata tai auttaa muita pelaajia.

Teema: Pöhkö huumeteema toimii, mutta ei välttämättä kaikille. Jos teema ärsyttää, pelin anti voi jäädä vähäiseksi.

Uudelleenpelattavuus: Bilekuosissa riittää pohdittavaa moneen peliin, mutta joka viikko sitä ei jaksaisi pelata.

Kieliriippuvuus: Kortit ovat englanninkielisiä, ja tekstiä on sen verran, että kaikkien pelaajien on syytä osata lukea niitä.

Pelaajamäärä: Suositus 3–5. Periaatteessa enemmänkin mahtuu, mutta mitä enemmän pelaajia, sitä enemmän tylsää oman vuoron odottelua.

Pituus: Noin tunti, mutta isommilla pelaajamäärillä voi venyä pidemmäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *