Kategoriat
Peliarvostelut

Best Treehouse Ever

Kuka rakentaa hienoimman puumajan? Best Treehouse Ever on yksinkertainen, koko perheelle sopiva draftauspeli, jossa rakennellaan puumajaa. Tarjolla on mitä mielikuvituksellisimpia huoneita.

Oletko lapsena rakentanut puumajan? Best Treehouse Everissä rakentamasi puumaja saattaa takuuvarmasti lapsuuden viritelmät häpeään, sen verran huikeita puumajoja tässä perheille sopivassa draftauspelissä rakennellaan.

Pieni korttipeli on saanut kehua ja kiitosta, muun muassa Puutyöläinen-blogissa sitä pidetään suuressa arvossa perhepelinä. Love Letter kaipaa kilpailijoita, joten tuollaisten kehujen perusteella Best Treehouse Ever piti ehdottomasti testata.

Yksinkertaista rakentelua

Best Treehouse Everin kansiPeli koostuu korttipakasta, joka on täynnä erilaisia mielikuvituksellisia huoneita. Heti alkuun on sanottava, että pelin kuvitus on todella hurmaavaa ja lapset innostuvat varmasti erilaisista huoneista, joita puumajaan voi rakentaa. Pelissä näillä eri huoneilla ei ole juurikaan merkitystä, ainoastaan kortin värillä on väliä.

Pelaaminen on tavanomaista draftaamista: jokainen saa kuusi korttia, joista valitaan yksi rakennettavaksi. Loput kortit annetaan eteenpäin seuraavalle pelaajalle. Näistä viidestä kortista valitaan taas yksi ja annetaan loput eteenpäin. Tätä jatketaan, kunnes jäljellä on kaksi korttia, joista rakennetaan toinen ja heitetään toinen pois. Näin jokainen saa rakentaa korkeintaan viisi korttia (rakentaminen on vapaaehtoista). Tällaisia kierroksia pelataan pelin aikana kolme.

Huoneiden rakentamisessa on pari nokkelaa rajoitusta. Puumaja rakentuu käänteisenä pyramidina, eli alimmassa kerroksessa on kaksi korttia, seuraavassa kolme, sitten neljä ja niin edelleen. Puuta pitää myös suojella kaatumiselta. Puun juurella on mittari, jossa on kolme kohtaa. Pelin alussa mittari on keskellä. Jos puuhun lisää kortin, joka tulee keskilinjan oikealle puolelle, mittaria pitää siirtää oikealle. Jos mittari on jo oikeassa reunassa, oikealle puolelle ei saa rakentaa, vaan puuta pitää tasapainottaa rakentamalla vasemmalle.

Toinen rajoitus liittyy korttien väreihin. Värinsä ensimmäisen kortin saa pelata vapaasti, mutta seuraavat kortit pitää pelata samanväristen viereen. Jos joku väri on jumissa muiden korttien alla niin huonompi homma, sitä ei sitten enää puuhun pelata. Tämä yhdistettynä puun tasapainottamiseen voi johtaa kiperiin valintoihin.

Puumaja
Pitkälle edennyt puumaja. Keltainen ja violetti väri ovat jo jumissa, niitä ei voi puumajaan enää rakentaa. Kuva: Mikko Saari

Hieman ilkeä pisteenlasku

Kierrosten välissä lasketaan pisteitä. Peruskaava on piste huoneesta, mutta joka kierroksella kaksi väriä voidaan nollata ja kahden värin pisteet tuplata. Johdossa oleva pelaaja valitsee ensin, haluaako ottaa nollaus- vai tuplauskortin, sen jälkeen jokainen pelaaja valitsee itselleen kortin järjestyksessä. Kortit pelataan sitten käänteisessä järjestyksessä, eli viimeisenä valinnut pelaa ensin.

Tämä on varsin ovela järjestelmä. Iso määrä yhtä väriä on vaara, jos et ole viimeisenä pisteissä ja pääse ensimmäisenä tuplaamaan tätä väriä, koska muuten se nollataan varmasti. Johdossa oleva pelaaja on täysin muiden pelaajien armoilla. Tasaisuus ja sopiva muiden pelaajien peesailu varmistaa tasaiset pistepotit.

Kaksinpelissä pisteytyksessä jätetään tuplaukset pois ja käytetään pelkästään nollauksia. Tämä korostaa pisteenlaskua vähän häijyä piirrettä. Perheen kesken pelatessa vaara mielenpahoittamiselle on merkittävä, kun joku iloisena rakentaa ison läjän jotain väriä ja muut sitten nollaavat pisteet joka kierros.

Jos pelin aikana ei kannusteta keräämään paljon yhtä väriä, pelin lopussa siitä saa hyvin bonusta. Lopussa tarkistetaan joka väri ja eniten väriä kerännyt saa bonusta yhden pisteen jokaisesta huoneesta. Tässä kohtaa tasaisen puun rakennellut saa kärsiä, kun runsaat bonuspisteet valuvat muille pelaajille.

Puumajakortteja
Kortteja on runsas valikoima ja niissä on paljon todella hauskoja ja kekseliäitä huoneita. Kuva: Mikko Saari

Helppoa draftausta

Best Treehouse Ever on helppoa draftaamista. Lastenkin on peliä helppo pelata ja puumajan hauskoista huoneista riittää iloa. Peliin on mahdollista saada vähän lisähaastetta ottamalla käyttöön tavoitekortit, joihin on kuvattu tietty muodostelma erivärisiä huoneita. Rakentamalla nämä muodostelmat saa lisäpisteitä.

Peliä on mahdollista myös helpottaa. Silloin pisteenlaskua yksinkertaistetaan: nollaus- ja tuplauskortit jäävät pois ja pisteenlaskussa jokainen pelaaja valitsee yhden värin, joka pisteytetään kaikilta pelaajilta.

Best Treehouse Ever on parhaimmillaan vähintään kolmella pelaajalla. Kolmin- ja nelinpelin välillä ei suurta eroa ole. Kaksinpelikin toimii sinänsä ihan hyvin, mutta pisteytys on vähän tönkkö, on aika ilmeistä, minkä värin pelaajat haluavat toiselta blokata.

Tätä peliä on helppo suositella draftaamisesta kiinnostuneille perhepelien ystäville. Peliharrastajien sen sijaan kannattaa harkita kerran tai kaksi, parempiakin draftauspelejä löytyy. Pelin saatavuus Suomessa on kuitenkin valitettavan heikko. Kannattaa kuitenkin kysellä pelikaupoista, kenties Best Treehouse Ever saadaan palaamaan taas valikoimiin.

Tavoitekortit
Tavoitekorteilla on mahdollista saada pelille suuntaa ja lisäkäännettä pisteenlaskuun. Kuva: Mikko Saari

Faktat Best Treehouse Everistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Green Couch Games (2015)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja lapsetkin pystyvät pelaamaan peliä helposti. Pelissä menestyminen on sitten asia erikseen.

Onnen vaikutus: Korteilla plärätessä tuuria on mukana aina, niin tässäkin. Draftaaminen vähentää kuitenkin tuurin merkitystä jonkin verran.

Vuorovaikutus: Pelin aikana vuorovaikutusta on sen verran, että toisten rakennelmia on pakko silmäillä. Draftissa kiusantekoa on rajallisesti, mutta vähän pitää miettiä, peesaako toisten värejä ja mitä värejä mahdollisesti pisteytyksessä suositaan ja syrjitään.

Teema: Puumajateema on todella hauska ja Adam McIverin mainio ja pirteä kuvitus lisää pelin vetovoimaa merkittävästi.

Uudelleenpelattavuus: En ole suurensuuri fani, mutta niin vain tälläkin on yli 10 pelikertaa ja vielä maistuu.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole lainkaan merkittävää tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4; kaksinpeli toimii, mutta ei loista.

Pituus: 20 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Best Treehouse Ever”

Tilasin äskettäin saksankielisen version suht halvalla. Osana isompaa pakettia ei edes postimaksuja, ja engl. säännöt löytyvät netistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *