Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Battle Sheep

Ruoho on aina vihreämpää jossain muualla. Battle Sheep on yksinkertainen ja kevyt abstrakti peli, jossa yritetään valloittaa laitumia omille lampaille pilkkomalla pinoja ja levittäytymällä pelilaudalle.

Battle Sheep on veikeän näköinen peli, jossa ainakin komponentit ovat kunnossa: pelaajien pelimerkkeinä toimivat paksu muovikolikot, joissa on hauskannäköisiä lampaita. Pelilauta puolestaan kootaan laatoista, jotka ovat todella miellyttävän paksuja.

Kun pakettiin vielä heitetään lyhyet ja yksinkertaiset säännöt, ollaan vahvasti palkintovoittajakategoriassa.  Peli nappasi jo Major Fun -palkinnon ja pidän Mensa Select -voittoa hyvin todennäköisenä. Suomen Vuoden peli -kisastakin Battle Sheep nappasi voiton perhepelisarjassa.

Vuoden perhepeli 2014

Korean pinnan alla on selkeä abstrakti lautapeli. Peli ilmestyikin alunperin vakavahenkisenä kaksinpelattavana abstraktina nimellä Splits vuonna 2010. Battle Sheep paketoi pelin ystävällisempään kuosiin ja lisää moninpelin.

Katso Tuomon videoesittely pelistä.

Battle Sheepin kansi

Taistelu laitumista

Pelin aluksi pelialue kootaan irtopalasista. Tämä paitsi säätää pelialueen koon pelaajamäärälle sopivaksi, myös tuo vaihtelua, sillä pelialueen muoto vaihtelee hieman pelistä toiseen. Sen jälkeen pelaajat asettavat 16 lampaan pinonsa jonnekin pelialueen reunalle.

Sitten alkaa laidunten valloittaminen! Tavoitteena on saada levitettyä omat lampaat mahdollisimman laajalle alueelle. Maksimipistemäärä on siis 16: jokainen lammas omassa ruudussaan.

Vuorollaan saa ottaa haluamansa määrän omia lampaitaan jostain pinosta ja siirtää niitä muualle. Lampaat liikkuvat laudalla suoria linjoja pitkin niin pitkälle kuin pääsevät eli kunnes vastaan tulee laudan reuna tai muita lampaita. Pinosta saa ottaa niin monta lammasta kuin haluaa, kunhan lähtöruutuun jää vähintään yksi lammas. Voi siis tehdä täsmäiskun yhdellä lampaalla, tai jättää vain yhden lampaan vartioimaan lähtöruutua, tai jotain siltä väliltä.

Peliä jatketaan, kunnes kukaan ei pysty enää liikkumaan, eli kunnes kaikki lampaat ovat joko levällään yhden lampaan pinoissa tai jumissa. Sitten lasketaan pisteet: jokainen valloitettu heksa on yksi piste. Tasapelit voittaa se, jolla on isompi yhtenäinen alue lampaita. Tasapelit ovat sen verran tavanomaisia, että tämä sääntö kannattaa pitää mielessä pelattaessa.

Yksinkertaista ja toimivaa

Battle Sheep on erinomaisen toimiva peli: sen säännöt opettaa hetkessä ja pelaaminen on melko intuitiivista. Samalla pelissä on selvästi ajatusta, siirtojen optimointi ei ole aivan yksinkertaista. Tilaa ja toisten pelaajien siirtoja on yritettävä hahmottaa jollain tapaa. Usein tarjolla on monia hyviä siirtoja, joiden tärkeysjärjestystä on mietittävä.

Puhtaimmillaan peli on kaksinpelinä, mutta ei nelinpelikään kaaokseksi sula, vaikka laudalla ehtiikin tapahtua paljon. Pelialue on kuitenkin nelinpelissä sen verran isompi, että tila ei hetkessä lopu. Onkin ilo huomata, että Battle Sheep on toimiva peli myös neljällä pelaajalla. Ikäsuositus on 7+ ja siitä eteenpäin peli suunnilleen toimiikin, vaikka strategista syvyyttä onkin sen verran, että aivan kaikki pelin hienoudet eivät varmasti lapsille aukene. Peli toimii kuitenkin hyvin niin aikuisten kesken kuin perhepelinäkin. Söpöydestään huolimatta se ei lastenpeli.

Pelin näyttävä ulkoasu vetää varmasti huomiota puoleensa ja lammaslätkiä on ilo pidellä. Tällaiset sinänsä toissijaiset tekijät varmasti edistävät Battle Sheepin menestystä, mutta korean ulkokuoren alla on oivaltava peli, jonka opettelu ei liikoja rasita. Kevyttä ajattelua vaativaa peliä hakevalle Battle Sheep on oivallinen valinta, enkä yllättyisi, jos peli rohmuaa massamarkkinoille suunnattuja pelipalkintoja. Peliharrastajilta ymmärrystä heruu luultavasti vähemmän, kuten tällaisille kevyille abstrakteille peleille yleensäkin.

Lampaat. Kuva: Mikko Saari
Lammaslaatoissa on jokaisessa erilainen kuva. Kuva: Mikko Saari

Faktat Battle Sheepistä

Suunnittelija

JulkaisijaBlue OrangeLautapelit.fi (2014)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, mutta pelissä on sen verran syvyyttä, että parhaat siirrot eivät ole ilmeisiä.

Onnen vaikutus: Etenkin neljällä pelaajalla pelissä on sen verran kaoottisuutta, että sattumalla on oma osansa – mutta onnen vaikutus on pelin luonne huomioiden kohdallaan.

Vuorovaikutus: Pelilauta kutistuu nopeasti ja toisten pelaajien siirtomahdollisuuksia on huomioitava, jotta pärjää.

Teema: Peli on täysin abstrakti, eikä teemassa ole varsinaisesti järkeä, mutta komponentit ovat kyllä näyttävät.

Uudelleenpelattavuus: Alkuasetelmassa on sen verran vaihtelua, että peli ei hetkessä toista itseään.

Saavutettavuus: Pelin osissa ei ole tekstiä ja värien pitäisi toimia ihan hyvin värisokeillekin.

Pelaajamäärä: 2–4, toimii hyvin eri pelaajamäärillä. Kaksinpeli on vakavampi ja ”puhtaampi”, nelinpelissä on vähän enemmän kaaosta ja satunnaisuutta mukana.

Pituus: 15–20 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

9 vastausta aiheeseen “Battle Sheep”

Peli luokitellaan perhepeleihin. Mikä pelistä tekee perhepelin? Lampaat?

Tai pitäisi varmaan kysyä, että luokitellaanko abstraktit pelit perhepeleiksi yleensäkin?

Ei abstrakteja yleensä perhepeleiksi luokitella. Varsinkin vain kaksinpelattavien kohdalla kynnys luokitella perhepeliksi on korkea.

En tiedä, jäisikö ilman lampaita perhepelileima lyömättä. Ehkä. Toisaalta moni helpompi abstrakti peli – kuten Battle Sheep – on säännöiltään sen verran yksinkertainen, että sopivat myös perhepeleiksi, vaikka tarjoavat sen verran syvyyttä, että sopivat myös aikuisten peleiksi.

Tajusin, että Skånen heksoilla voi pelata Battle Sheepiä, kunhan askartelee pelilautapalat. Skånessa on jopa kuusi 16 heksan settiä, vain neljä tarvitaan (ellei tee hurjaa kuuden hengen versiota!). Saman perhepelifiiliksen saanee noillakin eläinlaatoilla :) Säästää taas sen 25 euroa…

Kiitos aquarian vinkistä! Itse käytin pelikenttäheksoina Pingwin pelin (tai Hey, that’s my Fish!) heksoja. Heksoja siinä on 60 kappaletta, joten vain 4 puuttu 4 hengen pelistä.

Todella hauska peli aikuisenkin makuun:)
Sääntökirjan pisteytysosuus oli kyllä melkoisen epäselvä. Tässä tapauksessa kuva ei todellakaan kertonut enemmän kuin sata sanaa.

Hei! Olen kadottanut BS:n sääntölehtisen. Jos laitumeen on muodostunut ”lampia” niin voiko myös niiden reunaheksoille asettaa alussa lammaspinonsa? Vai käytetäänkö vain laitumen ulkoreunojen heksoja?

Loistava peli! Strategiointia alusta loppuun ja lapset tykkäsivät. Meillä tuli eteen tilanne, että omia lampaita jäi pinoon ja viereisillä heksoilla oli omia lampaita. Saakohan omien yli hypätä? Ilmeisesti ei?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *