Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Bananagrams

Bananagrams on Scrabblea nopeatempoisempi sanapeli, jossa pelaajat rakentelevat pussista nostamiseen sanoista omia sanaristikoitaan. Kuka saa kirjaimensa ensin käytettyä?

Bananagrams on rakkauden hedelmä, joka kasvanut intohimosta nokkeluuteen, sanaleikkeihin ja hassutteluun”. Näillä sanoilla alkaa Bananagrams-pelin sääntökirja.

Peli sisältää 144 kirjainlaittaa ja pienen sääntökirjan, jotka on pakattu keltaiseen banaania muistuttavaan kangaspussukkaan. Peli on pienen kokonsa puolesta hyvin helppo kantaa mukana.

Bananagrams

Pelin idea

Pelin alussa kaikki 144 kirjainlaattaa käännellään kirjainpuoli alaspäin muodostaen pelitermein terttu. Peliä voi pelata 1–8 pelaajaa ja pelin alussa pelaajamäärästä riippuen jokainen pelaaja nostaa itselleen tertusta 11–21 kirjainlaattaa. Pelin tavoite on saada omat kirjaimet käytettyä ensimmäisenä.

Peli alkaa, kun joku huutaa “SPLIT!”. Pelaajat aloittavat kääntelemällä omia kirjainlaattojaan ja muodostamalla sanoja pääosin esimerkiksi Scrabble-pelistä tutuilla sanapelisäännöillä. Jokainen pelaaja muodostaa kuitenkin omaa sanaristikkoa, jossa sanojen tulee olla luettavissa vasemmalta oikealle tai ylhäältä alas. Jokaisen uuden sanan tulee käyttää vähintään yhtä jo ristikossa olevaa kirjainta. Poikkeuksena useimpiin sanapeleihin Bananagramissa saa muokata ristikkoa milloin tahansa ja kuinka usein tahansa.

Aina kun pelaaja onnistuu saamaan kaikki kirjaimet ristikkoonsa hän huutaa “KUORI!” ja jokainen pelaaja ottaa tertusta yhden uuden kirjainlaatan. Milloin tahansa pelaaja voi huutaa myös “DUMPPAA!”, jolloin hän palauttaa yhden kirjainlaatoistaan kirjainpuoli alaspäin terttuun ja ottaa kolme uutta kirjainlaattaa. Dumppaamista ei ole rajoitettu mitenkään ja sillä ei ole vaikutusta kanssapelaajiin.

Peliä jatketaan kunnes tertussa on vähemmän kirjainlaattoja kuin pelaajia ja joku pelaaja onnistuu asettamaan kaikki kirjainlaattansa ristikkoonsa. Kyseisen pelaajan tulee huutaa “BANAANI!”, jonka jälkeen kanssapelaajat tarkistavat MAHTIBANAANIKSI nimetyn pelaajan ristikon. Ristikko ei saa sisältää väärinkirjoitettuja sanoja, lyhenteitä, erisnimiä tai itsekeksittyjä sanoja. Jos kielletty sana löytyy ristikosta niin ristikon tekijästä tuleekin MÄTÄ BANAANI ja pelaaja on ulkona kyseiseltä pelikierrokselta. Hänen kirjainlaattansa palautetaan terttuun kirjainpuoli alaspäin ja muut jatkavat peliä kunnes joku huutaa “BANAANI!”.

Säännöt sisältävät myös useita pelivaihtoehtoja, jotka ovat tosin hyvin pieniä variaatioita peruspeliin verrattuna. Erät ovat kohtuullisen nopeita, joten peliä suositellaan pelaamaan paras kolmesta tai viidestä pelikierroksesta. Banaanismoothiessa peliä pelataan kuten tavallista Bananagramsia, mutta ilman dumppaamista tai kuorimista. Tasatilanteessa tai pattitilanteessa pisimmän sanan muodostanut pelaaja on voittaja. Banaanikahvilassa kirjainlaatat jätetään banaanin sisään ja peliä pelataan ilman kuorimista, mutta dumppaaminen on sallittua.

Bananagrams-peli
Kuva: Peliko

Ajanvietettä ilman vuoronodottamista

Bananagramsin pelaaminen on enemmän ristikoiden täyttämiseen verrattavaa ajanvietettä kuin totista pelaamista. Pelissä ei pisteytetä sanoja millään tavalla, joten hienojen ja pitkien sanojen muodostamisesta ei varsinaisesti ole mitään hyötyä. Itseasiassa pelin nopeuselementti kannustaa enemmän lyhyiden sanojen muodostamiseen, sillä lyhyempiä sanoja on helpompi ja nopeampi purkaa muodostettaessa uusia sanoja. Toisaalta muodostettujen sanojen määrällä ei ole merkitystä, sillä voittaja on se, joka onnistuu pääsemään eroon kirjainlaatoistaan, kun terttulaattoja oli jäljellä vähemmän kuin pelaajia.

Kaikki muodostavat sanoja yhtä aikaa, joten oman vuoron odottelua Bananagramissa ei ole. Näin ollen sanapelien ystävälle, joka ei pidä odottelusta tai pisteiden laskemisesta, Bananagrams voi olla juuri se oikea vaihtoehto. Peli soveltuu hyvin eri ikäisten tai tasoisten pelaajien kesken pelattavaksi, sillä taitavin sananmuodostaja ei välttämättä voita peliä.

Bananagrams on hyvin pitkälti monenpelaajan pasianssia, sillä vuorovaikutus muiden pelaajien välillä on hyvin vähäistä. Toisaalta pelaaminen on vapaampaa eli voit uusien kirjainten myötä muokata sanoistasi entistä pidempiä, mikä ei yleensä perinteisissä sanapeleissä ole mahdollista. Bananagramsia ei kannata pelata kilpailumielellä, vaan enemmän mukavana ajanvietteenä perheen tai ystävien kesken.

Faktat Bananagramista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Bananagrams (2006), Peliko (2017)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, pelin opettaa hetkessä.

Onnen vaikutus: Kirjainlaattojen nostamisessa voi olla hyvä tai huono onni, mutta dumppaamisella kaikesta pääsee eroon, joten peli on kuitenkin vahvasti sanojen muodostamiseen liittyvä taitopeli.

Vuorovaikutus: Jokainen pelaaja pelaa täysin omaa peliään. Voit joutua nostamaan kirjainlaatan toisen pelaajan vuoksi.

Teema: Täysin abstrakti sanapeli.

Uudelleenpelattavuus: Pelattavaa pelissä kyllä riittää, jos tavoitteena on vain ajanvietto.

Kieliriippuvuus: Peli edellyttää sujuvaa lukutaitoa ja laattojen pitää vastata pelikieltä, muuten menee vaikeaksi.

Pelaajamäärä: 1–8 ja peli toimii kaikilla pelaajamäärillä mukaan lukien yksinpeli.

Pituus: Yhden erän kesto 5–10 min, yksinpeliin voi saada kulumaan enemmänkin.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Bananagrams”

Hyvä ja kattava kuvaus pelistä. Sopivalla porukalla todella hauska. Eritasoiset ja -ikäiset voivat osallistua.
Vastarantalainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *