Kategoriat
Peliarvostelut

Arkadia

Rüdiger Dorn on tehnyt paljon lautapeliharrastajia miellyttäviä pelejä, mutta myös lastenpelejä. Arkadia asettuu johonkin välimaastoon, sillä se on perhepeli, jossa yhdistyvät yksinkertaiset säännöt ja kiinnostavat taktiset haasteet. Vaikeusasteeltaan peli on samaa luokkaa Australian kanssa.

Pelin idea

Arkadian kansiPelaajat ovat arkkitehtejä Arkadian laaksossa. Työn alla on kaupunki, jonka keskelle tulee suuri ja komea linna. Arkkitehdit lisäävät laudalle rakennuksia ja lähettävät työläisiään rakentamaan niitä. Kun rakennus on valmis, sen rakentamiseen osallistuneet pelaajat palkitaan sinetein. Viimeinen rakentaja saa lisätä linnaan yhden palan.

Pelin aikana pelaajilla on neljä mahdollisuutta muuttaa sinettejään rahaksi eli voittopisteiksi ja kerätä lisätyöläisiä. Sinettien arvo riippuu linnasta. Linnan paloissa on päällä sinettien kuvia. Jos linnassa näkyy vaikkapa viisi punaista sinettiä, punaiset sinetit ovat viiden kultarahan arvoisia.

Helppoa rakentamista

Peli on yksinkertainen, sillä vaihtoehtoja on vähän: pelaa rakennus tai työntekijöitä. Työntekijöitä on kuitenkin rajallinen määrä. Pelaajat voivat käyttää neutraaleja työntekijöitä, mutta silloin menettää osan rakentamisesta tulevista eduista. Sinettien muuttaminen rahaksi on myös tärkeä tekijä. Milloin on oikea aika? Sinettien arvo vaihtelee, kun linnaa rakennetaan ja aikaisemmat palat peittyvät uusien alle.

Ravensburger taitaa tyylikkäiden pelien tekemisen, eikä Arkadia ole poikkeus. Viimeistellyt komponentit tekevät pelaamisesta miellyttävää. Varsinkin linna on rakentuessaan tyylikäs. Arkadia on onnistunut perhepeli, joka tarjoaa sopivasti haastetta myös kokeneemmille pelaajille.

Arkadia-peli käynnissä
Arkadiaan rakentuu komea linna pelin edetessä. Kuva: Mikko Saari

Faktat Arkadiasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Ravensburger (2007)

Mutkikkuus: Melko helppo, strategian hahmottaminen voi olla alkuun hieman työlästä.

Onnen vaikutus: Melko matala, tosin peli on melko taktista tilanteisiin reagoimista.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutusta on jonkin verran, mutta se ei ole erityisen tuhoisaa.

Teema: Linnateema on melko neutraali, mutta ainakin ulkoasu on viehättävä.

Uudelleenpelattavuus: Pelattavaa riittää, ainakin sopivan satunnaisesti pelattuna.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2-4

Pituus: 30-60 minuuttia

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Arkadia”

Itse olen huomannut Dornin pelien usein sopivan pelimakuuni eikä Arkadia ole poikkeus. Rakennusten ja työläisten laittelu laudalle tuntuu aluksi kovin hidastempoiselta kunnes äkisti huomaakin pelin jo päättyneen. Pituus onkin just passeli n. Tunti.

Jännin yksittäinen pelimekaaninen juttu on se, että kukin pelaaja voi jo pelin aikana pisteyttää neljästi keräämiään sinettejä. Tosin kun se on sidottu lisätyöläisten ottoon, niin aina ei sitä pysty hyödyntämään silloin kun haluaisi.

jos pelaa ekaa kertaa tai perheen kesken niin alkuvariantti, jossa laudalle laitetaan parit rakennukset voi olla kokeilemisen arvoinen. Uusilla pelaajilla usein alku tuntuu olevan jotenkin hankalaa kun lauta on niin autio eikä tiedä miten sitä pitäisi lähestyä.

Lisäsin tähänkin juttuun kuvan. Tulipa vihdoin Arkadiakin testattua. Kelpo peli, varsinkin kun pelissä vierähti vain puolisen tuntia. Puolentoista tunnin peliksi tämä olisi hyvin köykäistä kamaa ja tunnin pelinäkin vähän siinä ja tässä, mutta reippaasti pelattuna annos oli oikein viihdyttävä. Dornin parhaita, minä en noin yleensä Dornin tuotoksista pidä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *