Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Alias

Miljoonia kappaleita myynyt Alias on suomalainen lautapelimenestys. Mikko Koivusalon pelistä on tullut kansainvälinen hittipeli, jota suurin osa suomalaisista on joskus pelannut.

Suomalainen partypeliklassikko on ollut julkaisijalleen Tacticille suuri menestys ja varmasti mukava tasaisen tulon lähde. Vuonna 2015 Tacticilta raportoitiin, että peliä on myyty yli viisi miljoonaa kappaletta. Pohjois-Euroopan myydyin pelikonsepti oli silloin saatavilla yli 40 maassa ja yli 20 kieliversiona.

Pelin kehitti kirjailija, suomentaja ja sanoittaja Mikko Koivusalo, jonka käsialaa ovat muun muassa Catsin ja Billy Elliottin suomennokset. Koivusalo on myös sanoittanut ja säveltänyt toistakymmentä revyytä.

Aliaksen kansikuva

Sano se toisin

Aliaksen idea on hyvin yksinkertainen. Pelaajat jaetaan vähintään kahden hengen joukkueisiin. Kun on joukkueen vuoro, yksi pelaajista on selittäjä, joka yrittää selittää korteissa olevia sanoja muille joukkueensa jäsenille tiimalasin hiekan valuessa.

Sanat pitää selittää käyttäen muita sanoja. Selitettävää sanaa ja saman kantasanan johdannaisia ei saa käyttää. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa pisteen ja virheistä taas menettää pisteitä. Pisteillä edetään pelilaudalla ja ensimmäisenä maaliin päässyt joukkue voittaa.

Aliaksen pelaaminen on helppoa, mutta sanojen selittäminen aikapaineen alaisena ei sitten olekaan ihan niin yksinkertaista. Virheitä sattuu, jumeja tulee ja sen vuoksi peliä on hauska seurata sivusta silloin kun ei ole oma vuoro. Toisinaan sitten ajatukset osuvat yksiin erinomaisesti ja yhden vuoron aikana ehtii selittämään paksun nipun sanoja – sekin on erittäin palkitseva kokemus.

Uusi Alias -pelin pelilauta. Kuva: Annika Saarto
Uusi Alias -pelin pelilauta. Kuva: Annika Saarto

Muita samankaltaisia pelejä

Samana vuonna Aliaksen kanssa eli 1989 ilmestyi Brian Herschin keksimä Taboo, jossa on hyvin samanlainen idea. Taboon korteissa on kuitenkin vain yksi selitettävä sana ja lisäksi monta sanaa, jotka ovat kiellettyjä selityssanoja: esimerkiksi ”Vesiputous”-kortissa voi olla listattuna ”Niagara”, ”tynnyri”, ”ylitys”, ”joki” ja ”jyrkänne”.

Suomeksi Taboo ei tiettävästi koskaan ilmestynyt, vaikka muissa Pohjoismaissa se julkaistiin nopeasti. Alias taisi täyttää markkinat sopivasti samoihin aikoihin.

Julkkispeli on yhdistelmä Aliaksen sananselitystä ja pantomiimia. Siinä pelaajat selittävät perinteisesti julkkisten nimiä, mutta myös muitakin sanoja joukkuetovereilleen. Ensimmäinen kierros pelataan Aliaksen tapaan, toisella kierroksella saa käyttää vain yhtä sanaa ja kolmannella vain pantomiimiä. Jokaisella kierroksella kiertävät samat selitettävät sanat, joten hyvästä muistista on hyötyä.

Julkkispeli on huikean hauska peli. Sitä voi pelata itse tehtynä, mutta kaupallisia versioita ovat muun muassa Time’s Up!, Re:Play ja oma suosikkini Monikers.

Uusi Alias -pelin kortteja. Kuva: Annika Saarto
Uusi Alias -pelin kortteja. Kuva: Annika Saarto

Faktat Aliaksesta

Suunnittelija: 

Julkaisija: Tactic (1989–)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset, eikä niillä tarvitse juuri päätään vaivata.

Onnen vaikutus: Selitettävien sanojen kanssa voi käydä parempi tai huonompi tuuri, mutta pidemmän päälle hoksaavaisimmat vievät voiton.

Vuorovaikutus: Kyseessä on partypeli, joten toiset ihmiset ovat tärkeässä osassa. Pelissä on välillä ryöstökierroksia, jolloin voi yrittää arvata myös toisen joukkueen selittämiä sanoja.

Teema: Peruspelissä ei ole sen ihmeempää teemaa, mutta vuosien varrella on julkaistu useita temaattisempia Alias-pelejä, jotka keskittyvät jonkun tietyn aihepiirin sanoihin.

Uudelleenpelattavuus: Perus-Aliaksessa tulee mukana 3200 sanaa, joten niitä ei kuluta loppuun kukaan – ja uusia Alias-perheen pelejä ilmestyy kyllä jatkuvasti.

Kieliriippuvuus: Vaatii lukutaitoa. Lapsille on erikseen kuvakortillinen Junior Alias. Alias sopii myös hyvin kielitaidon kehittämiseen ja pelistä on julkaistu myös kaksikielisiä laitoksia.

Pelaajamäärä: Vähintään 4.

Pituus: 60 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *