Kategoriat
Peliarvostelut

Airlines Europe

Alan R. Moon on työstänyt tätä peli-ideaa pitkään. Alunperin peli ilmestyi nimellä Airlines jo vuonna 1990. Silloin peli sijoittui Yhdysvaltoihin. Vuonna 1999 lentoyhtiöt vaihtuivat rautateiksi ja peli ilmestyi nimellä Union Pacific. Vuonna 2011 palattiin lentokoneisiin ja siirryttiin Eurooppaan, tuloksena uusin tulkinta aiheesta, Airlines Europe. Väliin mahtuu vielä vuonna 1996 ilmestynyt Reibach & Co (tai Get the Goods), joka on korttipeliversio samasta aiheesta.

Pelillä on tietyt samankaltaisuudet Moonin tunnetuimpaan peliin Menolippuun, mutta Airlines-suku on omanlainen pelinsä Menolippuihin verrattuna.

Pelin idea

Airlines Europen kansikuvaAirlines Europe on osakepeli, jossa pelaajat haalivat lentoyhtiöiden osakkeita, kehittävät lentoyhtiöiden arvoa rakentamalla niille reittejä ja tienaavat sitten pisteitä kolmen pisteytyskierroksen aikana. Pisteytyskierrokset hiipivät yllättäen. Jujuna on, että osakkeita kerätään käteen, josta ne täytyy erikseen pöydätä ja pöytäämättömiä osakkeita ei lasketa pisteytyksessä. Osakkeiden haaliminen käteen kuluttaa osakepakkaa, jolloin pisteytyksen laukaisevat kortit tulevat nopeammin.

Pelin perustoiminnot ovat osakkeiden nostaminen käteen, osakkeiden pelaaminen pöytään ja reittien rakentaminen. Osakkeet nostetaan Moonin tapaan joko avoimista korteista tai nostopakasta. Pöydätä saa joko kaksi erilaista osaketta tai rajattomasti yhtä firmaa. Pöydätyistä osakkeista saa osinkona käteistä rahaa. Rahaa tarvitaan reittien rakentamiseen. Firmoilla on lentokoneita, joita pelataan laudalla oleville reiteille. Jokainen uusi reitti lisää lentoyhtiön arvoa. Reitit maksetaan käteisellä.

Jos raha loppuu, yksi toiminto on nostaa lisää käteistä. Lisäksi pelissä on erikoislentoyhtiö Air Abacus, jolla ei ole lainkaan reittejä. Sen arvo kasvaa tasaisesti pelin aikana. Air Abacuksen osakkeita voi ottaa heittämällä kädestä pois muiden yhtiöiden osakkeita.

Osakepakassa on kolme pisteytystä. Silloin pelaajat tienaavat pisteitä pöytäämistään osakkeista. Firmoilla on tietty arvo, jonka mukaan ne jakavat pisteitä, eniten enemmistöosakkaalle ja vähemmän muille. Kolmen pisteytyksen jälkeen peli on ohi ja eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Monenlaista dynamiikkaa

Pelin perusjuju on siinä, että osakkeiden hamstraaminen käteen on hyvä asia, koska useamman osakkeen pelaaminen pöytään kerralla on tehokasta ja säästää aikaa. Toisaalta osakkeiden nostaminen käteen tuo pisteytystä lähemmäs parantamatta pelaajan asemaa pisteytyksessä. Tämä perusristiriita toimii.

Air Abacus on mielenkiintoinen elementti. Jos yksi pelaaja pääsee napsimaan Air Abacuksen pisteet ilman kilpailua, voitto on lähes taattu. Pisteitä ei tule kuitenkaan niin paljon, että Air Abacuksen kanssa kannattaa tuhlata paljon aikaa. Tasapainottelua tämäkin.

Laudalla on rajallisesti reittejä, mutta reiteille mahtuu vähintään pari lentoyhtiötä. Blokkaamista ei siis juuri näe. Jonkin verran on mahdollista rajoittaa toisten lentoyhtiöiden rakentelua, mutta käytännössä alkupelin jälkeen laudalla pystyy käyttämään juuri sen verran rahaa kuin haluaa ilman kummempia rajoituksia. Käytännössä tämä tekee pelilaudasta melko tarpeettoman (Union Pacificissa pelilauta tuntui tarpeettomalta ja suorastaan haitalliselta, joten tässä kohtaa on edistytty hieman).

Airlines Europe toimii varsin kelvollisesti kaksinpelinä. Mukana on mielikuvituspelaaja, mutta onneksi vasta pisteenlaskussa. Ratkaisu on toimiva, mutta en silti hankkisi peliä pelkästään kaksinpeliksi.

Punainen lentoyhtiö lentää Pariisista. Kuva: Mikko Saari
Punainen lentoyhtiö on aloittanut reittien rakentamisen Pariisista. Kuva: Mikko Saari

Siistin harmiton europeli

Tussilla korjattuja oransseja lentokoneita. Kuva: Mikko Saari
Luova tussin käyttö auttaa erottamaan oranssit ja punaiset koneet. Kuva: Mikko Saari

Ulkoisesti Airlines Europe on varsin hyvin toteutettu. Graafinen ilme tökkii hieman omaan silmääni, mutta se on makuasia. Pelin osat ovat pääasiassa mukavia ja tyylikkäitä, varsinkin pienet muoviset lentokoneet ovat oikein näppäriä ja hienoja reittien merkitsemiseen. Niihin liittyy tosin pelin pahin ulkonäköpuute: oranssit ja punaiset lentokoneet ovat kellertävässä valossa niin samannäköisiä, että omassa pelissäni päädyin merkkaamaan oranssit lentokoneet mustalla tussilla.

Airlines Europe on pätevä päivitys Union Pacificille. Merkittävästi parempi peli se ei kuitenkaan ole. Union Pacific oli mukava peli, jota ei kuitenkaan tullut pelattua, Airlines Europe näyttäisi saavan saman kohtalon. Sellainen seiskan peli: kyllähän sitä pelaa ja pelaaminen on oikeastaan ihan mukavaa, mutta peliä ei tule aktiivisesti ehdotettua. Toimii siis parhaiten pienemmässä pelikokoelmassa, jossa peli ei huku muiden, kiinnostavampien pelien sekaan. Jos pitää Union Pacificista, Airlines Europe on oikeastaan joka asiassa vähän parempi, mutta jos ei välittänyt alkuperäisestä, ei tämä uusioversiokaan sykähdytä.

Union Pacificin etuihin kuului pelaajamäärän venyminen kuuteen asti. Airlines Europe tukee virallisesti korkeintaan viittä pelaajaa, mutta peli toimii kyllä hyvin kuudellakin pelaajalla, kunhan pitää avoimena viiden sijasta kuutta osaketta. Kuusinpeli on tosin jo melkoista tuurilottoa, mutta jos se ei haittaa, Airlines Europe on kuusinpelinä yhtä hyvä kuin Union Pacific.

Faktat Airlines Europesta

Suunnittelija:

Julkaisija: Abacus, Rio Grande Games (2011)

Mutkikkuus: Melko yksinkertainen. Alkuvalmisteluissa on vähän säätöä, kun kortteja pitää poistaa pelistä ja nostopakka rakentaa, mutta itse peli on suoraviivainen.

Onnen vaikutus: Mitä enemmän pelaajia, sitä enemmän tuuria. Taitopeli, mutta pehmeästi.

Vuorovaikutus: Osakepelissä pitää kyttäillä toisten tekemisiä ja vartioida omistuksia, joten pasianssiksi peli ei mene.

Teema: Ihan ok, lentoliikenteen alkuaika on ihan hauska aihe ja toteutus on oikein siisti.

Uudelleenpelattavuus: Kohtalainen.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole suuremmin tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–6, mutta ei parhaimmillaan ääripäissä.

Pituus: 60–75 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *