A Game of Thrones: B’Twixt on Fantasy Flight Gamesin vuoden 2022 uusi julkaisu. Pelaajien tavoitteena on rakentaa voimakkain pieni neuvosto hankkimalla mahdollisimman paljon arvovaltaisia liittolaisia.
Pelin erikoisuus ja hienous löytyy siitä, että jokaisen pelaajan pitää rakentaa kahta erillistä neuvostoa yhdessä molemmilla puolilla istuvien vastapelaajien kanssa ja pelaajan lopullinen neuvosto on kahdesta neuvostosta heikompi.
Liittolaisista kauppaa
B’Twixt on huutokauppapeli. Jokainen pelaaja saa itselleen jonkun Westerosista tutun johtajan roolin. Johtajia on useita ja kaikilla on omat korttinsa. Peli on jaettu kolmeen vuodenaikaan. Vuodenajat alkaa uusien korttien jakamisella. Sen jälkeen pelataan huutokauppakierroksia yksi enemmän kuin pelaajia on. Jokaisella kierroksella huutokaupataan yksi uusi liittolainen.
Huutokaupassa pelaajat vuorollaan pelaavat kortin kädestään tai polvistuvat eli passaavat. Huutokauppaa jatketaan, kunnes jokainen pelaaja on polvistunut. Huudon voittaa pelaaja, jonka huutopinoon laitettujen korttien yhteenlaskettu arvo on suurin. Korttien arvo vaihtelee yhdestä yhteentoista.
Voittaja saa liittolaisen, joka pelataan toiseen pelaajan neuvostoista. Lisäksi voittaja saa myös arvotun voimatokenin, jonka arvo on 1–3 ja pelaa sen katsomatta toiseen neuvoistoistaan. Sen pistemäärä lasketaan pelin lopuksi neuvoston voimaan, eli tästä tulee pieni satunnaistekijä estämään neuvostojen arvon suoraa laskemista.
Monipuolisia korttikykyjä
Pelin parhautta on korttien kyvyt. Lähes joka kortissa on arvon lisäksi erikoiskyky. Ne vaikuttavat huutokauppojen tilanteeseen mahdollisesti hyvinkin paljon. Mielestämme pelin paras huutokortti on arvoltaan vain ykkönen, mutta sillä saa varastaa toisen pelaajan pinosta kortin omaan pinoonsa, jolloin voit varastaa vaikka toisen pelaajan yhdentoista arvoisen kortin.
Johtajilla on lisäksi omat kortit, jotka tuovat lisäkäänteitä. Jokaisella johtajalla on neljä omaa korttia, joita voi käyttää halutessaan. Perusversiossa johtajat ovat voimiltaan identtisiä, omien korttien kanssa pelattaessa jokaisen vuodenajan alussa pelaajat saavat kymmenen kortin sijasta yhdeksän korttia ja lisäksi yhden sattumanvaraisen oman johtajan kortin.
Nämä kortit ovat jokaiselle johtajalle erilaiset ja yllättävänkin temaattiset. A Game of Thronesin maailmaa täytyy tuntea jonkin verran, jotta temaattiset puolet korteista ymmärtää, toki toisilla ne ovat selkeämpiä kuin toisilla. Peliä pystyy kyllä pelaamaan, vaikka ei teemaa ymmärtäisikään.
Erilaisia johtajia on paljon, jolloin eri pelien välillä näkyy tuttujen korttien lisäksi uusia ja yllättäviä kortteja. Korttien laskeminen muuttuu käytännön mahdottomaksi johtajien omien korttien myötä. Koskaan ei voi siis tietää mitä on tulossa!
Neuvostot
Jokaisella pelaajalla on kaksi neuvostoa, suuri ja pieni neuvosto. Voittaessasi huudon saat vapaasti päättää, kumpaan neuvostoon liittolainen laitetaan. Lopulliset pisteesi saat heikomman eli pienen neuvoston mukaan. Pelin siis voittaa pelaaja, joka saa parhaat pisteet heikommasta neuvostostaan.
Kaikki pelaajat saavat täyttää kumpaa vain omista neuvostoistaan, jolloin syntyy tilanteita, joissa kumpikaan ei halua laittaa liittolaista yhteiseen neuvostoon. Tällöin pelaajat huutavat automaattisesti kilpaa, koska eivät hyödy toisen voitosta. Tilanteessa, jossa molemmat haluavat laittaa liittolaisia vain yhteiseen neuvostoon, on taas järkevää keskustella asiasta ja lopettaa kilpaa huutaminen. Peli synnyttää välillä myös melkoisia neuvotteluja ja A Game of Thronesille tuttuun tapaan myös selkäänpuukottamista.
Liittolaisia on paljon ja kaikki ovat erilaisia. Pelasimme monta peliä, ennen kuin liittolaiset alkoivat tuntumaan tutuilta. Iso plussa pitää antaa siitä, että kaikki liittolaiset ovat erilaisia ja liittolaisten kyvyt ovat temaattisia.
Liittolaisilla on nimittäin voimaluvun lisäksi aina jokin kyky. Kykyjä on muutamaa eri tyyppiä. Yksi kykytyyppi tuo huutokauppaan lisäsääntöjä: esimerkiksi Berric Dondarrion estää tietyn arvoisten huutokauppakorttien käytön. Toinen kykytyyppi toimii, kun kortin voittaa itselleen. Esimerkiksi Arya Stark voi murhata jonkun toisen neuvoston jäsenen.
Liittolaisissa toistuu selkeä linja: mitä enemmän liittolainen tuottaa lopussa pisteitä, sitä heikompi on kortin oma kyky. Matalapisteiset kortit tuovat hyvät kyvyt ja vaikuttavat usein muiden peliin enemmän. On kuitenkin erittäin arvokasta saada korkea-arvoinen liittolainen omaan neuvostoonsa, sillä harvoin nähdään mitään useiden kymmenten pisteiden suorituksia. Kahdeksan pisteen liittolainen voi siis hyvinkin tuoda puolet pisteistäsi.
Kannattaako B’Twixt hankkia?
B’Twixt yllätti meidät positiivisesti. Emme yleensä pidä huutokauppapeleistä, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tämä kuitenkin jää meille pelattavaksi. Kun korttien mekaniikat alkavat olemaan tuttuja, pelit eivät kestä käytännössä koskaan yli tuntia.
Säännöt on erittäin helppo opettaa ja pelaaminen on helppoa. Saimme testipeleihin mukaan pelaajan, joka ei ole juurikaan pelannut Aliasta tai Monopolia ihmeellisempiä pelejä. Hänkin kuitenkin tykkäsi ja oppi pelin nopeasti. A Game of Thronesin maailman tunteminen lisää pelin mielenkiintoa, mutta ei se missään nimessä pakollista ole.
Korttitaide on suoraan otettu Fantasy Flightin tutuista peleistä, A Game of Thrones: The Board Gamesta ja A Game of Thrones: The Card Gamesta. Se ei haittaa, FFG kierrättää taidetta muutenkin, ja ainakin taide näiden on hienoa.
Huutokauppaosuus pelissä on melkoista kaaosta, mikä toki on myös pelin paras puoli. Ikinä ei voi ennustaa mitä tapahtuu ja koska koko tilanne kääntyy. Peliä ei siis kannata hankkia, jos et pidä isoista peliä muuttavista käänteistä, jotka monesti saattavat johtua vain huonosta ajoituksesta.
Jos sen sijaan pidät kaaoksesta, isosta vuorovaikutuksesta, mahdollisuudesta kiusata kanssapelaajia ja peliporukassasi on vähintään neljä pelaajaa, B’Twixt on mitä mainioin valinta. Hintakin on kohdallaan kolmenkympin paikkeilla. Tätä voi siis pienellä varauksella hyvinkin suositella!
Faktat A Game of Thrones: B’Twixtistä
Suunnittelija: The FFG Game Design Team
Julkaisija: Fantasy Flight Games (2022)
Mutkikkuus: Peli on säännöiltään hyvin yksinkertainen. Laskettavissa oleva pistetilanne ja liittolaisten vahvat kyvyt lisäävät mutkikkuutta.
Onnen vaikutus: Onnella on pajon merkitystä. Yleisiä huutokauppakortteja on yksitoista erilaista, jokaista useampi kappale. Kaikille jaetaan kymmenen, joten mahdollisuus suuriinkin eroihin käsien vahvuuksissa on olemassa.
Vuorovaikutus: Huutokauppapeleissä ei juuri muuta olekaan kuin vuorovaikutusta. Kaikki ovat koko ajan varpaillaan, kun odottavat seuraavaa huutokaupan katolleen heittävää korttia vastapelaajalta.
Teema: Yllättävän vahva. Kaikkien johtajien omat kortit ovat temaattisia, ja mikä erityisen hienoa ja yllättävää, lähes jokaisen liittolaisen kortista on löydettävissä yhteys pelin aiheeseen.
Uudelleenpelattavuus: Näinkin ”pieneksi” peliksi kohtuullisen suuri. Johtajia on useita ja liittolaisia on paljon. Molempien määrä tekee sen, että peliä pelaa mielellään monta kertaa, koska haluaa nähdä kaikki johtajat ja liittolaiset pelissä.
Kieliriippuvuus: Englantia on osattava. Itse säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, mutta korteissa on paljon tekstiä. Osa korteista on kaikkien nähtävillä, mutta osa korteista on salassa pidettäviä.
Pelaajamäärä: 3–6. Paras 4–5 pelaajalla. Kolmella tätä ei kannata pelata, yhteiset neuvostot ovat vähän hölmöt, jos pelaajia on vain kolme. Kuudella taas peli kestää melko pitkään.
Pituus: 30–90 minuuttia, toki 90 minuuttia vain täydellä pelaajamäärällä ja paljon pohtien. Meillä nelinpeli kesti toisella kerralla enää noin puoli tuntia.