Vaikka iPadit ja muut elektroniset vimpaimet ovat tulleet jäädäkseen, lapset saa yhä lumottua perinteisillä lautapeleillä. Hyvän lastenpelin parissa viihtyy mainiosti koko perhe – se on todellista koko perheen laatuaikaa, vapaana ruutujen loisteesta.
Lautapelioppaan näkökulmasta lasten pelit ovat pelejä, joita voi pelata pienten alle kouluikäisten lasten kanssa tai joita pienet koululaiset voivat pelata keskenään.
Lastenpelien ikäsuositukset alkavat neljä-viisivuotiaista, ensipelien jo kolmivuotiaista. Jos ikäsuositus on 8+ tai 10+, puhutaan jo perhepelistä. Perhepeleissä on myös enemmän sellaisia pelejä, joita aikuiset voivat pelata ilman lapsia.
Parhaat lasten pelit
Lastenpelejä on paljon ja niiden laatu vaihtelee villisti. Paljon ajatellaan, että lapsille kelpaa mikä tahansa, etenkin jos pelin kuvituksena on TV:stä tuttuja hahmoja. Näinhän ei ole: kyllä lapsetkin ansaitsevat hyviä pelejä.
Lisäksi hyvien pelien parissa aikuisetkin viihtyvät paremmin, jolloin kaikki voittavat: lapset saavat pelata aikuisten kanssa (tämä on monille lapsille ja vielä nuorillekin erittäin tärkeä asia!) ja aikuisten ei tarvitse kitua kehnojen pelien parissa.
Kilpikonnakisa – 5-vuotiaista aikuisiin – Kilpikonnien kilpajuoksu salaatinlehtien luokse on nerokas peli. Peliä voi pelata jo pienempien lasten kanssa, avoimin kortein ja vähän neuvoen, eskari-ikäiset osaavat jo pelata omatoimisesti ja koululaiset varsinkin. Tämä on itse asiassa niin mainio peli, että kun lapset ovat nukkumassa, peli saattaa viipyä aikuistenkin pelipöydässä. Valitettavasti pelin saatavuus on kehnonpuoleinen, eli jos näet tämän pelin joskus kirppiksellä, nappaa se välittömästi talteen.
Kanan kotkotus – 4-vuotiaista koululaisiin – Yksinkertainen kilpajuoksu saa lisäpotkua, kun pelaajat heittävät vuorollaan nopat kaikille muille pelaajille ja valitsevat yksi kerrallaan, kuka saa minkäkin nopanheiton. Peli edellyttää siis noppatuurin lisäksi vähän arviointikykyä ja riskien ymmärrystä. Tätä peliä jaksaa pelata kerta toisensa jälkeen.
Carcassonne Junior – 4–6-vuotiaille – Pienemmille lapsille sopiva versio Carcassonnesta, sopii hyvin laattojenasettelupelien opetteluun. Kaikki laatat sopivat yhteen, eikä pisteenlaskua ole: nopeimmin omat nappulansa laudalle saanut voittaa. Helppoa, hauskaa ja nopeaa. Tästä on hyvä siirtyä varsinaiseen Carcassonneen.
Stone Age Junior – 5-vuotiaista koululaisiin – Suositun Stone Age -lautapelin lastenversio, joka valittiin Saksan parhaaksi lastenpeliksi vuonna 2016. Stone Age Junior on nokkela peli, jossa on hienot, isot puunappulat ja muutenkin siivo toteutus. Tämä on hyvää harjoittelua kehittyneempiä perhepelejä varten.
Eläinpyramidi – 4-vuotiaista aikuisiin – Yksinkertainen näppäryyspeli, jossa pinotaan eläimiä krokotiilin selkään. Helppo ja hauska peli. Tätä on pelattu aikuistenkin kesken. Eläinpyramidi 2 on tismalleen sama peli, mutta eri näköisillä eläimillä, eli sikäli ihan sama, kumman hankkii.
Kummitusportaat – 4-vuotiaista koululaisiin – Kilpajuoksu tornin huipulle, jota kummitukset sotkevat: kun kummitukset peittävät pelinappulat, pelaajien on muistettava, mikä nappuloista on oma, vaikka nappulat vaihtaisivat paikkaakin. Myynnissä myös nimellä Spooky Stairs.
Muumi Viidakkoseikkailu – 4-vuotiaista koululaisiin – Hahmontunnistuspeli, jossa viidakkoa täynnä olevalta pelilaudalta pitää löytää mahdollisimman nopeasti korttien osoittamat muumihahmot. Peli vaatii nopeutta ja tarkkaa silmää.
Zoobaloo – 5-vuotiaista koululaisiin – Laiva on lastattu eläimillä! Mutta mahtuvatko kaikki eläimet lautalle? Pelaajien, jotka ovat sitä mieltä, että mahtuvat, on lastattava lautta onnistuneesti, muuten ei pisteitä kerry. Tämä peli jaksaa kiinnostaa aikuisiakin.
Kaniralli – 4-vuotiaista koululaisiin – Yksinkertainen nopparalli saa kummasti lisäpotkua, kun nopanheittojen lisäksi eteneminen vaatii etäisyyksien arvioimista. Tässä pelissä on todella kauniit osat.
Yhteistyöpelejä lasten kanssa
Aikuisten pelatessa lasten kanssa ongelmaksi voi tulla pelaajien väliset taitoerot. Tuurin ja taidon välinen tasapainottelu on vaikea juttu: liian tuuripitoinen peli ei ole aina mielekäs pelata, liikaa taitoa vaativassa pelissä aikuinen voittaa lapsen helposti.
Yksi ratkaisu tähän on pelata yhteistyöpelejä. Kun kaikki ovat samalla puolella, lasten ja aikuisten on helppo tehdä yhteistyötä ja voitto tai tappio on yhteinen.
Carneval – 3–6-vuotiaille – Pussailevat leppäkertut ovat hauskoja. Magneettisten leppäkertujen toiminta on lapsille pieni mysteeri ja aikuisille vähän helpompi juttu, joten aikuiset voivat neuvoa lapsia leppäkerttujen yhdistelyssä.
Kellotornin kummitukset – 5-vuotiaista koululaisiin – Yhteistyömuistipeli, jossa täytyy saada kellotornin kummituslapset nukkumaan ajoissa. Pelaajat kisaavat yhdessä kelloa vastaan.
Leo menee parturiin – 6-vuotiaista koululaisiin – Onnistuuko Leo-leijonan johdattaminen parturiin? Jos ei ensimmäisellä yrityksellä, niin ehkä sitten toisella. Yhteistyöpelissä tarvitaan kaikkien pelaajien hoksottimia.
Peikkopolku – 4–6-vuotiaille – Suoraviivainen yhteistyöpeli sopii vähän pienemmillekin pelaajille. Aikuiset voivat tässä jäädä enemmän avustavaan rooliin, kun peikoille rakennetaan polkua.
Yhtä juhlaa! – 4–7-vuotiaille – Mummo juhlii. Onnistuvatko pelaajat löytämään kaikki juhlatarvikkeet ennen juhlien alkamista? Yhtä juhlaa! on helppo kotimainen yhteistyöpeli alle kouluikäisille.
Richard Scarryn Touhula – 3–vuotiaista koululaisiin – Edetkää Touhulan läpi kohti Piknik-saarta etsimällä kaksimetriseltä pelilaudalta korttien osoittamia kuvioita. Aikaa on niukasti, sillä saarella odottavat eväät katoavat nopeasti Juupas- ja Eipäs-possujen kitoihin.
Hyviä ensipelejä
Ne kaikkein pienimmät pelaajat tarvitsevat yksinkertaisempia pelejä. Näissä peleissä on kyse ennen kaikkea oman vuoron odottamisen ja ohjeiden noudattamisen kaltaisten perusasioiden opettelemisesta, joten mitään mutkikkaita pelejä ei tästä joukosta löydy. Näissä peleissä laatu näkyy erityisesti kestävinä, miellyttävinä osina.
Missä on Pikku Pupu? – Vauvoille – Tämän pelin ikäsuositus on perin harvinainen 18 kuukautta. Oikeastaan kyse ei ole edes pelistä, vaan sarjasta monimutkaistuvia pelinomaisia leikkejä, joita voi vauvan kanssa puuhastella. Tästä on hyvä aloittaa vauvan kasvattaminen peliharrastajaksi.
Kanin hop hop – 3–4-vuotiaille – Söpöt pikkupuput täytyy pelastaa kaninkolosta, kun sade uhkaa pupujen turvallisuutta. Pelaaminen tapahtuu noppaa heittämällä, eli pelatessa pääsee opettelemaan värejä ja sääntöjen noudattamista. Söpöt kangaskorvaiset pikkupuput ovat varmasti pikkupelaajien mieleen.
Muumipeikon kalaretki – 3–5-vuotiaille – Vuoden lastenpeli 2016 -voittaja on yksinkertainen muistipeli, jossa magneettisella muumipeikolla kokeillaan, onko vesilaatan takana kalaa. Jos on, laatta tarttuu kiinni muumipeikkoon. Yksinkertainen peli sopii hyvin pienille muumien ystäville.
Mistä näitä pelejä voi ostaa?
Lautapelien hankkimisessa on ongelma se, että kauppojen valikoimat ovat yleensä todella hyviä joulun alla, mutta kehnoja muulloin. Lautapelit ovat hyvin vahvasti sesonkituote. Vaan entäs kun haluaa hankkia hyvän pelin sesongin ulkopuolella?
Silloin kannattaa suunnata alan erikoisliikkeisiin. Lastenpelien kannalta Suomen paras on Lautapelit.fi. Jos kaipaat suosituksia ja neuvoja, liikkeistä löytyy osaavaa apua. Nettikauppakin palvelee erittäin hyvin. Muistakin lautapelikaupoista saa hyvin lasten pelejä, mutta Lautapelit.fi:n valikoima on mielestämme paras.
Lastenpeliaiheisia videoita Lautapelituubista
Lautapelioppaan kaikki lasten pelit
Täältä löydät kaikki Lautapelioppaassa arvioidut lasten pelit.