Yksinkertaisilla nikseillä pelien säilyttäminen käy kätevämmin. Kaikki pelin komponentit voi heittää laatikkoon sellaisenaan, mutta jos jokaisen pelaajan nappulat lajittelee omaan pussiinsa, pelaamaan pääsee hieman nopeammin. Toki siivoamiseen käytettävä aika kasvaa, mutta peliä aloittaessa on usein kärsimättömämpi.
Monien pelien laatikoissa on näppärät lokerot eri komponenteille, mutta aina näin ei ole. Lokerot eivät myöskään välttämättä pidä tavaroita aloillaan, ellei laatikko ole liikkumatta vaakasuorassa. Jos säilyttää pelinsä pystyasennossa tai kuljettaa niitä mukanaan pelipaikalle, komponentit leviävät pitkin laatikkoa.
Jokaisen lautapeliharrastajan perusvarusteisiin kuuluvatkin erikokoiset minigrip-pussit. Niihin saa lajiteltua pelin komponentit siististi. Lajittelua voi joidenkin pelien kohdalla kehittää suorastaan taiteeksi. Puerto Ricon esimerkiksi voi pakata siten, että yhdessä pussissa on kolminpeliä varten tarvittavat nappulat, toisessa neljän pelaajan pelissä tulevat osat ja kolmannessa viiden hengen pelissä tarvittavat osat. Näin nappuloita ei tarvitse laskea vaivalloisesti ja pelin aloittaminen nopeutuu.
Korttipakat saa pysymään koossa kuminauhoilla, mutta niihin liittyy varoituksen sana: pitkäaikaissäilytykseen kuminauhat eivät sovi. Ainakin pienet punaiset kuminauhat hapertuvat ajan myötä ja liimautuvat kiinni kortteihin jättäen lähtemättömät jäljet. Varsinkin pienemmät korttipakat pysyvät siisteinä ja suojassa muovipusseissa. Kuminauhojen sijasta voi käyttää myös hiuslenkkejä ja pakat voi myös suojata kuminauhan alle laitetulla paperisuikaleella.
Pelien lisäosat saa usein säilöttyä näppärästi peruspelin laatikkoon, jos ei muuten niin heittämällä sisätilaa rajoittavat lokerikot tai pahvilevyt pois. Lisäosien laatikot voi sitten heittää pois tilaa viemästä tai hyödyntää esimerkiksi pienten korttipelien säilytystilana.
On makuasia, säilyttääkö pelinsä vaaka- vai pystyasennossa. Jos säilyttää pelit pystyasennossa, komponenttien pakkaaminen pusseihin on usein hyödyllistä. Pystyasennossa säilyttäminen saattaa pidemmän päälle vääntää laudat kieroiksi. Jos säilyttää pelit vaaka-asennossa, kannattaa pinota samankokoisia pelejä päällekkäin. Jos isomman laatikon päälle laittaa pienemmän, kansi voi painua sisään.
Pitkäaikaisessa säilytyksessä kannattaa huomata, että kostea ilma on tuhoisaa peleille. Kuivat olosuhteet edistävät pelien säilymistä hyväkuntoisina. Vanhojen lautapelien hylkääminen esimerkiksi ulkovaraston perukoille on niiden loppu.
Korttimuovit
Pelien kortit voi suojata korttimuoveilla. Muoveja myyvät alan erikoisliikkeet, niitä käytetään paljon erityisesti keräilykorttipelien yhteydessä. Halvimmat muovit maksavat pari euroa sadan kappaleen paketeissa. Korttien koko voi kuitenkin tuottaa ongelmia, sillä keräilykorttipeleissä käytetään leveämpiä kortteja kuin useimmissa eurooppalaisissa lauta- ja korttipeleissä.
Dragon Shield -muovien Mini-versio sopii napakammin pienemmille korteille. Näitä muoveja Lautapelit.fi myy myös omalla nimellään lautapelimuoveiksi. Nämä muovit ovat kuitenkin huomattavasti perusmuoveja kalliimpia. Ne ovat myös paksumpia, jolloin pakoista tulee helposti turhankin korkeita ja herkästi kaatuvia. Paljonko halvempien perusmuovien liian suuri koko ärsyttää on pitkälti makuasia.
Korttimuovit ovat myös käteviä, jos haluaa suomentaa pelin kortit. Korttimuovin alle voi näppärästi sujauttaa suomennoksen sisältävän lapun. Tällä tavoin saa esimerkiksi vieraskielisen pelin kortit ymmärrettävälle kielelle tai pelin sopivammaksi lapsille. Suomennoslaput muovien sisällä ovat nopeammat käyttää kuin erilliset suomennospaperit, joista pitää hakea oikeaa korttia.
Lokerikot
Jos pelissä on paljon pieniä komponentteja, joiden lajitteleminen on vaivalloista, osat kannattaa koota lokerolliseen laatikkoon. Parhaita laatikoita ovat kalastajien käyttämät viehelokerikot. Niissä on napakasti lukittuvat kannet, tiiviit lokerot joista pienetkään lätkät eivät pääse karkuun ja usein mahdollisuus järjestellä lokeroita väliseinillä mielensä mukaan.
Jos pelissä on niin paljon pikkuosia että säilytyslaatikko on tarpeen, pelin laatikko on yleensä niin iso, että lisälaatikot mahtuvat kätevästi mukaan. Jossain tapauksissa pelin ison laatikon voi hylätä kokonaan, jos pelissä ei ole isoa pelilautaa ja osat saa pakattua siististi pienempiin laatikoihin.
Kadonneet osat
Säännöt tuntuvat olevan helposti katoava osa. Jos hukkaa pelin säännöt tai ostaa käytetyn pelin, josta säännöt puuttuvat, kannattaa kääntyä julkaisijan puoleen. Useiden julkaisijoiden nettisivuilta löytyy pelien sääntöjä, sekä Suomessa että ulkomailla. Jos julkaisijasta ei ole apua, kannattaa kääntyä BoardGameGeekin puoleen. Myös foorumeilta voi löytyä vanhojen pelien omistajia, jotka voivat auttaa.
Jos pelistä puuttuu ostettaessa osia, vastuu on myyjällä. Usein asiat selviävät nopeimmin kääntymällä suoraan julkaisijan puoleen. Saksalaiset pelifirmat ja Rio Grande Games nauttivat hyvää mainetta, sillä puuttuvat osat saa usein nopeasti ja vaivatta.
5 vastausta aiheeseen “Pelien säilyttäminen”
Korttimuovitilannehan on lautapelipuolella mennyt parempaan suuntaan, kun Arcane Tinmen julkaisi lautapeleille erityisesti tarkoitetun korttimuovisarjansa. Lisätietoja esim.: https://www.lautapeliopas.fi/artikkelit/korttien-muovittaminen/
Itse en kamalasti tykkää viehelokerikoista. Toki viehelokerikot lienee melkein elinehto, jos pelissä on kymmenittäin erityyppisiä eroteltavia juttuja kuten sotapelien eri maiden eri yksikkötyypit jne. Mikäli kuitenkin lokerikon lokerot on semmoisia n. parin sormen levyisiä, niin niistä tavaroiden onkiminen on hermojaraastavaa. Isommista muutaman sentin pituisista/levyisistä lokerikoista kalastelu on vielä ihmisten hommaa. Jos eroteltavia tyyppejä onkin vain joku järjellinen määrä (n. 10 erilaista tai alle), niin itse preferoin vain jotain sopivan kokoista rasiaa (tai minigrippiä joka tyhjennetään pöydälle), jossa ne on sikinsokin ja sieltä poimitaan sopivat. Parhaita rasioita ovat semmoiset, joissa pohjan reunat on pyöristetyt (helpottaa poimimista), ovat mahdollisimman matalia (reuna ei peitä näkyvyyttä) ja kannen saa tiukasti kiinni (tavarat pysyy rasias).
Itse myös preferoin laittaa peruspelin+lisäosan sinne lisäosan laatikkoon, jos sen vain suinkin saa mahtumaan. Usein näin säästyy yllättävän paljon hyllytilaa, kun lisäosat tulee keskimäärin huomattavasti pienemmissä laatikoissa (ja ne peruspelit silti mahtuu sinne kaveriksi).
Itse käytän mielelläni viehelokerikoita. Sopiva lokerikko, sopivasti järjesteltyinä ja alkuvalmisteluksi riittää pelkkä lokerikon avaaminen pöydälle. Myös pelin purkaminen ja paketointi sujuu huomattavasti nopeammin. ”Säläpelien” kohdalla viehelokerikot ovat yleensä pakollinen lisäinvestointi.
Kortit pakaan mielelläni minigrip-pusseihin. Tosin joidenkin pelien kohdalla olen askarrellut korteille teemaan sopivat ”Tuck Boxit”.
Taidan kuulua siihen ryhmään, joka lähes pakkomielteen omaisesti laatikoi kaiken sälän mitä peleihin sisältyy. Minigripeillä on paikkansa juuri korttien pitämisessä aloillaan, mutta jos pelissä on lähempänä kymmentä erilaista pientä komponenttia, otan jo mieluummin niille laatikon.
Käytän yleensä mieluiten laatikoita, joissa lokeroissa on hiukan pyöristetty pohja ja kulmat, etteivät suorakulmaiset puukuutiot jää kulmiin ikävästi jumiin. Samoin siirrettävät väliseinät ovat mukavia, niin laatikon saa helpommin sopivaksi peliin kuin peliin. Tällä hetkellä parhaimmat laatikot olen löytänyt Bauhausista, toki niitä varmaasti muualtakin löytyy.
Pienellä lisäinvestoinnilla lokerikkoon ja korttimuoveihin on mielestäni niin suuri vaikutus pelimukavuuteen ja pelin käyttöikään, että hyvin harvat pelini ovat ilman kumpaakaan.
Minä käytän korttimuoveja jos pelissä sekoitellaan paljon tai jos peli on kallis. Jos tiedän, että en aio myydä peliä, en välttämättä vaivaudu muovittamaan. Laatikot olisivat mukavia joihinkin peleihin, mutta en ole perehtynyt niihin, enkä toisaalta ole kiinnostunut maksamaan niistä kauheasti.
Peli on käyttöesine, se tykkää kun sitä pelataan (ja se saa mielestäni näkyä).
Minigrip on tähän mennessä vastaus useimpiin ongelmiin. Jossain pelissä taisi jopa tulla mukana kätevästi muutamia pusseja. Harmillista kyllä, useimmissa peleissä laatikko on lähinnä myyntipakkaus. Piristäviä poikkeuksia ovat vaikkapa Dominion ja Small World. Dompan korttilokerot on kuitenkin mitoitettu niin, että muovitetut kortit sopivat aika ahtaasti lokeroihin. Small Worldissa on myös pelimerkeille (pahvilätkiä, useaa eri tyyppiä) omat lokeronsa. Tämä toimi hyvin aina lisäosien julkaisuun saakka. Uusille ryhmittymien laatoille ei enää olekaan omaa lokeroa, joten minigripit pelastavat taas päivän.
Tietysti riippuu pelistä, miten säilytysongelmat on tarpeen ratkoa. Fantasy Flightin pelejä pelanneet tietänevät tapauksen: kiljoona pahvilätkää ja vino pino minikortteja ja muuta sälää tuottaa nippeliähkyn, joka on pakko hallita pussitusleikeillä. Muuten pelin käyttöönottovalmisteluissa menee järki (vaikka se Arkhamiin toki sopiikin…).