Kategoriat
Artikkelit Palkinnot

Palkinnot

Elokuvilla on Oscarinsa ja Golden Globensa. Myös lautapelejä palkitaan. Harrastajat seuraavat joukkoa erilaisia palkintoja, joiden valintakriteerit ja merkitys vaihtelevat.

Spiel des Jahres (SdJ)

Spiel des Jahres -logoSaksan vuoden peli eli Spiel des Jahres on palkinnoista tärkein. Sen merkitys julkaisijoille on valtava, sillä Spiel des Jahres -voittajaa myydään helposti satoja tuhansia kappaleita. Palkintoa on jaettu vuodesta 1979 asti ja sen tunnus, punainen pelinappula, on varsinkin Saksassa selvä laadun tae satunnaisille ostajille.

Hyvää perhepeliä etsivä ei yleensä pety valitessaan Spiel des Jahres -voittajan. Lastenpeleille myönnettävä Kinderspiel des Jahres on samoin vakuuttava palkinto. Spiel des Jahresin merkitys saksalaisten lautapelien kehitykselle on lisäksi kiistämätön — ilman sitä saksalaiset lautapelit eivät välttämättä olisi mitenkään erityisen hyviä.

Lue lisää Spiel des Jahres -palkinnosta.

Deutscher Spiele Preis (DSP)

Deutscher Spiele Preis -logoJos lautapeliharrastaja joutuu pettymään Spiel des Jahres -äänestyksen tuloksiin, tilanne on toinen Deutscher Spiele Preisin kohdalla. Viime vuosien voittajat ovat vakuuttava lista lautapeliharrastajien suosikkeja: Agricola, Taivaan pilarit, Caylus, Louis XIV, St. Petersburg, Amun-Re, Puerto Rico, Carcassonne, Taj Mahal, Tikal, Tigris & Euphrates ja niin edelleen.

Deutscher Spiele Preisin kyky valikoida parhaat pelit lautapeliharrastajien näkökulmasta selittyy sillä, että palkinto jaetaan yleisöäänestyksen perusteella. Alunperin vain saksalaiset peliharrastajat saattoivat osallistua, mutta viime vuosina internetissä tapahtuva äänestys on ollut avoin kaikille, jotka selviävät saksankielisestä äänestyslomakkeesta. Tämä rajaa voittajaehdokkaat peleihin, jotka ovat laajasti saatavilla.

Lue lisää Deutscher Spiele Preisista.

Lautapeliopas järjestää joka vuosi syyskuussa vastaavantyyppisen vuosiäänestyksen suomalaisille lautapeliharrastajille. Vuosiäänestys on saanut alkunsa jo vuonna 2003.

Vuoden peli

Suomen Vuoden peli -palkinto on Spiel des Jahresia vastaava palkinto. Palkinnon jakaa lelualan toimijoita edustava Suomen Leluyhdistys. Julkaisijat ilmoittavat haluamansa pelit mukaan kilpailuun. Raati testaa pelit ja valitsee finalistit, finalistien joukosta voittajat valitsee raati täydennettynä kaupan edustajilla.

Palkinto on jaettu kolmeen ryhmää: lastenpelit, perhepelit ja aikuisten pelit. Pelit jakautuvat eri ryhmiin toisinaan hieman epämääräisesti, sillä julkaisijat voivat itse valita, mihin ryhmään pelinsä ilmoittavat. Valinnat ovat joskus yllättäviä. Valintamekanismi eroaa tässä Spiel des Jahresista, jossa kilpailun järjestäjät valitsevat kilpailuun hyväksyttävät pelit.

Vuoden peli -palkinto on onnistunut valitsemaan kiinnostavia pelejä viime vuosina melko hyvin, voittajista löytyvät muun muassa Carcassonne, Menolippu ja Alhambra. Lautapeliharrastaja ei silti voi kuin ihmetellä joitain valintoja, mutta ne selittyvät sillä, että raadissa on mukana hyvinkin satunnaisia pelaajia. Joukossa on toki lautapeliharrastajiakin, mutta esimerkiksi Suomen lautapeliseuran edustusta raatiin ei edes haluta. Mutkikkaammilla peleillä ei ole tässä kisassa toistaiseksi mahdollisuuksia menestyä kunniamainintaa paremmin.

Lue lisää Vuoden peli -palkinnosta ja tutustu listaan kaikista voittajista.

International Gamers Award (IGA)

International Gamers Awards -logoTunnetuista kansainvälisistä peliharrastajista koostuvan raadin valitsemat International Gamers Award -palkinnot palkitsevat peliharrastajia kiinnostavia pelejä. Palkinnot jaetaan moninpelien, kaksinpelien ja historiallisten simulaatioiden eli sotapelien sarjoissa.

Twilight Struggle nautti vuonna 2006 raadin poikkeuksellista suosiota ja voitti sekä kaksinpelien että historiallisten simulaatioiden sarjan. Caylus vei sentään voiton moninpelien sarjassa. Varsin pienen profiilin palkinto on käytännössä merkityksetön, mutta peliharrastajan näkökulmasta mielenkiintoinen.

Muita palkintoja

Vuonna 2006 ensimmäisen kerran jaetut BoardGameGeek Golden Geek -palkinnot jaetaan BoardGameGeek-sivuston käyttäjien äänestyksen perusteella. Peliharrastajien valitsemat voittajat ovat peliharrastajien mieleen. Vuonna 2006 Caylus ja Twilight Struggle juhlivat voittamalla kumpikin kaksi kategoriaa.

Sotapeliharrastajia palvelevat vuodesta 1975 jaetut Charles S. Roberts -palkinnot. Useissa eri kategorioissa jaetut palkinnot nostavat esiin parhaat sotapelit, lehdet, kuvittajat, tietokonepelit ja niin edelleen.

Kattavan listauksen erilaisista lautapelipalkinnoista löydät Board Game Awards -blogista.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *