Tällä hetkellä Covid-19-taudin riehuessa meille lautapelaajille ovat koittaneet kovat ajat. Enää ei ole suositeltavaa pelata ulkona monen ihmisen kanssa ja käytännössä pelien on tapahduttava perheen kesken.
Onneksi vaihtoehtoja löytyy verkon puolelta useita. On olemassa selainpohjaisia sivustoja, pelipöytäsimulaattoreita sekä yksittäisten lautapelien digiversioita. Sampsa Ritvanen käsitteli aihetta Digitaaliset lautapelit -jutussa vuonna 2014, mutta tilanne on sen verran kehittynyt, että on aika tehdä uusi katsaus.
Selainpohjaiset sivustot
Selainpohjaiset sivustot ovat helpoimmin lähestyttäviä. Joudut rekisteröitymään sivustolle, mutta sen jälkeen pelit ovat avoinna.
Käyttö on myös pääosin ilmaista. Sivustoilla voi olla erilaisia rajoitteita mitä ilmainen käyttäjä ei voi tehdä, mutta käytännössä se ei estä minkään pelin pelaamista.
Pelit ovat myös erittäin automatisoituja, sääntöjä ei tarvitse osata. Kaikki korttien nostot ja nopanheitot ovat automaattisia. Peli ei salli virheliikkeitä ja pisteet lasketaan automaattisesti.
Koska käyttöliittymä on selainpohjainen, näitä pelejä voi pelata kaikilla laitteilla, jossa on selain. Oli sitten kyseessä älypuhelin, tabletti, kannettava tietokone tai pöytäkone, pelaaminen onnistuu.
Sivuistoilla on yleensä satoja tai jopa tuhansia käyttäjiä, joten peliseuran saaminen on yleensä helppoa, vaikka valmista peliseuraa ei olisikaan.
BoardGameArena
BoardGameArenassa on paljon pelejä. Ilmaiset käyttäjät voivat liittyä maksullisten premium-käyttäjien peleihin mukaan. Premium-jäsenyys on myös kohtuullisen edullinen, 24 euroa vuodessa.
Pelejä voi pelata reaaliaikaisesti tai vuoro kerrallaan postipelien tapaan. Käyttäjiä on paljon, joten muita pelaajia on todella helppo löytää mukaan pelaamaan.
Tällä hetkellä Covid-19-epidemian aikaan BGA kärsii iltaisin suurista käyttäjämääristä, joten paras hetki kirjautua sisään ilmaisella tunnuksella on aamut, jolloin ruuhkaa on vähemmän.
BGA:sta löytyy muun muassa Seasons, Puerto Rico, Russian Railroads, Keyflower, Nippon ja Caylus.
Yucata.de
Yucatassa kaikki on ilmaista. Pelejä on melkein yhtä paljon kuin BGA:ssa ja ne kaikki ovat vuoropohjaisia. Vuoropohjainen ei toki tarkoita, että pelit kestävät päiväkausia; jos kaikki pelaajat ovat yhtä aikaa pelin äärellä, peli etenee reaaliajassa.
Yucatan käyttäjämäärät ovat hieman BGA:ta pienemmät, mutta koska pelejäkin on vähemmän, niin pelaajia yleensä löytyy peleihin hyvin.
Yucatasta löytyy muun muassa A Few Acres of Snow, Terra Mystica, The Voyages of Marco Polo, La Granja, Oregon ja Stone Age.
Boiteajeux
Boiteajeuxissa kaikki pelit ovat myös ilmaisia. Pelejä on vähemmän kuin Yucatassa ja käyttöliittymä hieman hankala.
Huomioarvoista on myös puhdas http-yhteys sivustolle, eli tietoturva on hieman heikommassa kantimissa kuin muilla sivustoilla.
Käyttäjämäärät myös hieman BGA:ta vähemmän, mutta koska pelejä vähemmän, pelaajia yleensä löytyy peleihin.
Boiteajeuxista löytyy muun muassa Agricola, Alhambra, Rallyman, Concordia, Deus, Tzolk’in ja Gipf-sarjan pelejä.
BrettSpielWelt
Mikko: Lajin vanha mestari on jo vuonna 2002 perustettu BrettSpielWelt. Nykyisellään sekin toimii selaimessa entisen Java-sovelluksen sijasta. Käyttöliittymä on aivan jäätävän kamala ja jotkut pelit ovat todellakin sen näköisiä, että ne ovat peräisin 2000-luvun alusta. Saksaakin on syytä osata ainakin vähän, englanninkielinen käännös ei ole mitenkään kaikenkattava.
Itse huomasin myös, että pelit eivät Macillani toimineet Chromella kunnolla, mutta Firefoxilla homma toimi paremmin. Sitten kun näistä pulmista päästiin yli, pelaaminen sujui yhtä näppärästi kuin parikymmentä vuotta sitten – aikoinaan muun muassa San Juania tuli lätkittyä yliopiston mikroluokassa aika laillakin.
BrettSpielWeltissä voit pelata muun muassa The Crew: The Quest for Planet Nineä, Kingdom Builderia, Madeiraa, Imhotepia, Pantheonia ja Linkoa.
Virtuaaliset pelipöydät
Pelipöytäsimulaattorit taas luovat virtuaalisen pelipöydän ja virtuaaliset pelinappulat pelaajille. Kaikki toiminnat täytyy pelaajien tehdä itse, myös säännöt pitää olla hallussa. Nappuloita liikutellaan itse pelipöydällä, kortit sekoitetaan itse ja niin edelleen. Pelipöytäsimulaattorit ovat yleensä maksullisia sovelluksia.
Koska pelipöytäsimulaattoreissa komponentteja käsitellään paljon ja zoomaillaan lautaa, pelaaminen on käytännössä mahdotonta älypuhelimella.
Näissä on tärkeää, että jokainen pelaaja tuntee pelin, jota pelataan. Täysin ummikkoporukalla pelaaminen on ihan yhtä hankalaa kuin tavallisenkin lautapelin parissa, kun järjestelmä ei auta yhtään. Oikean peliseuran kerääminen on tärkeää.
Pelit siis toimivat niin että kaikki nopanheitot, kortin nostot, nappuloiden siirteleminen, rahojen ottaminen ja pisteiden merkkaus täytyy tehdä itse raahailemalla virtuaalikomponentteja ympäriinsä. Simulaattori ei valvo pelin sääntöjä millään tavalla, eli pelaajien on huolehdittava sääntöjen noudattamisesta itse.
Pelipöytäsimulaattoreita käytetään toisinaan osana pelien Kickstarter-kampanjoita, pelistä voi olla jo kampanjan aikana pelipöytäsimulaattorilla pelattava versio.
Tabletop Simulator
Steamista ostettava Tabletop Simulator maksaa pari kymppiä (ellei sitä löydä tarjouksesta halvemmalla). Erikseen ostettavia pelejä on jotain kymmeniä, ilmaisia tuhansittain.
Tabletop Simulatorissa on mahdollista hoitaa pelin alkuvalmistelut modatuilla peleillä, mikä helpottaa ja nopeuttaa hieman pelaamista. Kommunikointiin voi käyttää Discordia tai jotain muuta puheyhteyden tarjoavaa sovellusta. Tabletop Simulatorissa on oma sisäinen ääniviestintäkin, mutta se ei ole yhtä hyvä.
Tabletopia
Tabletopia on nettisivuina toimiva pelipöytäsimulaattori. Sille löytyy Steamista työpöytäsovellus, jolla peli voi toimia paremmin. Ilmainen jäsenyys mahdollistaa erittäin monen pelin pelaamisen. Maksullisella jäsenyydellä saa sitten auki uusimmat pelit kuten Wingspanin.
Kommunikointiin voi käyttää Discordia, jonne Tabletopia on tehnyt oman kanavan.
Tabletopian valikoimissa on yli 800 peliä, Wingspanin lisäksi muun muassa Scythe, Lewis & Clark, Brass: Birmingham, Viticulture ja Anachrony.
Lautapelien digiversiot
Monista yksittäisistä lautapeleistä löytyy digiversio. Nämä ovat käytännössä aina maksullisia ja usein tarjolla monelle alustalle.
Parhaimmassa tapauksessa voit ladata saman pelin Applen ja Androidin kaupasta ja tietokoneelle Steamin kautta – toki maksaen erikseen jokaisesta. Kannattaa siis tutkailla oman laitteesi pelitarjontaa sillä silmällä.
Näitä pelejä pystyy yleensä pelaamaan tietokonetta vastaan, eli muita ihmispelaajia ei tarvitse etsiä. Toki näissä on myös paljon erilaisia moninpelimahdollisuuksia.
Päivitys 25.3.2020: Jutussa oli jokunen asiavirhe, joita on julkaisun jälkeen korjattu. Kiitos Miikka Monoselle palautteesta!
3 vastausta aiheeseen “Lautapelit verkossa”
Sopivatko kaikki esitellyt virtuaalipelaamisalustat yhtä hyvin siihen, että ennaltasovittu porukka kokoontuisi pelaamaan jotain peliä? Vai arpovatko jotkut palvelut peliporukat satunnaisesti?
Kyllä, koska yksi joka hostaa peliä, voi kutsua omat kaverit sinne. Vaihtoehtoisesti voit myös hakea pelaajia satunnaisesti, myös molempien käyttö mahdollista eli esim 2 kaveria ja 2 randomia.
Yksi näiden lisäksi etenkin sotapelaajien suosiossa oleva virtuaalialusta on Vassal. Siitä löytyy tarkempi esittely Huoltoreitti-blogissa.
https://huoltoreitti.fi/vassal-engine/