Harrastan lautapelejä. Kaapistani löytyy mittava valikoima erilaisia lauta- ja korttipelejä, joista useimmista keskivertokansalainen ei ole koskaan kuullutkaan. Niitä tunnetuimpia, kuten Afrikan tähteä tai Monopolia, kokoelmastani ei löydy. Nämä vanhat klassikot ovat yksinkertaisesti aikansa eläneet.
Vanhat klassikot ovat ansainneet paikkansa pelien historiassa, mutta omasta mielestäni ne kaikista parhaat lautapelit on tehty viimeisen kymmenen vuoden aikana. Uusia hyviä pelejä tulee jatkuvasti. Lautapelaamisen voisikin sanoa olevan vahvassa nousussa.
Uusien lautapelien piirteitä
- Helpohkot säännöt. Perinteisiin lautapeleihin verrattuna säännöt voivat vaikuttaa hurjilta, mutta useimpien pelien säännöt ovat kuitenkin verrattain selkeät ja loogiset. Sääntökirjoilla on kokoa yleensä parista sivusta ehkä noin kymmeneen (missä tapauksessa ne ovat yleensä tulvillaan esimerkkejä ja perinpohjaista selitystä).
- Ei pelkkää nopanheittoa. Monet perinteiset lautapelit perustuvat nopanheittoon ja laudalla liikkumiseen, jolloin valintoja ei joudu tekemään käytännössä lainkaan. Uusissa lautapeleissä on muutakin sisältöä ja pelaajien on tehtävä enemmän päätöksiä.
- Korkealaatuiset komponentit. Pelilaudat ovat tukevia ja kauniita ja sääntökirjat värikkäitä ja selkeitä. Nappulat ovat usein puuta, ja niitä voi olla suorastaan hämmentävä määrä. Parhaimmillaan erilaisia nappuloita ja muita osia voi olla satoja.
- Lyhyehkö, ennalta tiedossa oleva peliaika. Monopoli on hyvä esimerkki liian pitkästä pelistä, joka alkaa helposti loppua kohden tympimään. Useimmissa saksalaispeleissä peliaika on melko hyvin tiedossa etukäteen, yleensä pelit kestävät jopa alle puolesta tunnista puoleentoista tuntiin.
- Mielekäs vaikeustaso. Monet pelit on suunniteltu kuin hyvät piirroselokuvat: lapset nauttivat täysipainoisesti ja aikuisillekin on tarjottavaa (katsokaapa vaikka Shrek, jos ette usko). Pelit eivät ole liian mutkikkaita lasten pelattavaksi, mutta tarjoavat silti myös aikuisille haastetta.
- Sopivassa tasapainossa onnea ja taitoa. Pelit asettuvat hieman eri kohdille tätä skaalaa, mutta useimmissa peleissä onnea on mukana sen verran, että taidokkaampi pelaaja voittaa useammin, mutta kenellä tahansa on mahdollisuus voittaa. Enemmän perheille suunnatuissa peleissä onnen merkitys kasvaa, jolloin lapset pärjäävät vanhemmilleen paremmin, aikuisten peleissä taidolla taas on suurempi merkitys.
- Pelaajat pelaavat loppuun asti. Suurimmassa osassa uusia pelaajia kaikki pelaajat ovat pelissä mukana loppuun asti, usein vieläpä ihan hyvällä mahdollisuudella voittaa. Silloin kaikilla on hauskaa koko pelin ajan, eikä kukaan joudu katselemaan peliä sivusta.
- Nimekäs suunnittelija. Lautapelin suunnittelija on toisille yhtä tärkeä kriteeri pelinvalinnassa kuin kirjailija tai elokuvan ohjaaja. Tunnetuimmat suunnittelijat, kuten Reiner Knizia, Wolfgang Kramer ja Klaus Teuber, myyvät pelejä jo nimellään.
- Saksalaisuus. Kiitos määrätietoisen työn pelien laadun parantamiseksi, monet uusista laatupeleistä ovat joko saksalaisia tai saksalaisen lautapelikulttuurin inspiroimia.
Esimerkkejä peleistä
Catanin uudisasukkaat — Klaus Teuberin vuonna 1995 läpimurtonsa tehnyt hitti, joka on sittemmin poikinut melkoisen lauman erilaisia lisä- ja jatko-osia. Pelissä pelaajat rakentavat kyliä ja kaupunkeja Catanin saarella ja nopeimmiten tietyn määrän rakentanut voittaa. Menestys edellyttää noppatuuria, todennäköisyyksien ymmärtämistä ja onnistunutta kaupankäyntiä muiden pelaajien kanssa. Lue Catanin uudisasukkaiden arvostelu.
Carcassonne — Klaus-Jürgen Wrede oli jokseenkin tuntematon nimi, kunnes Carcassonne otti ja voitti samana vuonna (2001) sekä Spiel des Jahresin että Deutscher Spiele Preisin (harrastajien äänestyksen perusteella jaettava palkinto). Carcassonne on voittanut myös Suomen Vuoden peli -palkinnon. Carcassonnessa pelaajat kokoavat laatoista keskiaikaista Carcassonnen kaupunkia. Peli on helppo oppia ja pelata, mutta tarjoaa jonkin verran taktikoinnin varaa. Pelaajat saavat pisteitä kaupungeista, teistä, luostareista ja pelloista sen mukaan, minne ovat saaneet nappuloitaan aseteltua. Lue Carcassonen arvostelu.
Menolippu — Tämä moninkertainen palkintovoittaja (Spiel des Jahres, Suomen Vuoden peli) on noussut nopeasti perhepelien parhaimmistoon. Pelaajat keräävät kortteja, joilla rakennetaan junareittejä Yhdysvaltain kartalle. Parhaat reitit rakentanut voittaa tämän jännittävän pelin. Lue Menolipun arvostelu.
Bohnanza — Uwe Rosenberg on tunnettu papupeleistään, ja Bohnanza on se aito ja alkuperäinen. Pelaajat viljelevät papupeltoja, yrittäen saada viljelmistään mahdollisimman hyvät rahat. Bohnanza on kaupankäyntipeli, menestyäkseen on käytävä vimmatusti kauppaa muiden pelaajien kanssa. Kortit on nimittäin pidettävä kädessä ja pelattava pois tiukasti järjestyksessä ja jos ei omiin peltoihin sopimatonta papulajiketta saa myytyä pois, joutuu pellot myymään uusien papujen tieltä ennenaikaisesti. Oudosta teemastaan huolimatta Bohnanza on varsin hauska ja helppo peli. Lue Bohnanzan arvostelu.
Tunnettuja ja arvostettuja suunnittelijoita ovat muunmuassa Reiner Knizia, Wolfgang Kramer, Klaus Teuber, Alan Moon ja Sid Sackson. Pelifirmoista arvostusta nauttivat mm. monia laatupelejä julkaissut Hans im Glück, aikuisten laatupeleihin erikoistunut Alea ja englanniksi saksalaispelejä julkaiseva Rio Grande Games. Katso lista tärkeimmistä lautapelijulkaisijoista.
Peliostoksille!
Suomessa laatupelejä löytyy yhä enemmän tavarataloista ja lelukaupoista. Parhaat suomenkieliset pelit julkaisevat Competo, Lautapelit.fi, Tactic ja Ravensburger.
Erikoisempaa valikoimaa löytää erikoisliikkeistä. Katso lista lautapelejä myyvistä kaupoista.
Suomenkielisten pelien määrä kasvaa, mutta paljon on laatupelejä, jotka on julkaistu vain englanniksi tai saksaksi. Suomennoksia on saatavilla kaupoista ja netistä, mutta varsin rajallisesti. Englannin osaaminen on siis melkeinpä välttämättömyys, jos haluaa lautapelejä tosimielellä harrastaa. Monissa peleissä on tosin hyvin vähän kielitaitoa vaativia osia sääntöjen lisäksi.
Netissäkin pelejä voi kokeilla. Paras, joskaan ei välttämättä helpoin paikka pelaamiseen on Brettspielwelt. Se voi olla saksankielisyydessään aika tyrmäävä, mutta ohjeitakin on saatavilla.
Lautapelit ovat huippuharrastus
Lautapelit ovat mitä erinomaisin harrastus. Toisin kuin suurin osa tietokonepeleistä, lautapelit suorastaan kannustavat olemaan tekemisissä toisten ihmisten kanssa. Peleissä on aivan omanlaistaan viehätystä verrattuna kylmiin bitteihin — pelilautojen ja nappuloiden ihaileminen on olennainen osa harrastusta. Pelien käsinkosketeltavuus on minusta varsin viehättävää. Pelien keräileminen on hauskaa, vaikka kaikkia ei aina ehdikään edes pelaamaan.
Lautapelit ovat kohtuullisen halpoja. Yhden pelin hinnalla (Suomessa noin 40-50 euroa) ei montaakaan elokuvalippua osta. Pelistä riittää iloa pitkäksi aikaa. On kuitenkin valhetta sanoa lautapelejä halvaksi harrastukseksi: siinä vaiheessa kun peleihin hurahtaa toden teolla, rahaa palaa helposti suuria määriä. Kohtuudella käytettyinä lautapelit ovat kuitenkin pitkäkestoista ja edullista viihdettä.
Paljon puhutaan myös siitä, kuinka vanhemmat viettävät yhä vähemmän aikaa lastensa kanssa. Lautapelit ovat mitä mainioin keino lisätä yhdessä vietettyä aikaa — miltä kuulostaisi vaikkapa viikoittainen koko perheen peli-ilta? Valitsemalla sopivia pelejä pelaaminen ei ole aikuisille tylsää, lapsetkin saavat nauttia voittamisen riemusta ja kaikilla on toivottavasti kivaa.
Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Kannattaa tutkailla valikoimia, kysellä neuvoja (esimerkiksi minulta, tai vaikkapa Suomen lautapeliseuran foorumilta ja kokeilla.
6 vastausta aiheeseen “Lautapelit harrastuksena”
Hei.
Pieni kysymys; Mulla olisi idea – ja aika hemmetin hervoton sellainen – lautapelistä. Kenelle idean voisi esitellä, että saisi homman eteenpäin?
Kiitän tiedoista.
Aloita lukemalla artikkeli Hyvästä ideasta julkaistuksi peliksi. Kun olet kehittänyt hyvän ideasi toimivaksi peliksi — ja vasta sitten — kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi Tacticiin tai Lautapelit.fi:hin. Pelkästä ideasta, oli se miten hyvä tahansa, julkaisijat eivät ole vielä kiinnostuneita, koska lautapelien kehittämisen suurin työmäärä on siinä, kun ideasta kehitellään oikeasti toimiva peli ja julkaisijat yleensä ottaen haluavat, että suunnittelija tekee tämän työn.
Kannattaa myös tutustua esimerkiksi BoardGameGeekin tietokantoihin ja selvitellä, onko se oma idea niin ainutlaatuinen kuin miltä se tuntuu.
Mulla on idea, säännöt ja kaikki kasassa. Katselenpa, kiitos.
Olisi hakusessa 30-60 min peli, joka toimii 2 pelaajalla.
Omistetaan mm. Menolippu, 7 wonders ja Agricola. Carcassonea (ja lisäosia) pelataan säännöllisesti ja nyt on pelattu paljon Mallorcaa. Agricola on hyvä peli, mutta pelataan sitä harvoin, koska siihen menee se 70-90 min + valmistelut. Thurn und taxis on ainoa peli, jonka pelaaminen jäi 2 kokeiluun.
Mitä muuta kannattaisi kokeilla? :)
Team S, muutama ehdotus:
— Agricola: All Creatures Big and Small eli Agricola, joka menee varmasti alle tuntiin
– Splendor, viime vuoden hittejä ja ihan syystä
– Istanbul, kahdella pitäisi mennä alle tuntiin ja toimii tarvittaessa hyvin myös isommalla porukalla
– Kingdom Builder, yksinkertaista, toimivaa ja nopeaa
– Patchwork, nokkela pieni kaksinpeli
Patchworkille toinen ääni
Lisäksi:
Asante
Targi
Star realms
Ja vielä kirjastonsedän mainos jos satutte olemaan pääkaupunkiseudulta.
http://www.helmet.fi
hakusana lautapelit kaksinpelit