Vuosi 2008 oli pelien suhteen ihan kelpo vuosi. Merkittävin uusi julkaisu oli epäilemättä Dominion. Vaan katsellaanpa vähän tarkemmin, millaisia pelejä vuonna 2008 palkittiin ja miltä oma top 10 -listani vuoden 2008 julkaisuista näyttää.
Vuoden 2008 palkintovoittajat
Spiel des Jahres -kisoissa koitti viimeinkin Reiner Knizian vuoro, kun Lost Citiesin uusi versio Keltis voitti Spiel des Jahresin. Knizia sai itse asiassa tuplavoiton: Kinderspiel des Jahres -palkinnon vei Whoowasit? eli Wer War’s?. Kummastakaan ei ihan hirveästi tänä päivänä taideta puhua, Keltis on sellaista perustavaraa, jota Knizia puskee ulos liukuhihnalta nykyään.
Deutscher Spiele Preis meni odotetusti vuoden 2007 kuumimmalle pelille, Agricolalle, joka nappasi myös BoardGameGeekin Golden Geek -palkintojen ykkössijan. Agricola on kymmenen vuotta myöhemmin yhä ajankohtainen, kiitos uusien laitosten ja Suomessa erityisesti vuonna 2017 saadun suomenkielisen laitoksen.
Suomessa Vuoden peliksi valittiin Bandu ja vuoden aikuistenpeliksi lisää Kniziaa eli Modern Art. Vuoden lastenpeli oli Eläinpyramidi. Näistä Eläinpyramidi on osoittaunut kestävimmäksi. Modern Art on jäänyt Suomessa mieliin Lautapelit.fi:n pelistä ottaman liian suuren painoksen vuoksi, pelistä tuli alelaarien kestovieras.
Oma top-10-listani vuodelta 2008
10 Cavum on Michael Kieslingin ja Wolfgang Kramerin kaivospeli. Peli on näyttävän näköinen, kuvitus on siihen aikaan pinnalla olleen Mike Doylen käsiasiaa (Doyle julkaisi blogissaan 2000-luvun puolivälissä upeita uudelleenkuvituksia lautapeleihin). Pelimekaniikassa on kaikuja 18xx-pelien radanrakennuksesta, kun pelaajat louhivat kaivostunneleita ja rakentavat kaivosasemia tunneleihin. Sitten ajellaan pitkin tunneleita ja kerätään timantteja. Hauska idea, mutta peli oli jotenkin väärällä tavalla raskas ja pituuteensa nähden liian kaoottinen.
9 Dixit on seurapelien aatelia ja edelleen ajankohtainen. Melko pian oli selvää, että Dixitissä on kestoklassikon aineksia ja tasainen lisäosien virta on pitänyt pelin tuoreena. Dixit on lunastanut lupauksensa ja toimii edelleen erittäin hyvin.
8 Le Havre on Uwe Rosenbergin isoista peleistä vähiten minun makuuni. Myöhemmin ilmestynyt pienempi versio Le Havre: The Inland Port maistuu selvästi paremmin.
7 Enuk on aika vähän tunnettu Queen Gamesin lastenpeli. Olen itse kuitenkin aina pitänyt siitä: se on ollut mukava yhdistelmä muistipeliä ja onnenkoetusta.
6 The Climbers on kiipeämispeli, jossa tehdään palikoista tornia, jonka huipulle pitäisi saada kiivettyä. Vähän omituinen peli, jonka ehkä myin aikoinaan vähän hätiköidysti pois. Olisi tälle voinut enemmänkin aikaa antaa. Peli oli pitkään haluttu harvinaisuus, mutta Simply Complexin uusi laitos vuonna 2017 paransi vähän saatavuutta.
5 Duck Dealer on Splotterin vähäpätöisempiä pelejä, jonka varastot myytiin loppuun vihdoin ja viimein kahdeksan vuoden jälkeen. Puolet peleistä piti myydä pois hinnalla, joka jäi alle tuotantokustannusten. Tylyä, mutta harmillista. Pelihän on mainio, jos pitää nouda-ja-toimita-peleistä, mutta sen vuororakenne, jossa enimmän osan ajasta vain kerätään energiaa varastoon, kunnes varastot tyhjennetään isolla megavuorolla, on vähän omintakeinen.
4 Stone Age on Bernd Brunnhoferin vähälukuista, mutta laadukasta pelituotantoa. Taitavasti tehty työläistenasettelupeli yhdistää noppia ja todennäköisyyksiä työläistenasetteluun hauskalla tavalla. Jokainen pelattu työläinen lisää yhden nopan ja parantaa onnistumisen todennäköisyyksiä. Peli toimii edelleen kymmenen vuotta myöhemmän ja tulee jatkossakin löytymään kokoelmistani.
3 Dominion – Valtakunta oli aivan kiistatta vuoden 2008 kovin uutuus; noin ylipäänsä se on koko 2000-luvun merkittävimpiä peliuutuuksia. Se on edelleen käypäistä tavaraa ja lisäosiakin ilmestyy, myös sen viimeiseksi julistetun jälkeen on tainnut taas tulla jotain uutta. Minullekin maistuu yhä, vaikka uudemmat pakanrakennuspelit ovatkin vähän kiilanneet ohi. Dominionin pelaaminen on ihan hauskaa, pelaamisen alkuvalmisteluihin liittyvä kalustelu taas vähemmän.
2 German Railways eli alunperin Preußische Ostbahn ja tuttavien kesken Juustojuna. Junapelien klassikko ja osa Winsome Gamesin parasta vuotta ikinä. Vuoden 2008 Winsome-setti oli paras koskaan. German Railways on kiero peli, jossa johdossa olevat pelaajat saavat keskimäärin vähemmän siirtoja kuin hännillä olevat, mutta vuorojen määrä ja järjestys on painotetusti sattumanvaraista. Hieno, hieno peli.
1 Gulf, Mobile & Ohio on se toinen vuoden 2008 Winsome-helmi. Tämä on täysin omaa erikoisuuttani; maailmassa ei ole kovin monta ihmistä, jotka pitäisivät tästä pelistä enemmän kuin minä. Tätä herkkua saa pelata harvakseltaan, mutta mielestäni tämä on paras näistä Winsomen huutokauppa- ja osakepeleistä.
Pelatuimmat pelit
Mitäs vuonna 2008 sitten oikeasti tuli pelattua? Pelivuotena 2008 oli vähän hiljainen, ensimmäisen lapsen syntymän aiheuttamasta notkahduksesta olin vähän toipumassa (kunnes 2009 tammikuussa syntynyt toinen lapsi romahdutti pelaamisen tyystin). Pelikerrat jäivät siis vähän vähiin.
- Dominion – Valtakunta (28)
- Truc (14)
- Die Dolmengötter (11)
- Black Vienna (10)
- Wabash Cannonball (9)
- Race for the Galaxy (8)
- Eläinpyramidi (8)
- Mahjong (7)
- Qwirkle (7)