Kategoriat
Artikkelit

Korttien muovittaminen

Lautapelien korttien muovittaminen on mielipiteitä jakava asia. Aikaisemmin muovittamista on haitannut valikoiman kapeus, mutta nykyisin korttimuoveja tehdään muillekin kuin keräilykorttipelien pelaajille. Lautapeliopas tutustui uusiin lautapelimuoveihin ja perehtyi korttien muovittamisen salaisuuksiin.

Korttien sullominen ohuisiin läpinäkyviin muovipusseihin on oiva keino suojata pelivälineet pahimmilta vahingoilta. Muovit estävät korttien tahraantumisen likaisista sormista tai pöydälle levinneistä sotkuista. Pahimmilta kosteusvaurioilta muovit suojaavat vain rajallisesti, koska ne ovat yläpäästään täysin auki ja nesteet pääsevät muovin sisälle sitä kautta. Monet kokevat muovittamisen täysin hölmöksi puuhaksi, toisille se on lähes pakkomielle.

Korttimuovien edut

Selkein etu on korttien suojaaminen. Kun samoja pelejä pelaa kerta toisensa jälkeen, kortit kuluvat. Pahimmillaan kuluminen voi johtaa tunnistettaviin jälkiin korttien taustapuolella. Toiset kokevat, että paljon pelatussa pelissä kuluminen saa näkyäkin, toisia tökkii korttien muuttuminen nuhjuisiksi ja tahmaisiksi. Harmillista on, jos peliä ei voi enää kulumisen vuoksi pelata. Halvat korttipelit tietysti korvaa uudella, mutta isoa lautapeliä ei viitsisi ostaa uudestaan vain siksi, että kortit ovat kuluneet puhki.

Oma lukunsa ovat tietysti erityisen kallisarvoiset pelit. Niiden suojaaminen on jo selvästi hyvä idea, sillä uusia kortteja voi olla hyvin vaikea tai kallis hankkia. Silloin muovittaminen on ehdottomasti suositeltavaa.

Jotkut kokevat muovitetut kortit helpommiksi sekoittaa. Kortit luistavat mukavasti, reunat eivät kulu ja pakan sekoittaminen sujuu joutuisasti. Muovitetut kortit vaativat tietynlaisen sekoitustekniikan, mutta kaikkia lautapelikortteja ei kyllä muutenkaan viitsi sekoitella yhtä huolettomasti kuin tavallisia pelikortteja. Laadukkaimpia saksalaisia kortteja toki voi sekoitella lähes miten haluaa, ilman pelkoa vahingoista. Tällaisten pelien muovittaminen ei usein tunnukaan erityisen tarpeelliselta.

Myös prototyyppien kehittäjät ja vieraskielisiä pelejä käyttävät voivat hyödyntää muoveja. Muovitetun kortin seuraksi on helppo sujauttaa käännöksen sisältävä lappu, eikä kortteja tarvitse pysyvästi sotkea lappuja liimailemalla. Prototyyppejä on helppo väsäillä käyttäen esimerkiksi tarpeettomia Magic-kortteja muoveissa. Muoveihin laitettu lappu on helppo vaihtaa uudeksi, kun pelin suunnittelu etenee. Tätä menetelmää on kertonut käyttäneensä muun muassa Dominionin kehittäjä Valerie Putman.

Korttimuoveja käytössä Race for the Galaxyä suojaamassa. Kuva: Chris Norwood / BGG
Korttimuoveja käytössä Race for the Galaxyä suojaamassa. Kuva: Chris Norwood / BGG

Muovittamisen haitat

Huonoista puolista olennaisimpia ovat hinta ja vaivalloisuus. Varsinkin jos pelissä on Dominionin tapaan runsaasti kortteja, laadukkaampien muovien hankkiminen on melkoinen lisäkustannus. Muovittaminen vaatii myös aikaa ja vaivaa.

Muovitetut kortit vievät lisäksi runsaasti enemmän tilaa. Korttipelit eivät yleensä mahdu laatikkoonsa muovitettuina, ellei laatikko ole erityisen iso. Lautapeleissäkin voi joutua nakkaamaan muuten kätevän komponenttitelineen laatikosta pois, jotta muovitetut kortit mahtuvat mukaan.

Muovitettu korttipakka on paksu ja varsinkin uusilla muoveilla pirullisen liukas, joten pakan pitäminen pystyssä voi olla työlästä. Tämä korjaantuu ajan mittaan, kun muovit vähän kuluvat, mutta ärsyttää se silti.

Laajentuneet valikoimat

Aikaisemmin korttimuovit palvelivat lähinnä keräilykorttipelien pelaajien tarvetta. Siellä puolella muovittaminen on hyvin vakiintunut käytäntö, sillä etenkin harvinaisemmat kortit halutaan pitää hyvässä kunnossa. Useimmat keräilykorttipelit käyttävät isoja pokerikokoisia kortteja, kun taas lautapeleissä isoimmatkin kortit ovat usein pienempää bridgekokoa ja vieläkin pienempiä.

Dragon Shieldien logoKorttimuovien on tietysti syytä olla sopivan kokoisia, liian isot muovit lerpattavat häiritsevästi. On vähän makuasia, miten paljon isompia muovit saavat olla, kaikkia vähän liian isot muovit eivät häiritse.

Tilanne on nykyisin onneksi parempi. Lautapelit.fi myi jo aikaisemmin omia pieniä muovejaan ja nyt Dragon Shield -muoveja valmistava Arcane Tinman on julkaissut sarjan Board Game Sleeves -muoveja, joita saa neljässä eri koossa. Fantasy Flight myy samoin omia lautapelimuovejaan, jotka ilmeisesti ovat tismalleen samoja Arcane Tinmanin muoveja eri paketissa. Nyt useimmille peleille löytyy sopivankokoiset korttimuovit. Neliönmuotoisille korteille ei kuitenkaan vieläkään ole sopivia muoveja.

Ultra ProKorttimuoveja on monta eri lajia. Halvimmat muovit ovat varsin ohuita ja pehmeitä. Kalliimmasta päästä löytyy tuntuvasti tukevampia muoveja, joissa korttien taustapuolet voivat olla erilaisilla väreillä tai kuvilla koristeltuja. Merkeistä Dragon Shieldin ohella suosittu on Ultra Pro.

Testissä Board Game Sleeves

Lautapelit.fi toimitti Lautapelioppaalle testattavaksi uusia Arcane Tinmenin Board Game Sleeves -muoveja ja niitä kelpaa kyllä suositella lautapelikäyttöön. Muovit ovat paksuudeltaan keskitasoa: eivät ohuimpia, mutta eivät tukevimpiakaan. Se on ihan hyvä, sillä liian paksut muovit ovat käytössä epämiellyttäviä, pakat turpoavat helposti liian paksuiksi

Board Game Sleeves -korttimuovitItse olen ollut halpojen Ultra Pro -korttimuovien käyttäjä jo vuosikausia. Niihin verrattuna uudet Board Game Sleevesit tuntuvat tukevilta. Se, että muovit ovat juuri sopivan kokoisia, on kyllä melkoinen plussa. Kiusaus vaihtaa Dominionin kortit Ultra Pron vähän liian isoista muoveista sopiviin Board Game Sleeveseihin on kohtalainen, mutta uusien muovien hinta ja ennen kaikkea vaihtamisen vaiva (molemmissa Dominioneissa kun on yhteensä noin tuhat korttia) pitää minut vielä vanhoissa.

Näitä muoveja saa ainakin Lautapelit.fi:stä ja 100 kpl paketti maksaa koosta riippuen noin 3-4 euroa. Kokoja on neljä: large, medium, small ja mini. Large ja medium ovat lähes samankokoisia, samoin small ja mini. Large näyttäisi olevan useimmille isokorttisille europeleille oikea koko, medium taas sopii jenkkipeleille, joiden kortit ovat isoja mutta pokerikokoa pienempiä. Small sopii europelien pikkukorteille ja mini etenkin Fantasy Flightin käyttämille minikorteille (esim. Arkham Horror).

Small-kokoiset kortit olivat juuri tasantarkkaan Lehmänkauppojen korteille sopivia, joten siihen käyttöön ne pääsivät. Mini-muoveille en omasta kokoelmastani löytänyt käyttöä, mutta vähän kyselemällä niillekin löytyi heti ottaja. Large on tosiaan kuin Dominionille tehty, mediumille sopivaa peliä pitää vielä vähän hakea.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

33 vastausta aiheeseen “Korttien muovittaminen”

Uudet Board Game -merkkiset korttisuojat vaikuttivat todellä päteviltä. Ne ovat riittävän jäykkiä sulavaan käsittelyyn ja suojaavat kortit mukavasti. Ja näyttivätpä nuo olevan kohtuullisen hintaisiakin, joten siinä mielessä ne ovat hyvä vaihtoehto korttisuojiksi peleihin, joissa kortit ovat kovassa käytössä.

Valitettavasti kiusaus kommentoida tähän on liian suuri.

Korttien muovittaminen tosiaan jakaa mielipiteitä. Itse onneksi edustan sitä semmoista kultaisen mielipuolista keskitietä tässäkin suhteessa. Inhoan yli kaiken noita kaikkein halvimpia muoveja ja ne kalliimmatkin ovat vain vähäsen heikompi vaihtoehto muovittamattomuuteen verrattuna. Joidenkin mielestä tosiaan muovitettuja kortteja on helpompi sekoittaa, mikä tietenkin on täysin väärä mielipide. Eihän niitä mokomia pysty edes pläräämään sujuvasti. TOISAALTA, mikään ei ole niin ärsyttävää kuin se, että pelin kortit merkkautuvat ja tunnistat ne pelatessa.

Muovien tärkein funktio tosiaan mulle on se, että niiden ansiosta kortit eivät merkkaudu. Ei ole ärsyttävämpää fiilistä pelatessa kuin se, että tunnistaa jonkin tahran/kuluman perusteella mikä kortti on seuraavana pakassa tai toisen kädessä. Mikäli sen tietämällä pystyy voittamaan pelin ei olo siitä yhtään parane. Lähinnä fiilis vastaa sitä kuin olisi huijannut pelissä. Olenkin muovittanut pelejä, joissa kortit ovat jo merkkautuneet. Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että joissakin tapauksissa olen jo ennakoivasti muovittanut pelin, joissa olen pelännyt merkkautumista.

Tärkein kohde suojata kortteja on minusta niissä lautapeleissä, missä on kohtuullisen vähän kortteja ja tuntuisi tyhmältä joutua hankkimaan uusi peli vain koska pari hassua korttia on kulahtanut liikaa.

Mitä tulee perinteisiin korttipakkoihin/-peleihin – siis niihin oikeasti perinteisiin, neljä maata ja 13 korttia per maa jne – niin niissä korttipakan kuluminen puhki ja käytännössä pilalle meneminen nyt vain on aina kuulunut asiaan. Tuntuisi tyhmältä koittaa sen kummemmin suojailla kortteja, kun kortit ovat edullisia ja niitä saa lisää koska vain.

Ehkäpä samasta syystä musta tuntuu tyhmältä suojata kortteja, kun kyse on puhtaista korttipeleistä, esmes juuri mainitut Dominion ja RftG, vaikka mokoman kalliita korttipelejä ovatkin. Vaikka kieltämättä kauhulla mietinkin sitä, että ENTÄ JOS niissä sattuisi sopivasti menemään muutama kortti rikkipoikki ja täten koko peli rikki, kun mielenterveys kärsisi liikaa merkatuilla korteilla pelaamisesta (Ainakin RftG:n kohdalla tämä on mukavan hypoteettinen skenaario, kun en vieläkään peliä omista..). Toki, jos näin pääsee käymään, voi aina joko a) ostaa uuden pelin b) suojata kortit kalliimmanpuoleisilla muoveilla, jotka kätkevät korttien taustat. Omalla kohdallani toki auttaa se, että kovinkaan montaa peliä en pelaa useita kymmeniä kertoja, jolloin kortit yksinkertaisesti eivät ehdi kulua puhki mun elinaikanani. :-) On toki totta, ettei se vaadi kuin sen yhden kriittisen kortin merkkautumista, jotta se alkaa ärsyttämään.

En voi olla kuin ihmeissäni katsellessani ihmisten intoa suojata Dominion-korttejaan. Kieltämättä minustakin kyseessä on kohtuullisen kallis peli korttipeliksi ja siksi kyllä sinällään on paikallaan suojata niitä. Toisaalta, kyseisessä pelissä on monia kappaleita samoja kortteja ja edes mua (ja olen tosiaan melko tarkka itse näiden suhteen) ei niin kamalasti häiritsisi yhden (tai useamman) merkkautuminen, koska toimintakortteja ei useinkaan tarvita kaikkia (itseasiassa kaikissa paitsi kolmessa pinossa on aina vähintään yksi turha) ja piste/rahakortteja on vinot pinot vaihdokkeja (eritoten jos ostit ekan lisäosan). Korttien epätasainen kuluminen periaatteessa toinen syy suojata niitä, mutta se tuntuu likimain yhtä paljon hätävarjelun liioittelulta kuin merkkautumisen pelkokin.

Nimim. Huomenna ajattelin postista noutaa 1000+ kortinsuojusta eri peleillä (en kuitenkaan yhtäkään Dominionille). ;-)

Perinteisten korttipakkojen kohdalla kuluminen kuuluu asiaan ja perinteisesti varsinkin rahasta pelattaessa isäntä on kerännyt poteista osan kattamaan peli-illan uudet kortit. Ratkaisu tässä on muutenkin laadukkaiden, kestävien muovikorttien ostaminen.

Minun Dominionini on tosiaan muoveissa jo siksi, että korttien sekoittaminen nyt vain on paljon mukavampaa muovien kanssa. Dominionin kortit tuntuvat sellaisilta, että ne kunnolla plärätessä vääntyvät ja rauhallisemmalla sekoittelulla reunat kuluvat (ja kun korttien reunat ovat mustat, kuluminen näkyy heti).

Itse muovitan nimenomaan ne pelit, joissa pakkaa sekoitetaan usein. Esimerkiksi Twilight Struggle, Race for the Galaxy, Fist of Dragonstones, Memoir ’44, Galaxy Trucker. Taidanpa nyt vielä Menolipunkin muovittaa. Coloretto ja 6nimmt ovat puolestaan jo niin halpoja pelejä, ettei niitä kehtaa muovittaa.

Itse muovitan hyvin suuren osan korteista. Taitaapa ainoastaan Tarot pakat ja halvat peruspelit kuten coloretto, 6 nimnt yms olla suojaamatta (poikkeuksiakin on, esim. Fairytale). Itse suosin käyttötarkoitukseen sopivia muoveja, jos tiedän etttä pakkaa sekoitellaan paljon hommaan paksummat muovit, ihan siksi etten jaksa vaihdella hajonneita ja liian kuluneita suojia kokoajan. Ultrapron ohuet suojat kun kestävät melko rajallisesti loppupeleissä ilman että taittuvat ja ryttyyntyvät. Yritin kovasti miettiä omistanko yhtään yli 20e peliä jossa on kortteja, mutta jota en olisi muovittanut. Kaksi peliä olen peräti laminoinut (Hentacle ja Last Straw) koska sopivan kokoisia muoveja ei ole olemassa ja koska uuden kappaleen hankkiminen vanhan vaurioituessa ei ole mahdollista.

Race for the galaxyssä minulla taitaa olla menossa kolmannet muovit. Ensin oli ohuet härpäkkeet jotka menivät ensimmäisen parin kk aikana kelvottomiksi, sen jälkeen vaihdoin japanilaisiin mistä päädyin pakonedessä dragonshieldeihin kun japanilaiset kuluivat liikaa ja uusia ei omassa kaapissani enää ollut. RFTG on pakko melkein muovittaa ihan senkin vuoksi että a) pelaan paljon sitä reisussa ja baareissa b) korttien kuluminen näyttäisi selvän eron lisäosien välillä c) korttilaadun vaihdosta ei muovin sisällä huomaa.

Mites on, mahtuvatko Dominionin kortit muovitettuna noilla lautapelit.fi:n uusilla, L-koon ”Board Game Sleeves”-muoveilla takaisin laatikkoon omille paikoilleen, vai onko kehiteltävä vaihtoehtoisia korttisäilöjä?

/juzzuf

Mahtuvat. Kansi ei mene ihan kiinni, mutta sitä muovikehikkoa pystyy madaltamaan hieman leikkaamalla pohjasta paloja pois, jonka jälkeen kansi menee kiinni.

Itse tein kuitenkin Dominionille omat laatikot, jotka toimivat matkakäytössä tuntuvasti paremmin kuin alkuperäiset. Yhden kanssa ei ollut vielä ongelmaa, mutta kahden ison boksin kärrääminen oli jo täysin tolkutonta:

Tuunattu Dominion-laatikko

Täys kattoo, jos laatikoiden askartelusta kirjoittaisi jutun joskus.

Hellurei.
Eli tosiaan nämä uudet vartavasten esim dominionin korteille suunnatut muovit ovat jäykempiä kuin ne ultra pron ohuenohuet turhakkaeet? onko samaa tasoa ultra pron parempien muovien jäykkyyden suhteen?

Välimallin muovit ovat, eli ohuita läpysköjä tuhdimpaa, mutta paksumpaa Ultra Prota (muistikuvat kymmenen vuoden takaisesta Magicin peluusta) ohuempaa.

Tuli ostettua nyt muovit Dominioniin peruspelille sekä lisäosalle. Muovit ovat erinomaiset kuten edellä onkin jo mainittu. Lujuus vastaa kutakuinkin normaalia dragon shieldiä eli kortit ovat erittäin mukava sekoittaa. Muovienhan suurin etu on että ei tarvitse sekoittaa niin varovaisesti eikä tarvitse pelätä korttien taittumista. Siihen nähden n. 700+ kortin muovittaminen on pikkuseikka (4:lle pelaajalle). Kortit mahtuvat juuri ja juuri niille kuuluville paikoileen mutta vähän joutuu suojia taittamaan. Edessä onkin siis uuden säilytys ratkaisun kehittely, tällä hetkellä kortit ovat kahdessa kapeassa kenkälaatikossa.

Aika urakka muovittaa Dominionin ja Intriguen kortit, mutta kyllä kannatti. Noilla lautapelit.fi:n ”Dominion-muoveille” muovit menevät minusta turhan herkästi ruttuun reunoilta ja menee muutenkin vähän turhan survomiseksi. Piti siis keksiä parempi säilytyslaatikko.

Varaston kaivelu kannatti, sillä perukoilta löytyi varmaan parikymmentä vuotta vanha Posson valmistama tukeva korppujen säilytyslaatikko. Tenaville tiedoksi: korppuja ei laiteta suuhun, vaan niille säilöttiin dataa joskus jurakaudella.

Uskomaton tuuri, nimittäin kortit menevät tismalleen kahteen riviin niin, että vasemmalle jää peruspelin, oikealle Intriguen kortit. Liukulaatikon päälle jäi vielä sen verran ilmatilaa, että sääntökirjat sopivat sisään. Kierrätys kunniaan!

Minulla oli aikaisemmin lähinnä vain ja ainoastaan huonoja kokemuksia korttien muovittamisesta – aikaisemmin (muiden ihmisten) pelien muovitetut kortit vaikuttivat kaikki epämukavilta käsitellä ja kortit putoilivat pois suojistaan. Ilmeisesti he ovat käyttäneet huonoja muoveja, sillä nyt kun itse muovitin Dominionini noilla Lautapelit.fin Large-taskuilla, aikaisemmat epäilykset korttien muovittamisesta kyllä väistyivät.

Lisäksi pitää mainita, että paitsi mielenterveyteni on nyt paremmassa suojassa kun voi peluuttaa pelejä myös nakkisormisella kömpelöporukalla baarin pöydässä, muuttui ainakin Dominion huomattavasti mukavammaksi käsitellä sekoituksen ym. suhteen. Samaan syssyyn muovitin (erikokoisilla taskuilla, tosin) Pandemian, jonka korteista erityisesti infektiokortit tuntuvat kuluvan tumman värinsä takia ERITTÄIN nopeasti.

Itse kanniskelen, lähinnä kantolaitteiden akuutin tilanpuutteen vuoksi, Dominioniani Carcassonnen lisäosan boksissa, johon muovittamattomat kortit menivät sopivat kuin nyrkki silmään. Nyt täytynee keksiä uusi ratkaisu pelin kuljettamiseen, kun tuo lisäriboksi jäi ihan skidisti pieneksi.

Mites onko jollakin kokemusta miten nuo Board Game Sleevesin minit toimii? Nuo Fantasy Flightin pikkukorttipakat ei muutenkaan ole parhaiten pystyssä/paikallaan pysyvää sorttia, mutta ainakin yhen pelin käyttö on sen verran toistuvaa että alkaa tuleen ikäviä käytön jälkiä pikkuhiljaa. Monet FF:n pelit ku ei oo vielä niitä kaikkein halvimpiakaan :p

Hyvin toimivat, eivät haittaa sekoittamista, ja ovat muutenkin miellyttäviä käytössä. Muovitin juuri Galactican ja Chaos in the Old Worldin pikkukortit, koska kumpiakin käytetään koko ajan. Pari milliä jää tyhjää muovin suulle, mutta se ei haittaa. Nyt pitäisi enää muovittaa kaikki Arkham Horrorin pikkukortit…

Itse olisin varmaan ostanut Dominioniin muovit, mutta sitten hinta olisi ollut puolet peruspelin hinnasta, niin en oikein nähnyt sen arvoiseksi. Pelissä on kuitenkin kaikkia toimintakortteja yksi ylimääräinen ja lisäksi seitsemän blancoa korttia, joilla voi korvata hajonneita kortteja, joten en ole erityisen huolissani korttien kulumisesta. Plus tosiaankaan ei se nyt ihan maailman isoin juttu ole, jos joku kortti on vähän merkattu, kun kortteja on useita kutakin.

-Tero

En pikagooglaillu löytänyt tarkkoja mittoja, mutta kuulostaisi ihan standardikoolta. Pitäisi siis kaikkien keräilykorttikokoisten muovien sopia.

Aivan totta. Pandemian korttien koko on melkein yks yhteen magic korttien kanssa joten samat muovit käy myös pandemian korteille. Itse käytin dragon shieldejä sekä ultra pron suojia.

Joku varmaan on koonnut kattavan listan eri peleihin sopivista korttimuoveista?

Onko tietoa mitkä suojat menisi Caylus Magna Carta (lautapelit.fi) peliin?

Sanoisin noin äkkiä peliä näkemättä, että siinä on standardit eurokokoiset kortit, eli vähän pienet keräilykorttimuoveihin. Olisiko Lautapelisuojat kokoa M sitten oikean kokoiset.

Otjp:lle viivästynyt vastaus: ei ole tainnut koota, koska tuollaisen listan kokoaminen ja ylläpitäminen tietäisi järjetöntä määrää työtä. Vähän sama syy kuin sille, miksi kukaan ei ole tehnyt kattavaa listaa pelien kieliriippuvuudesta…

Lautapelit.fi:n M koko on kylläkin se jenkkikoko, eli esim useimmat FFG:n pelit. Veikkaisin Cayluks MC:n kooksi sitä L:ää. Mutta ei ole peliä, niin en vanno.

Mayday Gamesin suojat ovat kyllä mielestäni parhaat mitä on ja tulee olemaan. Ostin Stone Ageen ja Dominioniin sopivia suojia semmoset 500 ja muistaakseni yhtäkään ei tarvinnut leikellä ja kaikki olivat kunnossa. Dominionin korttipinotkaan eivät aiheuta haitariefektiä ja suojat ovat todella kestäviä. 500 suojaa maksoi muistaakseni itselleni 35$ (sis. postikulut) eli onhan noilla hintaa, mutta laatuakin.

Veikkaanpa että nämä arcane tinmenin suojat ovat varmasti laadullisesti vähintään samaa luokkaa kuin nämä Mayday gamesin suojat tai ainakaan siinä määrin että sillä olisi niin merkitystä. Lautapelisuojien (L) lujuus ja muovin paksuus ovat erinomaisia korttien sulavaan sekoittamiseen ja käsittelyyn ja mahtuvat juuri paikalleen dominion korttien kanssa. Ja 500kpl maksaa 17,5e.

Suojaisin mielelläni kaikki pelini, mutta osassa on niin paljon kortteja ja jopa eri kokoisia kortteja, että se olisi niin aikaa ja rahaa vievää että parempi jättää tekemättä. Mutta esim. RfTg kannattaa suojata ehdottomasti, koska kortteja tulee sekoiteltua ja näprättyä jo parin pelin aikana jumalaton määrä.

Itse kuulun tuohon porukkaan, jonka mielestä muovittaminen on aivan hanurista. Liukkaita kortteja on selvästi ikävämpi sekottaa ja käsitellä. Muovitettua pakkaa ei edes voi plärätä kunnolla. Muovitettuna kortit eivät mahdu alkuperäiseen laatikkoon varsinkaan jos laatikko on tarkasti mitotettu esim. Space Hulk: Death Angel tai Areena — Titaanien taisto. Harvaa peliä tulee pelattua oikeesti niin paljon, että kortit pilalle menis. Omista peleistäni ainoastaan Bohnanzassa on kortit kuluneet vähän enemmän useamman vuoden pelaamisen jälkeen. Ja mitä juomien kaatumiseen korttien päälle tulee, niin eivät ne yläpäästä avonaiset suojat siinä juuri mitään auta.

Sen sijaan joku vois keksiä miten pelien laatikot sais kestämään paremmin repussa kuljettamista. Melkein jokasesta omasta pelistäni on laatikko ainakin osittain mennyt rikki.

@Mikko – liukkaudesta ainakin pääsee eroon kun ostaa mattapintaisia suojia :) suosittelen.

Itsellä kaikki mahdollinen muovitettu – sääliksi käy kavereiden pelejä joissa kortit kuluvat ja rispaantuvat.

Ostin board game sleeves arcane tinmen suojia 800kpl perusosaan ja nousukauteen. Harmitti todellakin että ei mahtunut enää koteloon kuin poikittain ja näin ollen kantta ei saanut päälle. Nyt aloitin urakan jossa leikkaan sen ylimääränen muoviosan pois n. 5mm ja nyt kortit taas mahtuu hyvin omaan koteloon. 1/3 nyt leikattu n. tunnissa ja on mielestäni sen arvoista vaikkakin vähän hidasta yksin :D

En muovittele kortteja koskaan. Yksi peli, jossa se olisi ehdottomasti kannattanut on Love Letter. Korttimme ovat merkkaantuneet, ja peli menee pilalle siitä. Ostan varmasti jossain vaiheessa uuden, ja samalla ostan siihen sopivat muovit. Olen suositellut tuota myös kaikille, jotka ovat kyseisen pelin hankintaa harkinneet.

Love Letter Premium Editionissa tulee suojat valmiiksi mukana. Muutenkin tuo on ihan mukava versio, kun mahdollistaa pelin yli neljällä pelaajalla.

Aijon ottaa projektikseni muovittaa Dead of Winter pelin hahmo-, tavoite- ja esinekortit, joihin sujautan myös omat käännökseni korteista. Tässä pelissä on mielestäni erityisen tärkeää, että jokainen pelaaja tietää tarkalleen mitä hänellä on kädessään ja tavoitteena, ilman että joutuisi kysymään paremmin englantia osaavalta (tässä tapauksessa usein minulta) tarkennusta kortin tekstiin. Alkuperäistekstit ovat myös jossain tilanteissa epämääräisiä, joten on hyvä, että voin suomennokseen lisätä tarkennuksia, jotka olen tarkistanut esim. BGG:istä. Tässä tapauksessa osan korttien muovitus on siis erittäin perusteltua ja tunnelmallinen peli avautuu helpommin uusille pelaajille. Kiitos idean herättäneestä jutusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *