Matt Throwerin Tabletop Gaming Manual : A guide to the diverse world of modern tabletop gaming (Haynes Publishing 2018, 188 s.) on katsaus sosiaalisten pelien maailmaan. Kirjan otsikossa sanotaan pöytäpelit, mutta suomen kielen sosiaalinen pelaaminen tarkoittaa käytännössä samaa asiaa. Katsannossa ovat mukana lauta- ja korttipelit, keräilykorttipelit, figupelit, sotapelit ja roolipelit, eli käytännössä koko sosiaalisen pelaamisen kirjo.
Kirja alkaa kirjoittajan omakohtaisella kokemuksella siitä, miten hän löysi 12-vuotiaana kirjakaupasta kirjan What is Dungeons and Dragons, joka avasi kirjoittajalle uuden maailman. Maailman, johon kuului roolipelejä, lautapelejä ja figupelejä. Throwerin mukaan kirja ei vain kuvannut pelejä, vaan siihen liittyvää kultuuria. Se toimi oppaana uuteen sosiaalisten pelien maailmaan.
Kaikki pöytäpelaamisesta
Tabletop Gaming Manual on moderni What is Dungeons and Dragons. Kirjassa käydään yhdeksässä kappaleessa läpi sosiaalisen pelaamisen esihistoria ja historia, luodaan katsaus eri peleihin, käydään läpi eri tapoja pelata (mukaanlukien yksin pelaaminen eli sooloaminen, postipelaaminen ja sen modernimmat muunnokset, ja sosiaalisten pelien videopelimuunnokset), ja pelien ostaminen ja säilyttäminen. Käytännössä sisältö vastaa hyvin paljon Lautapelien harrastaminen -blogikirjoitustani, mutta kaikki siinä käsitellyt osa-alueet käydään läpi paljon yksityiskohtaisemmin. Lisäksi mukana oma kappale figujen maalaamisesta ja onpa mukana todennäköisyyslaskennan perusteitakin! Lopuksi tarjotaan ohjeita omien pelien suunnitteluun.
Kirjan tarkoitus on toimia oppaana sosiaaliseen pelaamiseen ja sen Tabletop Gaming Manual tekee. Kirjassa käsitellään kaikki se, mitä joissain yhteyksissä kutsutaan pelikulttuuriksi. Kirjan sopivuutta tavoitellulle kohderyhmälle eli henkilölle, joka on vasta tutustumassa sosiaaliseen pelaamiseen, en pysty aukottomasti arvioimaan. Jos figumaalaus, josta en tiedä mitään on jonkinlainen mittatikku, kirjan toimii aloittelijoillekin. Ylipäänsä teksti on hyvälaatuista ja rullaa eteenpäin jouhevasti. Matt Thrower julkaisee Shut Up & Sit Downissa ja The Guardianin kaltaisissa lehdissä ja ammattikirjoittajan tausta huokuu läpi koko kirjan.
Pelit puuttuvat
Jotain kirjasta kuitenkin puuttuu ja se on pelit. Tabletop Gaming Manual sisältää hyvin vähän kuvauksia peleistä ja niiden suunnittelijoista. Peleistä kyllä kirjoitetaan paljon esimerkkinä laajemmasta kontekstista, varsinkin pelaamisen historiasta kirjoitettaessa, mutta itse peleihin ei paneuduta ja pelisuunnittelijat sivuutetaan lähes kokonaan. Suunnittelijoiden kohdalla väittäisin jopa, että heidät on suunnitelmallisesti häivytetty pois, jotta tekstistä ei tule nimien luettelointia.
Tästä tosin seuraa joitain mielenkiintoisia tilanteista, kuten kohta jossa listataan kolme-neljä Uwe Rosenbergin peliä ilman että miehen nimeä mainitaan (Uwea ei mainita koko kirjassa kertaakaan, ainakaan sisällysluettelon mukaan)!
Kirjan visuaalinen ilme on värikäs, kiitos satojen BGG:stä ja Flickristä kopioitujen kuvien. Kirja on kovakantinen ja vastaa kooltaan noin A4:sta. Tämä on kirja jonka pitäisi löytyä sosiaalisia pelejä myyvän liikkeen kassan vierestä.
Vahva lukusuositus!