Kategoriat
Kirjat

Käytännön opas pakohuoneisiin

Katleena Kortesuon Pakohuone : Suunnittele, toteuta, pakene (Karisto, 2018) on suomalainen perusteos pakohuoneiden maailmasta pelaajille ja huoneiden tekijöille.

Pakohuoneet ovat 2010-luvun loppupuolen iso ilmiö, joka on Suomessakin kasvanut räjähdysmaisesti. Ei siis ihme, että pakohuoneintoilija Katleena Kortesuo on nähnyt tässä tilaisuuden, tarttunut toimeen ja kirjoittanut aiheesta perusteoksen, jonka lukemalla pääsee ilmiöstä hyvin kartalle.

Pakohuone : suunnittele, toteuta, pakene

Perusopas pakohuoneisiin

Pakohuone : suunnittele, toteuta ja pakene (Karisto, 2018, 141 s.) on pieni ja tiivis kirja, joka käsittelee pakohuoneita monesta eri näkökulmasta. Kirjasta on iloa niin pakohuoneiden kuluttajille, pakohuoneiden tekijöille kuin yrityksille, joita kiinnostaa pakohuoneiden käyttäminen jollain tapaa yritystoiminnan ohessa.

Pelaajan näkökulmasta kirja tarjoaa yleisperehdytyksen siihen, millaisia erilaisia pakohuoneita ylipäänsä on tarjolla. Pakohuoneitakin on monenlaisia: toisissa pääpaino on tarinassa, toisissa pulmissa. On kilpailullisempaa ja immersiivisempää. Oman makunsa saa selville vain pelaamalla, mutta kirja antaa hyvän yleiskuvan siitä, millaisia huoneita on olemassa, mikä auttaa nopeammin löytämään oman suosikkinsa.

Pelaamiseen on tarjolla myös niksejä, joiden avulla pakohuoneista selviää varmemmin pihalle. Mielenkiintoinen – ja varmasti vähän mielipiteitäkin jakava – on ehdotus selkeästä roolijaosta. Minusta ajatus pelkkänä kirjurina toimimisesta muiden ratkoessa pulmia olisi kauhistus, mutta Katleenalle tämä rooli toimii. Epäilemättä varsinkin mutkikkaammassa huoneessa listat löydetyistä vihjeistä ja ratkaisua kaipaavista pulmista ja lukoista voisivat auttaa asiaa.

Ohjeita pakohuoneiden tekijöille

Pakohuoneiden tekeminen on mielenkiintoinen pelisuunnittelun osa-alue. Tähän kirja tarjoaa hyviä lähtökohtia. Tässä suhteessa kirjan parasta antia ovat lopusta löytyvät kolme esimerkkihuonetta eri tarkoituksiin: lastenjuhliin, polttareihin ja yrityksen tiimipäivään. Näihin on selkeät, seikkaperäiset ohjeet pulmien rakentamiseen ja neuvoja pelin ohjaamiseen. Vaikka huoneita ei rakentaisi sellaisenaan, niistä saa kuitenkin hyviä ajatuksia siitä, miten pakohuone rakentuu.

Kirjassa on myös hieman neuvoja pakohuoneyrittäjille. Ihan tämän kirjan ohjeilla ei pakohuoneyrittäjäksi kannata vielä ryhtyä, mutta kirjassa on hyviä ideoita, joista pakohuoneyrittäjät voisivat ottaa opikseen. Esimerkiksi joidenkin pakohuoneiden käyttämä kiinteä, pelaajamäärästä riippumaton hinnoittelu on idea, jonka soisi yleistyvän.

Haastattelu

Haastattelin Katleena Kortesuota Lautakunta-podcastin pakohuonepelejä käsittelevään jaksoon ennen kirjan ilmestymistä. Haastattelu löytyy Lautakunnan neljännestä jaksosta:

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *