Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2022

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Arnak : Kadonneet rauniot -pelin kansi

Arnak – Kadonneet rauniot. Harrastajille, kokeneille perheille. Monia palkintoja voittanut Arnak on värikäs ja näyttävä lautapeli, jossa seikkaillaan etsimässä kadonneita raunioita. Pelissä on seikkailun tuntua, jännitystä ja tiukkaa pähkäilyä. Vaativuudeltaan peli miellyttää harrastajia, mutta toimii myös perhepelinä isompien ja lautapelien suhteen kokeneiden lasten kanssa. Lue Arnakin arvostelu.

Cartographersin kansi

Cartographers. Perheille, aikuisille. Karttojen piirteleminen on hauskaa, sen todistaa Cartographers. Pakasta nousevat kortit kertovat, millaista maastoa kartalle on piirrettävä, eli minkävärisiä tetrispalikoita kupongille lisätään. Toiset kortit määrittelevät, millaisista asioista pelin eri vaiheissa saa pisteitä. Välillä kartalle saattaa ilmestyä häiritseviä hirviöitä. Jos peliin innostuu enemmänkin, lisäosiakin on saatavilla. Lue Cartographersin arvostelu.

Cascadian kansi

Cascadia. Perheille, aikuisille. Moninkertainen palkintovoittaja (muun muassa Saksan vuoden peli 2022) Cascadia on kepeä luontoaiheinen aivopähkinä, jossa pitää rakentaa eläimille elinympäristöjä, joihin eläimet saa sitten mahdollisimman hyvin pistekorttien mukaisesti. Lue Cascadian arvostelu.

Cóatlin kansi

Cóatl. Perheille, aikuisille. Asteekkiaiheinen Cóatl on värikäs peli, jossa kootaan pitkiä, kiemurtelevia sulkakäärmeitä palasista tavoitekorttien mukaisesti. Peli on kiperä optimointihaaste, joka sopii mainiosti vaikkapa Azulin ystäville, jotka haluavat vähän mutkikkaamman pelin. Lue Cóatlin arvostelu.

Dinner in Parisin kansi

Dinner in Paris. Perheille, joissa on koululaisia; aikuisille. Vuoden strategiapeli -palkinnon voittanut ranskalaispeli on ravintoloitsijoiden kilpailua toriaukion tilasta. Ravintoloiden terassit täyttävät aukion. Kuka saa ravintolakoneistonsa tuottamaan hyvin rahaa? Peli toimii erityisen hyvin kaksinpelinä. Lue Dinner in Parisin arvostelu.

DinoDeckin kansi

DinoDeck. Lapsille. Kotimainen DinoDeck on pohjimmiltaan vanhat tutut Top Trumps -autokortit eli korttien ominaisuuksien vertailua. Näissä korteissa on vain dinosauruksia ja numeroiden lisäksi symbolit, jolloin vertailu onnistuu vähän pienemmiltäkin lapsilta. Alle kouluikäisille dinosaurusfaneille tämä on nappivalinta. Lue DinoDeckin arvostelu.

Dragominon kansi

Dragomino. Lapsille. Moneen kertaan palkittu Dragomino on lastenpelitulkinta rakastetusta Kingdomino-pelistä (katso Kingdomino Origins alla!). Peli on parhaimmillaan noin viisivuotiailla, mutta nuoremmatkin voivat osallistua ja vanhemmillekin riittää mielekästä pelattavaa. Vuoden paras lastenpeli! Lue Dragominon arvostelu.

Family Inc.:n kansi

Family Inc. Koko perheelle. Yksinkertainen on kaunista, vaikka tämä vaatimaton peli ei ulkonäöllään koreilekaan. Family Inc. tekee vain yhden jutun, mutta tekee sen hyvin. Uskallatko ottaa vielä yhden kolikon? Yksinkertainen onnenkoetuspeli on sujuva, jännittävä ja vauhdikas koko perheen peli. Lue Family Incin arvostelu.

Fungin kansi

Fungi. Kaksinpeliksi. Leppoisa sieniretki on monen käsitys hyvästä ajanvietteestä. Jos sienisesonki ei ole käynnissä, kahden pelaajan korttipeli Fungi tarjoaa mainion tavan lähteä metsään kävelemään ja etsimään sieniä – ja takuuvarman sienisaaliin. Lue Fungin arvostelu.

Kids Chronicles : Kuukiven metsästys -pelin kansi

Kids Chronicles: Kuukiven metsästys. Lapsille aikuisten avustuksella. Aikuisten sovellusvetoinen dekkaripeli Chronicles of Crime on taipunut lapsille sopivaksi versioksi, jossa mysteeriä ratkotaan skannailemalla QR-koodeja puhelimella. Sovellus tekee pelistä lapsille jännittävää pelattavaa, mutta vaikka peli on vaikeustasoltaan muuten lastenpeli, sen pelaamisessa on hyvä olla aikuiset apuna ainakin pienempien lasten kanssa. Lue Kids Chroniclesin arvostelu.

Kingdomino Originsin kansi

Kingdomino Origins. Perheille, aikuisille. Alkuperäinen Kingdomino on moneen kertaan palkittu, suosittu peli. Kingdomino Origins on uusin versio, jonka perussäännöt ovat lähes yksi yhteen alkuperäisen Kingdominon kanssa. Sen lisäksi mukana on vaihtoehtoisia pelitapoja, jotka lisäävät peliin monimutkaisuutta ja pohdittavaa. Nämä pelitavat miellyttävät kokeneempia pelaajia ja peliharrastajia. Lue Kingdomino Originsin arvostelu.

Living Forestin kansi

Living Forest. Perheille, joissa on koululaisia; aikuisille. Metsänhenkien taistelu pyhän puun pelastamiseksi voitti sekä Saksassa että Ranskassa vuoden parhaan vähän vaativamman pelin palkinnon. Peli on lopulta säännöiltään yksinkertaisempi kuin miltä se vaikuttaa ja tarjoaa mielenkiintoista onnenkoetusta ja erilaisia tapoja voittaa. Lue Living Forestin arvostelu.

Nidavellirin kansi

Nidavellir. Perheille, joilla on pelikokemusta; aikuisille. Viikinkimytologiaa, fantasiaa ja kääpiöitä aiheenaan yhdistelevä Nidavellir paljastuu juonikkaaksi huutokauppapeliksi. Pelaajat yrittävät kerätä hyviä korttisettejä itselleen. Pelin jippona on mahdollisuus tarjota huutokaupassa nollaa ja vaihtaa sen sijaan omia kolikoitaan isommiksi, jotta on myöhemmissä kisoissa vahvemmalla. Lue Nidavellirin arvostelu.

Paleon kansi

Paleo. Perheille, joilla on pelikokemusta; aikuisille. Saatteko pidettyä kivikautisen heimon hengissä vaikeissa oloissa? Paleo on yhteistyöpeli, jossa pelaajien on selviydyttävä kivikauden vaikeuksista. Palkittu peli haastaa pelaajat aina vain vaikeammilla pulmilla. Sääntöjen kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta koska peliä pelataan yhteistyönä, se soveltuu myös perhepeliksi perheisiin, joissa lapsillakin on jo pelikokemusta. Lue Paleon arvostelu.

Sagradan kansi

Sagrada. Perheille, aikuisille. Palkintoja voittaneessa pelissä rakennetaan Sagrada Familian lasimaalauksia. No, käytännössä aihe ei pelissä näy, mutta läpikuultavista, värikkäistä nopista muodostuu pelin edetessä kauniita asetelmia. Nopat rajoittavat toistensa asettelua kiperästi ja toisten pelaajien nenän edestäkin pääsee napsimaan näiden kipeästi kaipaamia noppia. Lue Sagradan arvostelu.

7 Wonders: Architectsin kansi

7 Wonders: Architects. Perheille, kepeää peliä kaipaaville aikuisille. 7 Wonders on 2010-luvun lautapelien megahittejä. Uusi 7 Wonders: Architects perustuu samaan maailman seitsemän ihmeen rakentamisen aihepiiriin, mutta on merkittävästi kepeämpi perhepeli. Ranskan Vuoden peliksi valittu peli soveltuu alkuperäisen 7 Wondersin tapaan mainiosti isoillekin porukoille, eikä aikaisempaa pelikokemusta juuri kaivata. Lue 7 Wonders: Architectsin arvostelu.

Zombie Kidz Evolutionin kansi

Zombie Kidz Evolution. Koululaisten kanssa pelattavaksi. Koulua uhkaa zombieiden vyöry. Saatteko pysäytettyä elävät kuolleet yhteistyössä? Zombie Kidz Evolution on koko perheelle sopiva legacy-peli, jossa useamman pelikerran aikana peli kehittyy ja saa uusia ominaisuuksia. Vaikeustaso kasvaa pelin edetessä. Lue Zombie Kidz Evolutionin arvostelu.

Lisää vinkkejä löytyy Pöydällä.net:n joululahjalistalta.

Pelaajien valinta -palkinnot ja Vuoden pelit

Suomalaiset lautapelibloggaajat jakoivat jo kuudetta kertaa Pelaajien valinta -palkinnot. Palkinto jaettiin perhepelien ja harrastajapelien sarjassa.

Vuoden perhepeliksi valittiin Sagrada ja vuoden harrastajapeliksi Arnak – Kadonneet rauniot. Molemmat ovat erinomaisia valintoja.

Palkinnon finalistit perusteluineen löydät Pelaajien valinta -palkinnon omilta sivuilta.

Vuoden peli -palkinnon voittajista Pelaa kuin miljonääri on uusi versio vanhasta Finanssi-pelistä. Jos nostalgianjano on kova, sitä voi harkita, mutta muussa tapauksessa suosittelemme pitäytymään tuoreemmissa peleissä. Vuoden strategiapeli Dinner in Paris on kelpo valinta.

Vuoden partypeli on Bezzerwizzer, vanha tuttu tietovisailupeli kymmenen vuoden takaa päivitettynä painoksena. Tietovisailun ystäville se on edelleen ihan hyvä. Vuoden lastenpeli Dragomino on todella hyvä, ehdottomasti vuoden parhaita lastenpelejä.

Mistä näitä saa?

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää palvelevasta pelikaupasta. Kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Jos haluat seurata Lautapeliopasta, löydät meidät Telegramista. Voit myös tilata uutiskirjeemme, joka toimittaa sähköpostiisi Lautapelioppaan kuulumisia korkeintaan kerran viikossa.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Hyvää joulua!

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2023!

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Joululahjasuositukset 2022”

Asun Norjassa, ja useimmat lastenlapseni ja toinen vanhemmista eivät osaa suomea. Teidän peleistänne ei liene muunkielisille kuin suomalaisille?

Minulla on itselläni joitakin nideoita pelien laatimniseksi; minne niitä kannattaisi yrittää myydä?

Eero, monissakaan näistä peleistä ei itse asiassa ole tekstiä pelin osissa. On nopeampaa listata ne pelit, joissa on korteissa tekstiä tai muuta hankaluutta: sellaisia ovat Arnak ja Paleo. Sagradassa on jonkin verran tekstillisiä kortteja, mutta niitä ei ole monta ja ne ovat koko ajan kaikkien näkyvillä eli helpot selittää. Zombie Kidz Evolutionkin voi olla vähän hankala. Muut pelit ovat täysin kielivapaita.

Lisäksi käytännössä kaikki nämä pelit ovat kyllä saatavilla Norjasta norjankielisinä ja osasta on yhteispohjoismainen painos, jossa on säännöt sekä suomeksi että norjaksi. Ei siis ole suurikaan pulma tämä.

Pelkkiä peli-ideoita ei osta kukaan, koska ne eivät oikeastaan ole minkään arvoisia. Pelifirmat haluavat lähes valmiita pelejä. Jos olet kehittänyt ideasi toimivaksi peliksi, sitä voi tarjota pelijulkaisijoille. Suomessa sellaisia ovat esimerkiksi Tactic, Martinex (Peliko) ja Lautapelit.fi. Hyvästä ideasta julkaistuksi peliksi -juttu avaa tätä aihetta enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *