Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta — ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!
Koska hyväkään peli ei miellytä kaikkia, lista on jaettu erilaisiin luokituksiin. Näin sopivan pelin löytäminen helpottuu. Mukana on myös pari moneen paikkaan sopivaa yleissuositusta, jotka ovat mainioita valintoja silloin, kun lahjansaaja ei osu helposti johonkin tiettyyn luokitukseen.
Katso myös muiden vuosien joululahjasuositukset — ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy. Listaan on merkitty myös huomionarvoisia vanhempia pelejä, joita saa yhä kaupoista.
Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää pelikaupasta — kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.
Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2017!
Listaa päivitetään vielä ennen joulua, joten kannattaa poiketa uudestaankin katsomassa. Jos olet kiinnostunut lautapeleistä, laita Lautapelioppaan päivitykset tilaukseen tai seuraa Lautapeliopasta Facebookissa!
Yleissuositukset
Karuba. Rakenna polku viidakon halki ja johdata seikkailijasi aarteiden luokse nopeammin kuin kukaan muu. Kaikki saavat samat laatat, joten kaikilla on tismalleen samat mahdollisuudet. Yksinkertaiset säännöt opettaa hetkessä, mutta pelissä on ajatusta ja sen pariin saa helposti jäämään monenikäiset ja -tasoiset pelaajat: Karuba sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Lue Karuban arvostelu »
Flamme Rouge. Pyöräilypeli Flamme Rouge tarjoaa pyöräkisan viimeisen kilometrin jännityksen ja haasteet. Onnistutko ajoittamaan kirisi kohdalleen? Riittääkö pyöräilijöilläsi puhti? Yksinkertainen pelimekaniikka tekee pelaamisesta helppoa lastenkin kanssa, mutta kisan voittaminen vaatii tarkkuutta, ennakointia ja ripauksen hyvää tuuriakin. Lue Flamme Rougen arvostelu »
Muista myös: Pikku Prinssi, Colt Express, Love Letter, Coco Loco, Dixit, Carcassonne.
Perhepeliksi
Ice Cool. Pingviinit juoksevat rallia pingviinikoulun käytävillä ja yrittävät saalistaa kalaa. Yksi pingviineistä yrittää saada pahantekijät kiinni. Pelaaminen on helppoa neppailua. Peli on pienessä laatikossa, joka laajenee maatuskamalliin yllättävän isoksi pelialueeksi. Käytännöllistä, helppoa ja hauskaa! Lue Ice Coolin arvostelu »
Flick ’Em Up. Cowboyt kaksintaistelemassa Villin lännen polttavan auringon alla, pankkirosvot vauhdissa ja sheriffi apulaisineen rosvojahdissa – klassikkoaiheet ovat nyt tarjolla neppailupelin muodossa. Liikuta joukkojasi neppailemalla ja ammuskele neppailemalla panoksia pelilaudan poikki. Skenaariokirjan kaikkien jännittävien matsien läpikäymisessä riittää puuhaa. Nappihankinta! Lue Flick ’Em Upin arvostelu »
Loony Quest. Tämä piirtämispeli tarjoaa videopelit mieleen tuovia haasteita, joissa pelaajien täytyy piirtää läpinäkyvälle kalvolle toimiva reitti kentän läpi. Kun tiimalasin hiekka on kulunut kokonaan, kalvot laitetaan kentän päälle ja tulos tarkistetaan. Osuivatko viivat oikealle kohdalle? Reitin piirtäminen silmämääräisesti ei olekaan ihan helppo juttu. Lue Loony Questin arvostelu »
Maze Race. Kaksi pelaajaa, kaksi pelilautaa, joukko magneettisia vaahtomuoviseiniä ja kaksi kuulaa. Rakenna seinistä laudallesi mahdollisimman kiperä labyrintti ja vaihda sitten lautoja vastapelaajasi kanssa: kumpi saa kieriteltyä kuulan labyrintin läpi lähdöstä maaliin ja takaisin nopeammin? Kumpi onnistui tekemään vaikeamman labyrintin? Maze Race on todella helppo peli oppia. Lue Maze Racen arvostelu »
Imhotep. Strategiapelien ystäville sopiva haaste tarjoaa helpot säännöt, mielenkiintoisen rakenteluteeman ja jykeviä puupalikoita, joista kootaan pyramideja, hautaholveja, temppeleitä ja obeliskeja. Peli tuo hieman mieleen Zooloreton. Vuorojen aikana tehtävät valinnat ovat yksinkertaisia, mutta peli tarjoaa silti paljon purtavaa ja sopii hyvin myös aikuisten kesken pelattavaksi. Lue Imhotepin arvostelu »
Muista myös: Klask, Camel Cup, La Boca, Takenoko, Salaisuuksien saari.
Aikuisille
Codenames. Tämän pelin olisi pitänyt voittaa Vuoden partypelin palkinto. Pelaajat jakautuvat kahteen joukkueeseen, joista kummassakin on vakoojamestari, jonka tehtävänä on viestiä muille pelaajille salaisten agenttien henkilöllisyydet nokkelilla salakoodeilla. Tuloksena on helppo, hauska ja mielenkiintoinen partypeli. Lue Codenamesin arvostelu » | Katso Codenamesin videoarvostelu »
Honshu. Japanilaista eleganssia suomalaisella suodatuksella. Kalle Malmiojan suunnittelema Honshu on yksinkertainen korttipeli, jossa rakennellaan lomittain ja limittäin asettuvista korteista karttoja. Pisteitä kertyy, kun kartalle muodostuu isoja alueita. Karttakortteja kerätään vähän tikkipeliä muistuttavalla yksinkertaisella huutokaupalla. Lue Honshun arvostelu »
Sankokunkku. Ämpärihän vetoaa suomalaisiin aina. Tässä pelissä pinotaan ämpäreistä pyramidi, jota sitten muut pelaajat yrittävät kaataa. Peli on kortinlyöntiä ja jos et pysty vastaamaan haasteeseen sopivalla kortilla, joudut pudottamaan pyramidista pelattujen korttien värisen ämpärin – toivottavasti se ei ole pyramidin pohjalla! Sankokunkku sopii myös perhepeliksi vähän isompien lasten kanssa. Lue Sankokunkun arvostelu »
Dokmus. Myös Dokmus on kotimaista työtä. Hieman Kingdom Builderin mieleen tuovassa pelissä pelataan omia telttoja pelilaudalle siten, että tuloksena on mahdollisimman paljon pisteitä. Mielenkiintoisen pelistä tekee elävä pelilauta: pelilauta koostuu laatoista, joita voi pelin aikana liikutella ja käännellä, jolloin avautuu uusia reittejä. Lue Dokmuksen arvostelu »
Muista myös: Spyfall, King of Tokyo, 7 Wonders, Catan.
Lapsille ja lapsenmielisille
Muumi viidakkoseikkailu. Muumi-lisenssi ei ole ollut kovin luotettava laadun tae lautapeleissä, joten on iloinen yllätys, miten mainio peli Muumi viidakkoseikkailu on. Pelilauta on täynnä erilaisia kuvioita viidakon seassa. Esiin käännetään kaksi korttia, jotka kertovat, mitkä kuviot on löydettävä ja nopein voittaa. Peli soveltuu monenikäisille pelaajille, kunhan kaikki ovat tasaväkisiä. Lue Muumi viidakkoseikkailun arvostelu »
Leo menee parturiin. Yhteistyöpeleissä lapset ja aikuiset voivat kohdata pelin haasteet yhdessä, eikä haittaa jos toinen on toista taitavampi. Leo menee parturiin -pelissä pitkätukkainen leijona on saatava ajoissa parturiin, mutta kaikkien kaveri Leo jää herkästi suustaan kiinni, eikä ehdi perille ennen kuin parturi on jo kiinni. Leoa voi pelata noin 5-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Lue Leo menee parturiin -pelin arvostelu »
Stone Age Junior. Suositun Stone Age -pelin lastenversio on muistipeli, jossa on upeat puiset osat ja suunnittelijana lastenpelien mestari Marco Teubner. Tätä peliä on mukava pelata ja se tarjoaa mukavasti haastetta noin eskari-ikäisille lapsille – kun tarpeeksi harjoittelee, voi sitten siirtyä näppärästi aikuisten Stone Agen pariin. Lue Stone Age Juniorin arvostelu »
Muista myös: The Magic Tower, Mato mato, Halli Klack, Carcassonne Junior.
Peliharrastajille
Castles of Mad King Ludwig. Hullu kuningas rakennuttaa pelaajilla omintakeisia linnoja. Peli on kiinnostava hinnoitteluhaaste, jossa pitää osata arvioida, millaisia huoneita muut pelaajat haluavat ja mitä he ovat niistä valmiit maksamaan. Kävi pelissä miten kävi, ainakin tuloksena on hieno linna, jonka rakentaminen on ollut hauskaa. Lue Castles of Mad King Ludwigin arvostelu »
Dale of Merchants 1 ja 2. Jos kokoelmistasi ei vielä löydy vähintään toista näistä erinomaisista pakanrakennuspeleistä, se on vakava puute, joka kannattaa korjata mitä pikimmin. On aika lailla sama, kumman valitset ensimmäiseksi, sekä 1 että 2 toimivat yhtä lailla hyvin yksinään. Jos innostut, haluat kuitenkin lopulta molemmat. Lue Dale of Merchantsin arvostelu »