Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista pyrkii osoittamaan mielenkiintoisia valintoja, jotka sopisivat komeasti koristamaan kuusenalusta — ja joita myös pelattaisiin joulun jälkenekin!
Koska hyväkään peli ei miellytä kaikkia, lista on jaettu eri kategorioihin. Näin sopivan pelin löytäminen helpottuu. Mukana on pari hyvin moneen paikkaan sopivaa yleissuositusta, jotka ovat mainioita valintoja silloin, kun lahjansaaja ei osu helposti johonkin tiettyyn kategoriaan.
Katso myös muiden vuosien joululahjasuositukset — ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy. Listaan on merkitty myös huomionarvoisia vanhempia pelejä, joita saa yhä kaupoista.
Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää pelikaupasta — kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.
Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2011!
Listaa saatetaan vielä päivittää ennen joulua, joten kannattaa poiketa uudestaankin katsomassa. Jos olet kiinnostunut lautapeleistä, laita Lautapelioppaan päivitykset tilaukseen tai fanita Lautapeliopasta Facebookissa!
Yleissuositukset
Dixit. Vuoden peli -voittaja Dixit oli jo viime vuonna seurapelisuosituksena, mutta nostetaan tämä hitti vielä uudestaan esille ykkössuosikiksi. Peliharrastajat voivat tuhahdella pelille, mutta Dixit yksinkertaisesti toimii eikä todellakaan suotta ole voittanut vuoden peli -palkintoa Suomen lisäksi Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. Tämä mielikuvitusta ruokkiva peli ei sovellu kilpailemiseen, mutta jos pelikokemuksen hauskuus on tärkeämpää kuin voittaminen, Dixit tarjoaa aineksia hauskoihin peleihin. Lue Dixitin arvostelu »
Marrakech. Jokusen palkinnon myös voittanut Marrakech on hauska mattojenasettelupeli, joka toimii koko perheellä, mutta myös aikuisten kesken pelattuna. Hauskat matot ja muutenkin hiottu ulkoasu tekevät pelistä kiinnostavan ja säännöiltään helppo peli tarjoaa juuri sopivasti päänvaivaa ollakseen varsin nautittava kevyt peli. Lue Marrakechin arvostelu »
Huomioi myös: TransEuropa, Qwirkle, Ubongo-pelit, Carcassonne, Menolippu
Perhepeliksi
Mallorca. Tässä Vuoden peli -palkitussa perhepelissä ei ole kyse matkailusta, vaan hedelmien viljelystä. Pelaajat tuottavat ja myyvät hedelmiä liikuttamalla työläisiään hedelmäympyrällä ja kuljettamalla hedelmiä aasikärryillä sinne, missä niille on kysyntää. Mallorca on oivallinen perhepeli, joka sopii vaikeustasoltaan myös lapsille, mutta tarjoaa tarvittaessa kipakat pelit myös aikuisten kesken. Lue Mallorcan arvostelu »
A la Carte. Kuka kokkaa parhaat ruoat? Se selviää tässä hassussa pelissä, joka näyttää todella hienolta. Liedet ja maustepurkit tekevät pelistä elämyksen. Taidolla ei taida olla tuloksen kanssa juurikaan tekemistä, mutta oikealla asenteella pelaaminen on hauskaa, lettujen heittely juuri sopivan haastavaa ja peli kaikin puolin elämys. Lue A la Carten arvostelu »
Charly. Yksinkertainen eläintenruokkimispeli sopii niin lapsille kuin aikuisille. Pelin idea on tosi helppo ja pelaaminen joutuisaa. Tässä korttipelissä riittää kuitenkin sen verran ideaa, että vaikka tuurilla on paljon merkitystä, pärjätäkseen joutuu vähän miettimään, mitä tekee. Nopea peli, jota huomaa äkkiä pelanneensa monta erää putkeen. Lue Charlyn arvostelu »
Huomioi myös: Coloretto
Satunnaisemmin pelaaville aikuisille
Hornet. Tyylikäs ulkoasu houkuttelee kokeilemaan ja vaikka teema ei lopulta Hornetin vahva puoli olekaan, pelin tunnelma vetää silti mukaansa. Hornet tarjoaa sopivan annoksen häijyä taistelua pesistä ja voittaja saa kokea tehneensä töitä voittonsa puolesta, sillä tässä pelissä mitään ei saa ilman taistelua, jos muut pelaajat vain ovat hereillä. Lue Hornetin arvostelu »
Huomioi myös: Modern Art, Samurai
Tietovisailijoille
Fauna. Eläintiedon ystäville voi suositella Faunaa, jossa yritetään arvuutella eläinlajien ominaisuuksia. Arvaaminen tapahtuu pelaamalla kuutiota laudalle joko maailmankartalle osoittamaan eläimen elinympäristöä tai numeroradoille mittaamaan painoa ja pituutta. Myös melkein oikeista osumista palkitaan, joten pelissä voi peesailla fiksumpia tai yrittää arvata suuruusluokkaa sinne päin. Lue Faunan arvostelu »
Arvuutin. Monipuolisempaa tietovisaa hakeville tarjolla on kotimainen Arvuutin, joka niinikään on vähän uudenlainen tietovisa. Kaikki vastaavat pelaamalla numerokortteja, joiden summa on pelaajan vastaus — tässä pelissä vastaus kaikkiin kysymyksiin löytyy väliltä 1–100. Jippona vastauskortteja on rajallisesti, joten aina ei voi vastata oikein vaikka tietäisikin vastauksen ja välillä pitää passata ja tankata uusia kortteja. Lue Arvuuttimen arvostelu »
Lapsille ja lapsenmielisille
Lasten Carcassonne. Carcassonne itsessään ei ole vaikea peli, ainakaan ilman maanviljelijöitä, mutta Lasten Carcassonne on vielä helpompi. Tämä peli sopii mainiosti vähän pienemmillekin lapsille, mutta aikuinenkin voi nauttia pelistä. Lasten Carcassonnen yksinkertaisuudessa ja herttaisessa kuvituksessa on jotain varsin viehättävää. Lue Lasten Carcassonnen arvostelu »
Maaginen labyrintti. Tämä erittäin tyylikäs peli asettaa pelaajat vaikean tehtävän eteen: velhokokelaiden on löydettävä tarvittavat esineet taikalabyrintistä, jonka seinät ovat näkymättömät. Ovela toteutus tekee pelistä varsin näppärän muistipelin, jossa pärjää, kun pystyy painamaan näkymättömien seinien sijainnin mieleensä. Tätä peliä on ilo pelata. Lue Maagisen labyrintin arvostelu »
Huomioi myös: Eläinpyramidi
Peliharrastajille
Toscana. Tänä vuonna Essenin messuilla viininviljely oli suosittu aihe. Genren suomalaista yrittäjää Toscanaa ei tarvitse hävetä, sillä kyseessä on tyylikäs ja toimiva peli. Pelin omaperäinen graafinen ilme houkuttelee kokeilemaan ja viininviljelystä on saatu väännettyä toimiva peli, jossa pitää sompailla muuttuvien markkinoiden seassa menestyksekkäästi. Mitä enemmän pelissä on pelaajia, sitä eloisammat markkinat ovat, joten suosittelemme peliä vähintään neljälle pelaajalle. Lue Toscanan arvostelu »
Vasco da Gama. Laivojen varustaminen on yllättävän hauskaa puuhaa. Vasco da Gama ei juhli vahvalla teemalla, mutta mekaniikaltaan peli kyllä toimii: vuorojärjestyksen valitseminen vaatii vähän pähkäilyä, samoin parhaiden toimintojen valitseminen. Menestykseen on monta tapaa, joten peli jaksaa kiehtoa kerta toisensa jälkeen. Kokeneiden pelaajien kesken peli on lisäksi miellyttävän reipastahtinen. Lue Vasco da Gaman arvostelu »
7 Wonders. Vuoden 2010 peliharrastajahitti on yllättävänkin kevyt peli. Yhtä hyvin (ja yhtä nopeasti) niin kolmella kuin seitsemälläkin pelaajalla toimiva 7 Wonders on hauskaa kortinkierrätystä ja rakentamista. Taktinen peli vaatii nopeita päätöksiä ja toisten pelaajien valintojen huomioimista. Tuloksena on hauska ja hyvin toimiva peli, joka sopii myös satunnaisemmille pelailijoille. Lue 7 Wondersin arvostelu »
Huomioi myös: Dominion (etenkin uudet lisäosat)
Seurapeliksi
Bamboleo. Hyvässä sisäänheittopelissä on erittäin helpot säännöt ja näyttävä ulkoasu. Bamboleo täyttää nämä kriteerit. Pelaaminen on helppoa: ota vaappuvalta laudalta palikka kaatamatta rakennelmaa. Lauta näyttää välillä suorastaan uhmaavan painovoimaa. Pidemmän päälle Bamboleo on pelinä vähän rajallinen, mutta vaikkapa bileiden jäänsärkijänä se on erinomainen. Lue Bamboleon arvostelu »
Huomioi myös: Bandu
Baaripeliksi
Wizard. Maailmalla huippusuosittu Wizard on mainio kevyt korttipeli, jota voi pelata myös varsin tosissaan — MM-kisoissa nähtiin tänä vuonna suomalaisedustusta. Peli perustuu perinteiseen lupaus-korttipeliin, mutta koristelee kortit fantasia-aiheisesti, mikä kenties lisää pelin vetovoimaa tavalliseen korttipakkaan kyllästyneiden keskuudessa. Wizard on mainio baari- ja ajanvietepeli. Lue Wizardin arvostelu »
Huomioi myös: 7 Signum
4 vastausta aiheeseen “Joululahjasuositukset 2010”
En nyt kaikkia jaksanut lukea, mutta itse jäin kaipaamaan jotain, mikä soveltuisi myös kaksinpelinä, mutta kaikki taitaa olla että vähintään kolme pelajaa vaaditaan?
Hyvä huomio! Kaksinpeliulottuvuus unohtui listaa laatiessa täysin.
Dixit ei ole kaksinpeli.
Mallorcaa en ole itse pelannut, mutta BoardGameGeek-sivustolla noin 60 äänestäjästä yli puolet on sitä mieltä, että se on parhaimmillaan juuri kahdella. A la Carteakin voi pelata kahdestaan. Hauskempaa lienee isommalla porukalla, kun kyse on tavallaan seurapelistä, mutta jos tykkää, niin tykkää kyllä kaksinkin.
Hornet toimii kahdestaan. Minä en itse tykännyt, mutta uskon kyllä, että joku voi pitää. En silti hankkisi sitä pelkästään kaksinpeliksi.
Arvuutin ja Fauna toimivat kumpikin kahdestaan, Arvuutinta tosin ei kannata pelata vain kahdella pelaajalla. Fauna on parempi kaksinpelinä.
Lastenpeleistä sekä Lasten Carcassonne että Maaginen labyrintti toimivat hyvin myös kahdestaan, olen pelannut molempia oikeastaan yksinomaan kahdestaan (kun lapsista vain toinen on peli-iässä).
Toscanaa en suosittele kahdelle. Vasco da Gama toimii kahdella, mutta tuskin loistaa nimenomaan kaksinpelinä. En ole kokeillut, eikä ole kiirettä kokeilla.
Bamboleoa voi pelata kahdestaan, Wizardia ei.
Kaksinpelaajallekin löytyy siis listalta pelattavaa.
Kiitos! Juuri Mallorcaa olin itse ajatellut ja jos se oikeasti toimii kaksinpelinäkin, niin se menee ehdottomasti hankintaan.
Kaksinpelikäyttöön voisin suositella myös Aetheria, joka lienee parhaimmillaan juuri kaksinpelinä.