Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2009

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista pyrkii osoittamaan mielenkiintoisia valintoja, jotka sopisivat komeasti koristamaan kuusenalusta.

Koska mikään peli ei miellytä kaikkia, lista on jaettu eri kategorioihin. Näin sopivan pelin löytäminen helpottuu. Mukana on pari hyvin moneen paikkaan sopivaa yleissuositusta, jotka ovat mainioita valintoja silloin, kun lahjansaaja ei osu helposti johonkin tiettyyn kategoriaan.

Katso myös muiden vuosien joululahjasuositukset — ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy. Näitä pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää pelikaupasta — kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä!

Yleissuositukset

TransEuropaTransEuropa+ on erittäin helppo, moneen tilanteeseen sopiva peli. Pelaajia mahtuu mukaan 2-6, peli toimii hienosti etenkin suuremmilla määrillä. Pelin idea on yksinkertainen ja säännöt selittää nopeasti, pelaamaan pääsee nopeasti, vaikka peli olisi täysin vieras. Peli on myös nopeasti pelattu ja yleensä sen verran epäreilu, että jollekulle jää palava revanssihenki. Plussaversion omanväriset ratapalikat ovat mainio mauste muuten kieltämättä hivenen miedon makuiseen soppaan. TransEuropa+ sopii yhtä hyvin niin lasten kanssa pelattavaksi kuin kevyeksi viihteeksi aikuisten kesken. Lue TransEuropa+ -arvostelu.

PandemiaPandemia. Aiheensakin puolesta ajankohtainen Pandemia on nopeatempoinen yhteistyöpeli 2-4 pelaajalle. Tavoittena on torjua neljä maailmalla leviävää kulkutautia, ennen kuin epidemiat karkaavat käsistä. Pandemia on yksinkertainen oppia, ja sen vaikeustasoa voidaan pelaajien halujen ja kokemuksen mukaan säätää helpohkosta pirullisen vaikeaksi. Peli on lisäksi pelimekaniikaltaan tuore ja nokkela — tautien leviäminen kartalla on toteutettu erittäin siistillä ja toimivalla tavalla. Korttivetoisessa pelissä onnella on jonkin verran merkitystä, mutta pelaajien yhteispelillä ja taidolla on silti tärkein rooli. Pandemia sopii monenlaisiin pelitilanteisiin, sillä sen pelaa alusta loppuun helposti alle 45 minuutissa. Lue Pandemia -arvostelu.

Perhepeliksi

Zak Pak!Zak Pak! Tänäkin vuonna on pakko myötäillä Vuoden peli -raatia. Parhaaksi perhepeliksi valittu Zak Pak! on mainiota viihdettä perheen kesken ja myös kevyttä peliä kaipaaville aikuisille. Peli on aika yksinkertainen ja loppujen lopuksi varsin paljon kiinni nopanheitosta ja tuurista kuorma-autojen valinnassa, mutta lopputulos on yllättävän hauska peli, jossa epäonnistuminen itse asiassa oikein viihdyttävää. Tätä peliä ei voi eikä pidä pelata liian tosissaan, ainakaan ilman pieniä sääntömuutoksia, mutta kevyenä hömppäviihteenä ja perhepelinä Zak Pak! on mainio. Lue Zak Pak! -arvostelu.

EpäillytEpäillyt. Tämä Komisario Palmu -henkinen murhamysteeri pistää pelaajat selvittämään, ketkä kolme ovat maineikkaan liikemies Falkin murhan takana. Peli vaatii hieman päättelykykyä, mutta täydellisen tiedon keräämiseen ei ole aikaa — pelaajien on siis arvailtava, oltava onnekkaita ja päästävä oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Tämä tekee pelistä jännittävän ja antaa kaikille pelaajille sopivasti mahdollisuuksia voittoon. Kotimainen Epäillyt on näyttävä peli, jonka kuvitus vie pelaajat oitis 1930-luvun Helsingin tunnelmaan. Lue Epäillyt -arvostelu.

Koululaisille

MyyttiMyytti: Väinämöisen tarina on taidekasvattajien tekemä, mutta kasvatuksellisista ominaisuuksistaan huolimatta peli on hauska pelata. Peli toimii monella tasolla ja viihdyttää niin nuorempia kuin vanhempia pelaajia. Pelatessa tulee nauttineeksi annoksen suomalaista kulttuuriperintöä ja oppineeksi yhtä jos toista taiteen näkemyksistä Väinämöisestä. Myytti onkin harvinaisen oivallinen yhdistelmä opettavaista ja hauskaa. Lue Myytti -arvostelu.

Satunnaisemmin pelaaville aikuisille

Miksi juuri Mäntsälä...?Miksi juuri Mäntsälä…? on hauska ja helppotajuinen maantietovisa, joka mittaa pelaajien Suomi-tietämystä hyvin. Peli on mainiota viihdettä aikuisten kesken, etenkin jos kukaan ei ole ylivertainen Suomi-tuntija ja pienet bluffit menevät joskus läpi. Pienikokoinen peli sopii baarin pöydälle ja kulkee muutenkin mukana kätevästi. Pelin idea on sen verran yksinkertainen, että tätä peliä voi tarjota sellaisillekin, jotka eivät jaksa uusista lautapeleistä innostua. Tietovisailuhan on aina hauskaa, ehkä tämän saa joskus tarjottua vaikkapa Trivial Pursuitin korvikkeeksi. HC-pelaajat hommaavat saksalaisen Ausgerechnet Buxtehude -version. Lue Miksi juuri Mäntsälä…? -arvostelu.

PolitixPolitix. Tähän sarjaan osuu myös politiikka-aiheinen , joka voi aiheensa vuoksi osua joillekin pelaajille makuhermoon oikein mukavasti. Varsinkin pareittain pelattavana nelinpelinä Politix on hauskaa ja kevyttä viihdettä, jota haittaa vain hivenen vaikeaselkoinen sääntökirja. Kunhan sääntöihin perehtyy huolella, sekään ei ole ongelma. Päivänpolitiikan ystäville Politix on oivallinen valinta. Lue Politix -arvostelu.

Lapsille ja lapsenmielisille

ZoobalooZoobaloo on sellainen mainio lastenpeli, joka toimii hauskasti myös aikuisten kesken. Aika näyttää, onko Zoobaloo viime vuoden Vuoden peli -voittajan Eläinpyramidin tapainen hitti, mahdollisuuksia siihen on. Pelissä on arviointia ja tilanhahmotusta — mahtuvatko eläimet lautalle vai eivät? — ja yhteistyötä, kun eläinten mahtumismahdollisuuksiin uskoneet pelaajat joutuvat porukalla ahtamaan eläimiä lautalle aikapaineen alaisena. Sivustakatsojilla riittänee hupia. Lue Zoobaloo -arvostelu.

HiirikaruselliHiirikaruselli on siitä erinomainen peli, että sitä voivat pelata hyvinkin pienet pelaajat. Peli toimi 3,5-vuotiaan testipelaajan kanssa, eikä kyse ole mistään pelihirmusta vaan tavallisen lyhyellä kärsivällisyydellä varustetusta kolmivuotiaasta. Siksi Hiirikaruselli saa lämpimät suosittelut, varsinkin kun tämän vauhdikkaan ja keskittymistä vaativan muistipelin pelaaminen on aikuisenkin mielestä mukavaa. Pelissä on mukana vaativampi muunnelma, josta riittää iloa myös kolmi-nelivuotiaita vanhemmille. Lue Hiirikaruselli -arvostelu.

Sir HasseSir Hasse. Vähän yli kymmenen vuotta sitten Deutscher Spiele Preisin lastenpelipalkinnon kuitannut Sir Hasse ilmestyi nyt suomeksi. Tyylikäs oravapeli on helppo ja hauska, hienot oravanappulat houkuttelevat pelaamaan. Mukana on riskinhallintaa, peli ei ole pelkkää arpapeliä. Peli edellyttää tarkkaavaisuutta myös muiden pelaajien vuoroilla, joten pelissä ei ole tylsiä hetkiä. Lue Sir Hasse -arvostelu.

Peliharrastajille

Ghost StoriesGhost Stories on pirullisen vaikea peli. Onneksi pelaajilla on sentään vaikeaa yhdessä! Ghost Stories on ulkoisesti todella näyttävä peli, joka tarjoaa melkoisia haasteita. Harvassa ovat ne peliporukat, jotka selviävät ensimmäisellä yrittämällä edes aloittelijavaikeustasosta. Satunnaiseen pelailuun Ghost Stories on turhauttava peli, mutta jos intoa ja sitkeyttä riittää, tämä peli tarjoaa haasteita porukalle pitkäksi aikaa. Toimiakseen kummitustarinat vaativat ryhmän, joka osaa lähestyä peliä sopivalla tavalla ongelmana, joka on ratkaistava yhdessä. Jos pelit menevät yhden pelaajan saneluksi, pelaamisesta katoaa ilo nopeasti. Oikealla porukalla Ghost Stories on todellinen helmi peliksi. Lue Ghost Stories -arvostelu.

Seurapeliksi

DixitDixit. Tämän pelin idea on yksinkertainen ja tuttu, mutta toteutus omaperäinen. Rappakaljaa pelanneille pelin peruskuvio on selvä, mutta tässä ei keksitä sanallisia selityksiä, vaan valitaan yhden pelaajan antamaan aiheeseen sopivia kuvia kädessä olevista korteista. Pelin kortit ovat taiteellisia, ajatuksia herättäviä ja surrealistisia, joten materiaali on ainakin sopivan outoa. Dixit sopii sekä aikuisten kesken pelattavaksi että perhepeliksi. Seurapelille sopivasti pelaajia mahtuu mukaan kuusi ja peli onkin sitä parempi, mitä enemmän pelaajia on mukana. Lue Dixit -arvostelu.

Baaripeliksi

7 Signum7 Signum. Baarin pöydällä mahtuu mukavasti lyömään korttia. Jos marjapussit, ristiseiskat ja muut perinteiset korttipelit eivät kiinnosta, kannattaa tutustua uudempaan tarjontaan. 7 Signum on helppo tikkipeli, joka kierrättää perinnepelien ideoita uuteen uskoon. Pelaajien on kerrottava etukäteen täsmälleen, millaiset tikit aikovat kierroksen aikana voittaa. Epäonnistumisesta seuraa sakkoja. Mikä parasta, yksi pelaajista pääsee pelaamaan sabotööriä, jonka menestyy sitä paremmin, mitä enemmän saa tehtyä sakkoja muille pelaajille. Lue 7 Signum -arvostelu.

InquisitioInquisitio. Jos hurja teema — kidutusta inkvisition kourissa — ei pelota, Inquisitio on oivallinen valinta synkkätunnelmaisiin baaripeleihin. Noh, suomalaisia teema tuskin järkyttää. Pelin aihe on joka tapauksessa lähinnä aikuisille sopiva. Tunnelmallinen peli herättää ajatuksia, vaikeustasoltaan peli sopii hyvin vähän satunnaisemmillekin pelaajille, joita taas teema voi houkutellakin. Lue Inquisitio -arvostelu.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *