Kategoriat
Artikkelit

Essenin Spiel-messut

Lautapelivuoden ehdoton ykköstapahtuma on Essenissä järjestettävät Spiel-messut, lautapelaajille lyhyesti Essenin messut. Iso osa peliharrastajaa kiinnostavimmista uutuuksista ilmestyy messuilla, joten lautapelaajilla on ikään kuin joulu pari kuukautta etuajassa, messut kun järjestetään aina lokakuun puolessa välissä

Kyse ei ole mistään pikkutapahtumasta, sillä messut vetävät Essenin suureen messuhalliin neljän päivän aikana reippaasti yli 100 000 kävijää, vuonna 2006 kävijöitä oli esimerkiksi yli 150 000. Varsinkin lauantain aikana hallit ovat tupaten täynnä väkeä, jotka kaikki ovat tutustumassa peliuutuuksiin. Tätä tunnelmaa kannattaa ehdottomasti käydä katselemassa paikan päällä, sillä muualla sellaista ei näe.

Yleistä messutunnelmaa torstailta, kun väkeä on vielä vähemmän.
Yleistä messutunnelmaa torstailta, kun väkeä on vielä vähemmän.

Mitä messuilla tapahtuu?

Messut ovat kaupallinen tilaisuus eikä siis mikään pelitapahtuma, mutta pääsee siellä pelaamaankin. Useimmilla ständeillä pääsee pelaamaan uutuuspelejä, ainakin kokeilemaan. Paikalla on jopa sääntöjenselittäjät, jotka neuvovat, miten pelejä pelataan — enemmän tai vähemmän oikein. Väkeä on kuitenkin liikkeellä niin paljon, että pöytätila ja selittäjät ovat usein vähissä. Esimerkiksi Kosmoksella on usein valtava ständi, joka on aivan tupaten täynnä pelaajia. Lattialla on mukava pelata…

Bruno Faidutti ottaa iisisti messuilla.
Bruno Faidutti ottaa iisisti messuilla.

Messut ovat tietysti oivallinen tilaisuus ostaa pelejä. Tarjolla on paljon uutuuksia, mutta mitä tahansa ei kannata ostaa, sillä messuhinnat eivät välttämättä ole aina halvimpia mahdollisia. Messuilta voi kuitenkin napata mukaansa kaikenlaista jännää, mitä muuten on vaikea saada ja peleihin saa monessa tapauksessa suunnittelijan nimmarin, jos on tarkkana.

Yhdestä hallista löytyy runsaasti käytettyjen pelien kauppiaita, joilta löytää laajat valikoimat vanhoja ja uudempia pelejä. Jos mielessä on joku tietty vanha klassikko, joka kokoelmista puuttuu, sen löytää todennäköisesti näiltä kauppiailta. Hinnat voivat kuitenkin olla kovia ja parhaat helmet viedään usein ensimmäisinä päivinä.

Kannattaa kuitenkin miettiä, mitä on järkevää ostaa. Messuilla on paljon tarjouksia, mutta huono peli on huono peli, vaikka sen halvalla saisi. Täyteen messuhintaan ei kannata ostaa sellaista, jonka saa messujen jälkeen samaan hintaan kaupasta.

Messuilta on mahdollista saada kaikenlaista spesiaalitavaraa. Itse poimin vuonna 2005 muun muassa useamman pussillisen Carcassonne-karkkeja ja puoli-ilmaiseksi jaellun Niagara-lisäosan. Monilta firmoilta saa hienoja peliaiheisia kasseja ostoksilleen, eikä messuilta kannata missään nimessä poistua ilman Queen Gamesin huippulaadukasta kangaskassia.

Valmistautuminen kannattaa

Messuilla julkaistaan valtava määrä pelejä. Uutuuksista pysyy parhaiten kärryillä seuraamalla Boardgame Newsin ennakkolistaa. Uusimman listan saavat lukea vain maksavat tilaajat, mutta $25 on pieni hinta tästä hyvästä. Aikaisempien vuosien listat ovat saatavilla ilmaiseksi, niistä saa hyvän käsityksen siitä, mitä odottaa.

Jos vaatimukset ovat hieman vähäisemmät, parina viime vuotena Lautapeliseuran foorumilla on ollut erinomaiset Essen-ennakot, kiitos etenkin Oskarin ahkeran sääntöjenlukemisen. Vuoden 2009 Essen-ennakot on esimerkiksi tuhti tietopaketti.

Osa peleistä on sellaisia, että ne saadakseen on tehtävä ennakkovaraus. Joskus maksamalla pelin ennakkoon saa alennusta. Näistä ei tiedä mitään, jos ei ole tutustunut tarjontaan etukäteen.

Matkavinkkejä

Messumatka ei ole pahan hintainen. Helsingistä voi lentää Düsseldorfiin, josta on helpot junayhteydet Esseniin. Finnair lentää näppärästi keskiviikkoiltana, mutta muitakin vaihtoehtoja on.

Hotelleja alueella on runsaasti. Tarjolla on edullista ja kalliimpaa. Jos haluaa aivan messuhallien viereen, kannattaa olla ajoissa liikkeellä, mutta jos on valmis matkustamaan pidempiä matkoja — alueella on yleisesti ottaen hyvät liikenneyhteydet — edullisia majapaikkoja löytyy lyhyelläkin varoitusajalla. Netistä löytää runsaasti tarjontaa, katso esimerkiksi Essenin kaupungin hotelliopasta. Luksusta hakeville voin suositella aivan messuhallin vieressä olevaa An der Grugaa, josta huone tosin täytyy varata noin vuotta aikaisemmin. Bonuksena aamiaisella voikin sitten törmätä Reiner Kniziaan.

Klaus Teuber ja Reiner Knizia kirjoittamassa nimmareita peleihin.
Klaus Teuber ja Reiner Knizia kirjoittamassa nimmareita peleihin.

Messuille kannattaa varautua hyvillä kantovälineillä. Ikea-kassit ovat suosittuja, selkäreppu on pakollinen varuste. Matkalaukku kannattaa jättää menomatkalla mahdollisimman tyhjäksi, sen saa kyllä helposti täytettyä ostoksilla. Kannattaa huomioida, missä menee lentoyhtiön lisämaksuraja, täysi laukullinen pelejä painaa helposti parikymmentä kiloa.

Messuhalleilla on kunnon ruokaa nihkeästi tarjolla, joten kannattaa tankata hotellilla tuhti aamiainen. Käteistä on syytä varata mukaan, sillä harvalla ständillä kelpaavat kortit.

Messuilla on tylsää yksin, eikä pelien testaaminen suju kovinkaan kätevästi. Noin neljän hengen seurue onkin paras tapa liikkua messuilla, mikäli haluaa testata pelejä. Erityisen kätevää on, jos seurueesta löytyy joku saksantaitoinen lukemaan pelien sääntöjä ja joku, joka tuntee pelisuunnittelijat ulkonäöltä.

Jaa parhaat Essen-vinkkisi kommenteissa! Jatkolukemistoksi tarjotaan Essen-matkaraporttia vuodelta 2005 ja Lautapeliseuran foorumin Essen-ketjuja.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *