Lautapelit eivät ole kallis harrastus – välttämättä. Yksittäiset pelit eivät ole erityisen kalliita moneen muuhun viihdemuotoon verrattuna ja hyvä peli tarjoaa viihdettä pitkäksi aikaa. Keräilyvimman iskiessä päälle harrastus voi kuitenkin käydä kalliiksi, etenkin jos oma pelimaku kallistuu hintavampaan suuntaan.
Lautapelaamista on kuitenkin mahdollista harrastaa hyvinkin edullisesti. Ensimmäiseksi todettakoon, että lautapelien hintaa kannattaa aina suhteuttaa siihen, paljonko pelistä viihdettä irtoaa: kalliskin peli voi olla erittäin perusteltu ostos, jos siitä saa kymmeniä tai satoja pelikertoja. Kääntäen halpakin peli on huono ostos, jos se kerää pölyä hyllyssä.
Harrastuksen alkuvaiheissa oma pelimaku ei ole välttämättä hyvin selvillä, joten vikahankintoja sattuu herkemmin. Kun kokemusta peleistä kertyy, oma pelimaku selkeytyy ja hankinnat osuvat paremmin kohdalleen.
Pelaa ostamatta
Lautapelejä pääsee onneksi pelaamaan paljon ostamattakin. Esimerkiksi Lautapeliseuran pelikerhoissa pääsee pelaamaan laajaa valikoimaa pelejä ilmaiseksi. Jos omalla paikkakunnalla ei kokoonnu Lautapeliseuran pelikerhoa, peliseuraa voi löytyä esimerkiksi Facebookin Peliseuraa tositarkoituksella -ryhmästä. Jos peliporukassa kaikki ostavat pelejä, jokaisella on käytettävissään laajempi valikoima.
Paikallisen kirjaston valikoimat kannattaa myös tarkistaa. Tässä on suuria eroja: aivan ehdoton ykkönen on pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastot, joiden pelivalikoimat ovat niin laajat, että pelkästään niiden avulla pystyy kartoittamaan laajan siivun lautapelimaailmaa aivan ilmaiseksi. Muualla valikoimat ovat pienempiä, jopa olemattomia. Kannattaa kuitenkin tarkistaa oman kirjaston tilanne ja tehdä kirjastolle hankintaehdotuksia peleistä.
Tamperelaisilla on käytössään lautapelikahvila Tavernan pelikokoelmat. Kohtuullisella pelimaksulla pääsee nauttimaan satojen pelien kokoelmasta ja testaamaan kiinnostavia pelejä hyvin säällisellä hinnalla.
Lautapeliseuralla on myös suuri pelikokoelma, jota kärrätään erilaisiin tapahtumiin pelattavaksi. Tapahtumien lippulaiva on Lautapelaamaan, jossa on paikalla laaja pelivalikoima pelattavissa täysin ilmaiseksi. Ropecon on maksullinen tapahtuma, mutta sielläkin on laaja pelivalikoima ja toki paljon muutakin ihmeteltävää. Muitakin tapahtumia on, kannattaa seurata Lautapeliseuran tiedotusta.
Osta edullisemmin
On toki mukavaa kerryttää omaakin pelikokoelmaa. Jos haluaa säästää, mikään pakko ei ole ostaa täysihintaisia pelejä, vaan kattavan kokoelman pysyy keräämään, vaikka ostaisi pelkästään tarjouspelejä tai käytettyjä pelejä.
Lautapelikauppojen tarjoushyllyt kannattaakin tsekata. Tarjouksia on saatavilla myös netissä: Lautapelit.fi:n tarjoukset ja Fantasiapelien tarjoukset. Muillakin pelikaupoilla saattaa tarjouksia olla.
Paras paikka metsästää käytettyjä pelejä on Facebookin Lautapelikirppis-ryhmä. Sen tuhannet jäsenet tarkoittavat toisaalta sitä, että kiinnostavia pelejä tulee myyntiin tasaiseen tahtiin, mutta toisaalta myös sitä, että parhaat diilit menevät nopeasti.
Lautapeliseuran foorumin kauppapaikka on jäänyt Lautapelikirppiksen varjoon, mutta sieltäkin voi löytää hyviä diilejä. Suomen lautapeliseura järjestää myös lautapelitapahtumien yhteydessä huutokauppoja, joihin voi ilmoittaa pelejään myyntiin. Huutokaupoistakin voi saada hyviä pelejä kohtuulliseen hintaan; markkinat ovat viime aikoina suosineet jonkin verran ostajia.
Jos kokoelmaan on päätynyt turhuuksia, tehokas tapa saada niitä kiertoon on tehdä vaihtokauppaa. Suomen Posti varmistaa, ettei postin kautta tehtävä vaihtokauppa kannata, mutta lautapelitapahtumien yhteydessä järjestetään myös ketjuvaihtoja. Näissä pelit vaihtavat omistajaa erittäin tehokkaasti ja kun vaihdot tehdään tapahtumassa, hyöty ei haihdu postikuluihin.
Ketjuvaihtoihin pääsee mukaan myös rahalla ja rohkealla tarjoamisella on mahdollista saada yllättävän hyviä diilejä: itse onnistuin Lautapelaamaan 2017 -tapahtuman ketjuvaihdosta nappaamaan Arkham Horrorin kahdella eurolla. Testasin, eikä peli miellyttänyt, joten myin sen sitten Lautapelikirppiksellä käypään markkinahintaan eli 40 eurolla. Kukaan ei olisi myynyt minulle Arkham Horroria suoraan kahdella eurolla, mutta ketjuvaihdossa tämä kauppa jätti vaihtoketjun osana pelkästään tyytyväisiä osallistujia.
Muista myös digiversiot
Lautapelien digiversiot eivät ole missään nimessä sama asia kuin oikea fyysinen lautapeli, eivätkä korvaa pahviversiota, mutta joskus ne toimivat oivallisena ja edullisena tapana testata peliä ennen ostamista. Star Realms ei ole kallis peli muutenkaan, mutta jos sopiva laite (puhelin, tabletti tai tietokone) löytyy valmiiksi, digiversiota voi testata täysin ilmaiseksi. Muutaman euron sijoitus digiversioon ei ole paha rasti, jos sillä varmistaa, että peli vastaa omaa makua tai estää monen kympin hukkaostoksen.
Tabletop Simulator on parinkympin hintainen tietokoneohjelma, jolla voi simuloida erilaisia lautapelejä. Jotkut Kickstarterissa rahoitusta keräävät pelit esimerkiksi ovat saatavilla Tabletop Simulatorilla, jotta peliä voi kokeilla ennen ostamista. Osa peleistä on erikseen maksullisia, osa ilmaisia, mutta kaikkiaan pelejä on saatavilla ilmeisesti lähes tuhat. Toinen vastaava virtuaalipelipöytä on Tabletopia.
Netissä on myös pelipalveluita, joissa voi pelata ilmaiseksi erilaisia lautapelejä. Oma kokemukseni on, että uusiin peleihin tutustuminen näiden hitaasti etenevien postipelien kautta voi olla vähän vaivalloista eikä pelikokemus ihan joka pelin kohdalla vastaa täysin oikeasti laudan äärellä pelattua peliä, mutta tutustumisen arvoisia nämäkin ovat, jos mielii pelikokemusta kartuttaa ilmaiseksi.
Hyväksi havaittuja palveluita ovat muun muassa Yucata, Board Game Arena, BoardSpace, Boite a Jeux ja SpielByWeb.
Tee-se-itse
Pelejä voi printtailla myös itse. Ilmaisia print-n-play-pelejä löytyy vaikka millä mitalla ja monissa Kickstarter-kampanjoissa on mahdollisuus printtailla peli ilmaiseksi kokeilua varten. Varoituksen sanana mainittakoon, että tyylikkään print-n-play-version tekeminen voi koitua yllättävän kalliiksi…
Shut Up & Sit Downilla on erinomainen artikkeli How to build an amazing board game collection for $10!, jossa on esitelty print-n-play-mahdollisuuksia ja monia muita edullisia vaihtoehtoja.
Hauskaa harrastamista monella budjetilla
Lautapeleistä saa hauskan harrastuksen monella eri budjetilla. Innokkaimmille ja varakkaimmille riittää harvinaisia pelejä ulkomailta jahdattavaksi, Kickstarterin miniatyyripeleihin saa helposti palamaan satoja euroja, vierailu Essenin messuille maksaa helposti satasia ja niin edelleen.
Toisaalta pienelläkin budjetilla ja harkituilla ostoksilla jo muutamalla kympillä saa tuntikausiksi viihdettä. Joillekin osa harrastusta on väijyä nettikirppiksiltä hyviä diilejä, kierrellä penkomassa kirppispöytiä löytöjen toivossa ja ostaa, myydä ja vaihtaa pelejä ihan huvin vuoksi.
Toivottavasti yhä useammat kirjastot ottaisivat mallia pääkaupunkiseudun kirjastoista: laajat lautapelivalikoimat kirjastossa olisivat mitä parhain tapa saada uusia, kiinnostavia lautapelejä myös niiden käsiin, joilla ei ole varaa hankkia niitä itse.