Kategoriat
Artikkelit

Digitaaliset lautapelit

Sampsa esittelee digitaalisen lautapelaamisen tilaa vuonna 2014. Miten lautapelien pelaaminen verkossa ja digilaitteilla onnistuu?

Lautapelaaminen on sosiaalinen ja ihmisiä yhteen keräävä aktiviteetti. Harrastuksessa on kuitenkin omat ongelmansa – pelit voivat maksaa huomattavia summia ja peliseuraa voi olla hankala löytää. Ongelmista huolimatta hinku pelata voi olla suuri. Mitä sitten tehdään?

Ennen vaihtoehdot olivat vähissä, mutta nykyisin tilanne on toinen. Digitaalisia lautapeliversioita pusketaan vuosittain ulos melkoisia määriä eri alustoille. Seuraavaksi herääkin toinen kysymys: millä härpäkkeellä pelejä sitten kannattaisi pelata? Siihen tämä teksti pyrkii vastaamaan.

Tämä juttu on kirjoitettu vuonna 2014 ja on jo vähän vanhentunut. Samasta aiheesta on Lautapelioppaassa uudempikin juttu: Lautapelit verkossa.

Tabletit jyräävät

Digipelaamisen voisi tiivistää karkeasti kahteen sanaan: ”hanki tabletti”. Jos aikoo pelata lautapelejä bittiversioina, ykkösvaihtoehto on hommata taulutietokone. Tällä hetkellä millään muulla alustalla ei ole rahkeita haastaa tabletin yksinvaltiutta, eikä ihme – onhan pelikokemus kosketusnäytöllä edes jollain tasolla samankaltainen kuin fyysisiä lautapelejä pelatessa. Myös useampi pelaaja voi pelata yhdellä tabletilla, mutta tämä tarkoittaa laitteen kierrättämistä tai yhteistä näytön tihrustamista.

Lautapelien digikäännöksissä on yleensä mukana samalla koneella pelaamisen ja nettipelimahdollisuuden lisäksi tietokonevastustaja. Näin pelejä voi pelata myös yksikseen. Tabletilla pelejä tuleekin useimmiten pelattua juuri tietokonetta vastaan.

Erilaisia tabletteja ovat kaupat pullollaan, mutta lautapeleistä kamppailevat lähinnä kaksi käyttöjärjestelmää – Applen iOS ja Googlen Android. Näistä kahdesta Applella on suurempi etumatka ja omenatabletit olivat pitkään ainoita laitteita, joille edes löytyi lautapelikäännöksiä. Edelleen iOS:n lautapelien määrä on vailla vertaa ja muille alustoille julkaistut pelit ilmestyvät takuuvarmasti myös Applen laitteille.

Viime aikoina Android-tablettien määrä on kuitenkin räjähtänyt käsiin, mikä on samalla kasvattanut lautapelivalikoimaa. Lähes kaikki uudet lautapelikäännökset julkaistaan myös Androidille, osa jopa julkaistaan sille ensimmäisenä. Vaikka pelitarjonta kaventuu jatkuvasti, on ero alustoiden pelitarjonnassa edelleen suuri. Mikäli päätarkoituksena on juuri tällä hetkellä pelata paljon digitaalisia lautapelejä, kannattaa mukaan napata iPad.

Tabletti on kätevä tapa pelata lautapelejä. Kuva: Sampsa Ritvanen
Tabletti on kätevä tapa pelata lautapelejä. Kuva: Sampsa Ritvanen

Höyryä ja kirjepelejä

Tabletti ei kuitenkaan ole ainoa oljenkorsi, sillä lautapeleihin voi tutustua myös tietokoneen kautta. Vaihtoehtoja on useita, niin maksullisia kuin maksuttomiakin. Maksullinen, mutta helpoin ja visuaalisesti näyttävin tie on hankkia pelejä Steamin kautta. Palvelun lautapelikirjasto on vähitellen laajentunut, vaikka se on edelleenkin melko suppea. Elektronisten lautapelien edelläkävijän Days of Wondersin (mm. Menolippu ja Small World) pelejä on ollut Steamissa jo jonkun aikaa, mutta nykyään kauppapaikasta löytyvät myös muun muassa Hive, Talisman, Zooloretto ja Elder Sign. Pelit toimivat yllättävän hyvin, mutta eivät tabletin veroisesti. Hinnoissakin on pientä pc-lisää.

Ilmaisten lounaiden metsästäjille on netissä joitakin mahdollisuuksia, mutta tasoerot eri kyhäelmien välillä ovat hurjia. Monesti yksittäisten ilmaispelien kohdalla kärsii joko käytännöllisyys tai visuaalinen puoli. Joskus jopa molemmat. Yleensä myös säännöt on opeteltava erikseen ennen peliä, sillä ohjeistusta ei välttämättä ole.

Helpoin tapa pelata netin kautta on turvautua lukuisiin nettipelisivustoihin. Sivustot sisältävät useita pelejä ja niitä voi yleensä pelata ilmaiseksi rekisteröitymistä vastaan. Sivustot voidaan jakaa karkeasti kahteen leiriin: ne, joilla pelataan reaaliaikaisesti ja ne, joilla pelataan kirjepelisysteemillä. Jälkimmäisessä pelipalvelin lähettää sähköpostiin muistutuksen, kun oma vuoro lopulta koittaa ja yksi peli voi kestää päivistä viikkoihin.

Shakin pelaajille tuttu kirjepelisysteemi voi tuntua muinaishistorialliselta ajatukselta. Homma toimii kuitenkin edelleen erittäin hyvin. Tätä ajatusta kannattava sivusto on muun muassa lautapeliharrastajille tuttu Yucata. Kyseinen palvelu on näppärä – omasta vuorosta saa ilmoituksen sähköpostiin ja pelejä löytyy mukava määrä. Boîte à Jeux on toinen vastaava sivusto, mutta monet asetukset saa käyttöön vain maksua vastaan. Muun muassa muistutukset saapuvat sähköpostiin viiveellä. Molemmissa palveluissa on kuitenkin osittain eri pelivalikoima, joten tutustuminen kumpaankin kannattaa.

Yucatan pelit ovat uskollisia käännöksiä.
Yucatan pelit ovat uskollisia käännöksiä.

Reaaliaikaista nautintoa

Jos haluaa pelata muiden kanssa reaaliaikaisesti, kannattaa kääntyä Board Game Arenan puoleen. Palvelu toimii ja on graafisesti erinomainen. Muita ehdokkaita ovat Boardspace sekä Game Table Online. Näistä edellisen ykkösjuttu ovat abstraktit pelit, vaikka mukana on myös muutama europeli. Game Table Online on myös harkitsemisen arvoinen pelisivusto, jossa voi pelata pelejä tietokonetta vastaan ilmaiseksi. Kuukausimaksua vastaan myös pelit oikeiden pelaajien kanssa onnistuvat.

Yksi reaaliaikaisten nettipelisivustojen isä on Brettspielwelt, mutta ikä alkaa jo painaa. Myös saksankielisyys vaikeuttaa pelien käyttöä ja estää kieltä osaamattomilta tiettyjen pelien pelaamisen. Palvelussa on kuitenkin joitakin pelejä, joita ei muualta löydä.

Netissä on tarjolla myös muutamia yksittäisiä ilmaispelejä. Tunnetuimpia näistä ovat abstraktien klassikoiden lisäksi Race for the Galaxy Keldon-tekoälyä vastaan sekä Brassin Order of the Hammer -nettipeli, Through the Agesin Boardgaming Online ja Diplomacyn Play Diplomacy.

Vesseli Vassali

Jos taas haluaa laajaa ilmaista kokoelmaa ja on valmis kikkailemaan, voi Vassal olla tutustumisen arvoinen ohjelma. Erityisesti sotapelaajien suosiossa oleva Vassal on visuaalisesti lautapeleille uskollinen, sillä pelit yleensä skannataan alkuperäisistä lähteistä. Ohjelmassa ei ole valmiiksi asennettuna mitään pelejä, vaan ne ladataan sisään yksitellen.

Ohjelman ongelmana on käyttämisen vaikeus. Tietokone ei hoida mitään itse, vaan kaikki nappuloiden ja korttien siirtämiset jäävät pelaajan hoidettavaksi. Jo pelien kuntoon saaminen vaatii jonkinlaista omistautumista. Kannattaa siis varautua, että pelaaminen on todella kankeaa puuhaa. Pelejä voi kuitenkin yleensä pelata netin tai sähköpostin kautta.

Lautapelejä voi pelata myös joillakin pelikonsoleilla, mutta ikiklassikoita lukuun ottamatta pelitarjonta on olematonta. Konsoli nyt ei muutenkaan ole suunniteltu lautapelaamista varten, joten pelaaminen on aika kiikkerää.

Digipelaaminen – tavispelien tuomio?

Digitaalisten lautapelien kohdalla on puhuttu tavallisten lautapelien kuolemasta. Uhkakuvat ovat liioiteltuja, sillä digipelit eivät ole korvaamassa tavispelejä. Digitaaliset pelit ovat lähinnä hyviä apuvälineitä, jos peliä haluaa treenata tai siihen haluaa tutustua suhteellisen halvasti. Monet lautapeliyritykset ovatkin huomanneet digiversioiden kasvattavan myös normaalien lautapelien kysyntää.

Ei tietotekniikalla pelaaminen pelkkää auvoisuutta ole. Kun pelejä pelataan netin välityksellä, fyysinen läsnäolo ja sosiaalinen ulottuvuus katoavat. Pelikokemus ei siis ole läheskään samanlainen elektronisella laitteella kuin kasvotusten pelatessa. Tabletilla ongelman voi joten kuten ohittaa pelaamalla yhteistä peliä samalla laitteella.

Kokemukseen vaikuttavat myös lautapelikyhäelmien tasoerot. Myös digipelaamisen kehdossa eli tabletilla eri ohjelmien toteutukset vaihtelevat umpisurkeista loistaviin. Tämä omalta osaltaan vaikuttaa pelistä nauttimiseen. Toisaalta taso on parantunut jatkuvasti, mikä on digipelejä harrastavalle hyvä uutinen.

Digitaalisille lautapelit ovat kuitenkin erinomaista viihdykettä ja hyvä keino tutustua uusiin peleihin halvalla. Tabletti ja pc -käännöksille toivookin pitkää menestystä, sillä hyödyt ovat haittoja monta kertaa suuremmat.

Hyödyllisiä linkkejä (englanniksi):

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

3 vastausta aiheeseen “Digitaaliset lautapelit”

Brettspielwelt on saatavilla englanniksi, kunhan Brettspielwelt.prop -tiedossa muuttaa ”Nation”-kohtaan ”en”.

Myös verkkosivuilta saa tämän englanninkielisen version käyttöön kun aloittaa pelit/kirjautuu osoitteesta http://brettspielwelt.de/?nation=en

Ihan kaikkea ei tässä kieliversiossa ole englanniksi käännetty, mutta kaikki perustiedot löytyvät englanniksi – saksaa ei tarvitse osata sanaakaan löytääkseen pelaamaan.

Kiitti Pasi hyvistä tarkennyksista! Katsotaan, josko artikkelia olisi tarpeen muokata uuden infon myötä. Dominion on myös hyvä lisä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *