Kategoriat
Artikkelit

Brainy Bandin opetuspelit

Testissä kolme opetuspeliä tallinnalaiselta The Brainy Band -pelifirmalta, joka on erikoistunut opettavaisiin lasten lauta- ja korttipeleihin.

The Brainy Band on tallinnalainen pelijulkaisija, jonka katalogi keskittyy lapsille suunnattuihin oppimispeleihin. Firman perustaja Sergei Parhomenko on koulutukseltaan psykologi. Hän teki oppimispelejä alle kouluikäiselle pojalleen ja tämän ystäville. Näistä peleistä kehittyivät myöhemmin The Brainy Bandin ensimmäiset pelijulkaisut.

Lautapelioppaalle tarjottiin testiin kolme julkaisua: Catowl, HurriCount sekä Match and Catch. Esittelen ne kaikki tässä yhdessä.

Kaikki pelit ovat englanninkielisiä, mutta se ei ole ongelma, jos joku kielitaitoinen opettaa säännöt. Esittelen pelit lyhyesti ja lopuksi vielä teen yhteenvedon.

Catowl (2017)

Aihe: Logiikka ja laskeminen
Ikäsuositus: 4+ (6+ vaikeammalla pelimuodolla)
Pelaajamäärä: 2–5

Noidat pitävät kissoista ja pöllöistä. Erilaiset taikakokeilut ovat kuitenkin johtaneet siihen, että välillä on vaikea erottaa nämä eläimet toisistaan.

Catowl on pelikolmikon näyttävin edustaja. Suuret ja värikkäät kortit, sekä komeat puutoteemit ja nopat houkuttelivat pelin pariin. Pelissä on tarkoitus laskea kissojen ja pöllöjen määriä. Tämä voi kuulostaa tylsältä, mutta pelissä on kiitettävästi jujua.

Catowlissa on eläin- ja taikakortteja. Taikakortteja käytetään vain vaikeammassa kolmesta tarjolla olevasta pelimuodosta. Valtaosa korteista on eläinkortteja, kussakin yhteensä seitsemän pöllöä ja kissaa. Taikajuomia litkineet lemmikit ovat muuttuneet väreiltään joko sinisiksi tai oransseiksi. Ne ovat myös joko raidallisia tai pilkullisia.

Neljävuotiaista ylöspäin suunnatussa helpoimmassa pelimuodossa käännetään ensin esiin eläinkortti. Sitten vuorossa oleva pelaaja heittää ominaisuusnoppaa, jossa on oma sivunsa pöllölle, kissalle, oranssille, siniselle, pilkuille ja raidoille. Nyt pelaajan on laskettava nopan osoittamien asioiden lukumäärä kortissa. Jos menee oikein, kortin saa itselleen pisteeksi.

Tässä pelimuodossa mennään ihan pienten ehdoilla ja onnistumisen riemu edellä. Tämän pelimuodon variaatiossa käytetään numeronoppaa, jolloin pitää laskea mitä ominaisuutta on nopan osoittaman luvun verran.

Viisivuotialle suositeltu pelimuoto on muistipelivariantti. Taas käännetään esiin kortti, mutta nyt kaikki saavat tuijottaa sitä 5–10 sekuntia. Sitten kortti käännetään kuvapuoli alaspäin ja heitetään numeronoppaa. Nyt pitäisi muistaa mitä asiaa kortissa oli nopan osoittama luku. Oliko niitä oransseja eläimiä nyt viisi, vai sittenkin kissoja? Vaihteluna voi käyttää ominaisuusnoppaa.

Kuusivuotiaista eteenpäin suunnatussa nopeuspelissä onkin sitten enemmän peliä ja meininkiä. Nyt otetaan mukaan taikakortit ja puutoteemit. Toteemeita on kolme, kussakin on kaksi ominaisuutta näkyvissä: sininen väri ja raidat, pöllö ja pilkut, sekä kissa ja oranssi väri.

Yksi pelaaja heittää numeronoppaa ja kääntää pinon päälimmäisen kortin auki. Nyt pitää mahdollisimman nopeasti napata käteensä se toteemi, jonka ominaisuutta on näkyvissä kortissa nopan osoittama määrä. Välillä oikean ratkaisun näkee heti, välillä kaikki pähkäävät ja paniikki nousee. Hädässä tulee tehtyä välillä väärä valinta ja siitä lähtee pisteitä. Hommaa sekoitetaan lisää taikakorteilla, Niistä pitää päätellä mikä kuudesta ominaisuudesta kortista puuttuu ja napata sitä vastaava toteemi.

Tämä kolmas pelimuoto oli yllättävän hauska ihan aikuisten kesken. Vaimo rökitti tässä minut niin pahasti, että vieläkin naurattaa. Kenttäkokeissa muutenkin hahmottaminen näytti toimivan naisilla miehiä paremmin. Peliä kyseltiin pelikerhossa heti lainaan ja se päätyi myös ihan pelkkien aikuistenkin pöytään.

Catowlia voin suositella, jos nopea ja supersimppeli hahmotuspeli kuulostaa omalta jutulta. Eri variaatioilla pelistä on iloa ikäskaalaltaan laajalle pelaajakunnalle.

Catowl
Nopasta tuli kaksi noidanhattua. Mitä eläintä, väriä tai kuviota on kortissa tasan kaksi? Mieti nopeasti! Catowlissa on komeat komponentit. Kuva: Kai Saarto

HurriCount (2015)

Aihe: Laskeminen, lukujen suuruusvertailu
Ikäsuositus: 8+ (6+ helpotetulla pelimuodolla)
Pelaajamäärä: 2–5

Onko lintuja enemmän kuin sammakoita? HurriCountissa yritetään kerätä muita pelaajia enemmän eläinkortteja. Mukana tulee kaksi pakkaa, toisessa on eläimiä (1–8 siiliä, sammakkoa tai lintua per kortti), toisessa tehtäväpakassa on numeroita tai vertailusymboleita (suurempi kuin, pienempi tai yhtä suuri kuin jne.).

Eläinkortit jaetaan siten, että kukin pelaaja saa niitä samankokoisen pakan. Kaikki kääntävät näkyviin pakkansa päällimmäisen eläinkortin. Sitten yksi pelaaja kääntää esiin tehtäväkortin. Tehtävä voi olla esimerkiksi “luku 7” tai “lintuja on enemmän tai yhtä paljon kuin 8”. Pelaajat katsovat kaikkia esiin käännettyjä eläinkortteja ja koittavat laskea nopeasti täyttyykö sen ehto: onko jotain eläinlajia tasan seitsemän kappaletta tai onko niitä lintuja nyt vähintään se kahdeksan? Ensimmäisenä kätensä tehtäväkortin päällä lätkäissyt pelaaja saa kaikkien esillä olleet eläinkortit pakkansa pohjalle, jos tehtäväkortin ehto katsottiin täyttyneeksi. Virheestä rokotetaan pisteitä.

Jos ehto ei täyty, käännetään esiin uudet eläinkortit ja katsotaan täyttyykö ehto nyt. Kierroksen voittaja saa myös edellisen kierroksen eläimet, jos niitä ei ollut kukaan itselleen voittanut.

Pelistä on helpotettu versio, josta on nopeuskilpa jätetty pois ja peli etenee vuoroissa. Se on pienemmille tarpeen, mutta pelistä toki lähtee kaikki jännitys samalla.

Catowlin tapaan myös HurriCount oli aikuistenkin kesken ihan hauska välipala. Ei tätä nyt sitä varten kannata ostaa, mutta aikuisten ottelu voi innostaa ne muksutkin kokeilemaan peliä. HurriCount on toimiva tapaus, vaikka ei ole komponenteiltaan yhtä komea kuin Catowl. Lukujen suuruusvertailun oppimiseen peli on ihan omiaan.

Hurricount
Onko kaikkien pelaajien korteissa vähintään seitsemän sammakkoa? HurriCount on nopeuskisa. Kuva: Kai Saarto

Match and Catch

Aihe: Lukeminen, englanti
Ikäsuositus: 6+ (8+ pikaluku)
Pelaajamäärä: 2–5

Match and Catch koostuu 96 kaksipuolisesta laatasta. Toisella puolella on piirrettyjä asioita (hattu, kala, saha jne.) ja toisella näiden englanninkielisiä nimiä. Laattoja tulee kahdessa värissä: sinisissä on helpompia 3–5 kirjaimisia sanoja ja punaisissa on vähän vaikeampia 6–8 kirjaimen sanoja.

Pelaajat katsovat oman aloituslaattansa sanan ja koittavat löytää siinä lukevan asian pöydällä kuvapuoli näkyvissä olevista laatoista. Kun pari löytyy, se ja sanalaatta menevät sivuun pisteiksi. Sitten napataan seuraava laatta pöydältä, luetaan sen sana ja haetaan kuvapari. Tätä jatketaan kunnes pöydällä on enää viisi laattaa, jolloin peli loppuu.

Peli tarjoaa variaation lukutaidottomille lapsille (haetaan pelkkiä kuvapareja) sekä enemmän lukemista painottavan pelitavan.

Peliä “mätsäkätsässä” on kolmikosta vähiten, sillä pelaajien välistä kisaamista tulee vasta loppupelistä laattojen huvetessa. Opetuspelinä Match and Catch silti toimii. Meillä 6-vuotias on juuri oppinut lukemaan ja kiinnostunut englannista. Oli kiva katsoa kun hän lueskeli sanoja ja osasi yhdistää yllättävän monta itse oikein. Muuten autettiin siinä vaiheessa, kun sana oli luettu ääneen, mutta sen merkitys ei ollut tuttu. Yhtä hyvin peli toimisi juuri englannin koulussa aloittaneen lapsen kanssa.

Match and Catch
Kukin pelaaja etsii omalle tekstille kuvaparia pöydän laatoista. Mikäs se semmoinen cherry taas suomeksi olikaan? Kuva: Kai Saarto

Yhteenveto

The Brainy Bandin pelikolmikko yllätti positiivisesti. Monesti opetuspelit ovat peleinä todella tylsiä, näissä oli varsinkin Catowlin ja Hurricountin kohdalla kivasti sitä peliäkin mukana. Catowl on jopa oikein hyvä peli pelaajien iästä huolimatta.

Pelien saatavuudesta Suomessa minulla ei ole tietoa, mutta The Brainy Bandin verkkosivuilta voi näitä tuotteita tilata suoraan postimyynnillä.

Kirjoittanut Kai Saarto

Turkulainen pitkän linjan toimittaja. Tekee sivutöinä kuvituksia ja verkkosivuja. Rooli- ja lautapelaaja from way back.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *