Kategoriat
Artikkelit

Näin teet pelipöydän

Ohjeita ja neuvoja puutyöprojektiin: näin teet lautapelikäyttöön sopivan pelipöydän ihan itse. Valmiit pöydät ovat hienoja, mutta kalliita, itse tehty on juuri sellainen, kuin itse haluat ja tuntuvasti edullisempi.

Ennemmin tai myöhemmin se käy aktiivisesti lautapelaavan mielessä. ”Olisipa upeaa, jos olisi lautapeleille oma pöytä” tai ”mistähän sellaisen voi hankkia?” voi lopulta päätyä ajatukseen ”Eihän sellaisen tekeminen voi liian vaikeaa olla”.

Tämän artikkeli on sinulle, joka pohdit näitä asioita. Se on samalla kertomus siitä, miten allekirjoittanut teki itselleen pelipöydän lautapelitarkoituksiin ilman käytännön puutyökokemusta.

Kaikki alkaa tilan suunnittelusta

Koska pöytä tulee todennäköisesti omaan käyttöösi, ensiksi kannattaa miettiä pöydän kokoa. Suuri lautapelipöytä luonnollisesti kiinnostaa paljon, koska siihen mahtuu tarvittaessa vaikkapa paljon tilaa vievät miniatyyrisotapelit.

Pöydän koon lisäksi on otettava huomioon myös tila ympärillä. Nyrkkisääntönä on se, että tarvitset ainakin 80 cm pöydän ympärille tuoleja ja istumista varten ja sen lisäksi olisi mukava kulkea tarvittaessa pöydän ympärilläkin.

Suurinkaan pelipöytä ei ole kovin hyödyllinen, jos se on tilassa missä sitä käytetään myös johonkin muuhun tarkoitukseen. Se tarkoittaa sitä, että pelipöytä tulee voida muuntaa esimerkiksi ruokailupöydäksi ja se lisää myös työmäärää pöydän suhteen.

Piirtäminen helpottaa tilan hahmotuksessa.

Itse rakensin pelipöytäni autotalliin joka toimi aikaisemmin romuvarastona. Koska tilaa autotallissa on, oman pöytäni päätin tehdä kuuden henkilön mukaisesti 120 cm × 200 cm mittoihin eikä pöytä tule muuhun kuin lautapelitarkoituksiin. Kyseessä on siis iso pöytä.

Valmis pelipöytä
Kuva: Marko Kari

Apuvälineet suunnitteluun

Kun pöydän koko on selvillä, on aika hahmottaa pelipöydän muut ominaisuudet. Tuleeko pelipöytään kaukalo, minkälaisen kankaan haluat ja tuleeko pöytään esimerkiksi valoja tai juomille omat telineet. Inspiraatiota kannattaa hakea esimerkiksi BoardGameGeekin DIY-ketjusta, missä lukuisat harrastajat ovat jakaneet kokemuksiaan ja suunnitelmiaan.

Mieti tarkkaan ainakin seuraavat asiat:

  • Kuinka korkea pöytä tulee olemaan?
  • Kuinka monelle pelaajalle pöytä on?
  • Kuinka ison käsisijan haluat pelaajille?
  • Monimutkainen vai yksinkertainen malli?

Koska minun käytännön puutyökokemus ennen tätä pöytää oli yläasteen vino löylykauha, lähdin rohkeasti tekemään aika yksinkertaista ja järeää ratkaisua. Tarvitsin pöydän, joka on tukeva ja yksinkertainen rakentaa. Minun oma pöytäni koostui karkeasti (ks. kuva) a. jaloista, b. isosta vaneripohjasta, c. kankaasta, d. kehikosta ja e. käsinojalaudoista.

Kun pöydän malli on selvillä, sinun tulee siirtyä miettimään mittoja ja materiaaleja. Lataa tässä välissä jokin ohjelma mallintamista varten tai tee asiat hyvin paperille. Minä latasin itselleni ilmaisen Sketchup -ohjelmiston, jolla sain mallin kasaan. Työtiedostoni saat tästä.

Pöydän malli
Pöydän malli. Kuva: Marko Kari

Ainoa normaalista pöydästä poikkeava asia tässä mallissa on se, että käsinojalaudat tulevat noin 2 cm verran joka puolelta ”pelitilan päälle”. Tämä johtui siitä, että tällä tavalla sain ohuelle led-nauhalle tilaa. Led-nauhat ovatkin olleet monen pöytää ihastelleen mielestä se ”viimeinen silaus”.

Suunnitelmaa kannattaa myös pyöritellä ystävien kanssa, sillä sieltä voi tulla hyviä ajatuksia. Omalla kohdallani siitä oli paljon apua sekä suunnittelun, että kasaamisen hetkellä.

Materiaalit ja kasaaminen

Jotta saat pöydän kasaan, tarvitset luonnollisesti työkalut, puutavaran, kankaan ja kiinnitysvälineet.

  • jalat (×4)
  • vaneri pohjaksi
  • kehän sivut (×2)
  • kehän päädyt (×2)
  • käsinojan sivut (×2)
  • käsinojan päädyt (×2)
  • huopa / kangas
  • pitkiä ruuveja jalkoja varten
  • pienempiä ruuveja kehikkoa varten
  • puuliimaa
  • puristimet
  • kulmarautoja
  • maalia tai petsiä
  • lakkaa

Tässä vaiheessa lienee selvää, että kustannukset eivät pöydällä päätä huimaa ja omanikin maksoi lopulta noin 100–150 €.

Puuta löytää kotimaastamme todella helposti ja useimmissa paikoissa saat muutamalla lisäeurolla tavaran jo suoraan mitoissa. Itse hankin puutavaran yhdellä kertaa Kodin Terrasta (mutta Bauhaus, K-Rauta, yms palvelevat täsmälleen samalla tavalla) ja veljeni avulla pätkittiin puut mittoihin kotipihassa.

Huopa tuli netistä kankaita.com:sta. Pitkän etsimisen jälkeen päädyin 2 mm huopaan jota sai isossa koossa ja hinta oli aivan olematon.

Pöydän piirustukset
Pöydän piirustukset. Kuva: Marko Kari

Kun materiaalit on kasassa, on aika pistää pöytä kasaan. Muista, että mikäli aiot maalata pöytää, se on hyvä tehdä jo ennen kasausta kankaan vuoksi. Aloita kasaaminen alhaalta ylöspäin äläkä yritä kasata pöytää yksin. Tämän artikkelin kirjoittaja ei ole ammattilainen, vaan täysi amatööri puutöiden osalta, joten ota seuraavat vinkitkin suuntaa antavina.

  • Kun olet kiinnittänyt jalat pohjavaneriin, laita tässä välissä kangasta tulevan kehikon alle. Muista kiinnittäessä olla varovainen, sillä ruuvit voivat ottaa kankaasta kiinni ja vetää sen kierteelle.
  • Kiinnitä kehikko ruuvaamalla se pohjasta kiinni vaneriin.
  • Ennen käsinojien asettamista, tee kehikkoon pieni railo tulevien johtoja varten.
  • Kiinnitä lopuksi käsinojat. Minä en halunnut ruuveja näkyviin varsinaisen pöydän päälle, joten päädyin laittamaan käsinojat kiinni kehikkoon puuliimalla ja hyvin on pysynyt.
  • Tue pöytää tarvittaessa kulmaraudoilla. Oma pöytäni oli sen verran tukeva, että tarvitsin vain huomaamattomia kulmarautoja muutamia kappaleita.

Lopuksi sinulle jääkin jäljelle vain pöydän jälkikäsittely, ledinauhojen kiinnitys ja valtavat himot pöydän testaamiseen.

Valmis pöytä
Lopputulos testiä vaille valmiina. Kuva: Marko Kari

Toivottavasti artikkelista oli sinulle hyötyä, sillä se on kirjoitettu puhtaasti siitä syystä, että pelaajilla olisi pelipöytänsä äärellä entistäkin mukavampaa. Mikäli tykkäsit, jätä kommentti ja seuraa allekirjoittaneen lautapeliseikkailuita myös Instagramissa: @theboardnerd

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *